Gemi boya sektörü envanter ve ruhsatlandırma sıkıntısıyla baş başa Gemi boya sektörü envanter ve ruhsatlandırma sıkıntısıyla baş başa

2015 yılından beri gemi elektrik, elektronik ve uydu haberleşme sistemleri üzerine faaliyet gösteren ve pandemi döneminde yurt dışındaki müşterilerinin gemilerinin Türkiye’deki retrofit Navcom sistemlerinin kurulumu ile adından söz ettiren SeaTechnic Deniz Elektronik firması sahibi Sedat Okumuş “Firma olarak her türlü seyir, haberleşme ve safety cihazlarının satış, servis ve bakım hizmetlerini marka gözetmeksizin gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında VSAT, uydu haberleşme sistemleri, IP telefon sistemleri, CCTV, IT network sistem kurulumu gibi konularda da hizmet veriyoruz. Ayrıca Engine Deck otomasyon sistemlerinin arıza bakım onarımını gerçekleştiriyoruz. Son dönemlerde gelişen teknolojilere paralel olarak VSAT sistemlerinin kurulumu, VDR Retrofit projeleri, Ecdis Retrofit projeleri gibi müşterilerimizin taleplerine çözümler üretiyoruz. Müşterilerimize çözümler sunarken her zaman önceliğimiz onların ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa zamanda ve en ekonomik şekilde çözmek” diyor.

Teknik serviste marka gözetmiyoruz

 

Marka gözetmeksizin bütün Navcom cihazlarının satış, servis ve bakım hizmetlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Okumuş, “Daha önce yetkili ve distribütör firmalarda çalışırken gözlemlediğim bir olayı anlatmaya çalışayım; bazen gemilerdeki seyir ve haberleşme sistemleri tek bir marka ya da distribütör firma tarafından donatılmıyor. Bu durumdan dolayı da müşterilerimiz gemilerindeki iki farklı marka cihaz için farklı firmalar ile çalışmak zorunda kalabiliyorlar. Bu da onlara ekstra bir servis masrafı olarak yansıyor. Biz 20 yıllık tecrübemizle müşterilerimize tek elden servis ve bakım hizmeti sağlıyoruz. Yurtdışındaki partnerlerimiz vasıtasıyla ihtiyaç olan orijinal yedek parça ve malzemeleri en kısa sürede tedarik edebiliyoruz” açıklamasını yaptı.  

 

Yeni temsilcilikler konusunda çalışmalarımız devam ediyor

 

Temsilcisi ya da distribütörlüğünü yaptıkları firmalardan da söz eden Okumuş, “Şu anda Mac Gregor (Interschalt) firmasının Türkiye temsilcisiyiz. Interschalt firması özellikle Alman armatörlerin gemilerinde senelerdir kullandıkları VDR ve SVDR cihazlarının üreticisidir. Ayrıca Güney Kore menşeili Epirb, Sart, VHF, Hand VHF gibi ürünleri olan SRC markasının temsilciliğini yapmaktayız. Yine Slovenya menşeili Ship Security Alert (SSAS), Long Range Identification Tracking (LRIT) BluTraker firmasının temsilcisiyiz. Ve Airtime konusunda Voyager IP ile partnerliğimiz devam ediyor. Yıl sonuna kadar yeni temsilcilikler için çalışmalarımız olacak” ifadelerini kullandı.

Portföyümüzün yüzde 80’i yabancı

 

Daha önce ağırlıklı olarak yurtdışına hizmet verdiklerini, son dönemlerde pandemiyle beraber yurtiçindeki firmalara daha çok hizmet vermeye başladıklarını söyleyen Okumuş, “2015 yılında firmamızı kurarken Türkiye’deki yeni inşa projelerin yavaşlaması ve oluşan kriz durumundan dolayı yabancı armatörlere ve yurtdışı servislere ağırlık verdik. Zaman içerisinde yabancı müşterilerimizle gerçekleştirdiğimiz projeler yeni müşteriler kazanmamıza vesile oldu. Yaşanan pandemi sürecinde yabancı müşterilerimizin gemilerinin tersane periyotlarını Türkiye’deki tersanelerde gerçekleştirmelerine yardımcı olduk ve 2020 yılında yaklaşık 20 geminin VDR, Radar, Speed Log, Echsounder Retrofit projelerini gerçekleştirdik. Bunun sonucu olarak Tuzla ve Yalova’daki tersanelerle olan diyaloglarımız arttı ve iç piyasadan da talepler almaya başladık. Buna rağmen müşteri portföyümüzün yüzde 80’ini yabancı armatör ve yurtdışı servis firmaları oluşturuyor” şeklinde konuştu.

 

Yurtdışında önemli projelere imza atan Sedat Okumuş, “2017 yılında sektörün ana tedarik firmalarıyla rekabet edebilmek ve yeni inşa projelerinde tersanelerimize alternatif Navcom paket çözümleri sunabilmek adına yurtdışında dört ortaklı bir firma kurduk ve Türkiye, Romanya’da yeni inşa projelerinde tedarikçi ve taşeron olarak görev yaptık. Ayrıca yine Karadağ, Arnavutluk, Hırvatistan gibi Adriyatik bölgesinde önemli marinalarda teknik servis ve malzeme tedariki ile hizmet verdik. 2020 yılında bütün konsantrasyonumu kendi firmamın geleceğine yön vermek maksadıyla ortaklıktan ayrıldım ve şu anda Türkiye’deki faaliyetlerimize SeaTechnic Deniz Elektronik olarak devam ediyoruz” dedi.

2022 hedefi Kanada ve Amerika’da şubeleşmek

 

2022 yılı için Kanada ve Amerika’da şube açma hedefleri olduğunu belirten Okumuş, neden Amerika’da planladıklarını ve bu şubenin önemini anlattı. Okumuş, ”Gerekli çalışmalarımız devam ediyor. Kanada Vancouver ve Amerika‘da New York ve Boston limanlarına erişim imkanı bulunan New Haven bölgesinde birer ofis açmayı planlıyoruz. Uzakyol çarkçıbaşı olan kardeşim önderliğinde kurulacak ekiple yeni şubelerimizi faaliyete geçireceğiz. Amacımız Amerika kıtasının Doğu ve Batı yakasında seyir yapan Türk gemilerinin her türlü teknik malzeme ve servis ihtiyacını karşılayabilmek” açıklamasında bulundu

 

Genç ve dinamik kadrolarıyla 7/24 hizmet vermeye ve gelişmeye devam ettiklerini belirten Okumuş, ”SeaTechnic Deniz Elektronik firması olarak bütün armatör ve   tersanelerimize gerek yeni inşa gerekse Retrofit projeleri ve servis taleplerinde alternatif çözümler sunabileceğimizi belirtmek isterim” dedi.  

Sedat Okumuş kimdir?

 

Kendisini hem okullu hem de alaylı olarak tanımlayan SeaTechnic Deniz Elektronik Sahibi Sedat Okumuş, 1999 yılında Tuzla Meslek Lisesi Elektronik Bölümünden mezun olur olmaz sektöre adımını atmış bir deniz aşığı. Daha sonra Trakya Üniversitesi Elektronik Haberleşme bölümünü bitirir ve 2002 yılında sektördeki öncü firmalarından birinde meslek yaşantısına yeni inşa ve servis teknikeri olarak devam eder. Okumuş, 2005-2015 yılları arasında Sperry Marine, Sailor gibi firmaların Türkiye distribütörlüğünü yapan bir firmanın yeni inşa proje sorumluluğu, servis mühendisliği, Gmdss Radio Surveyor ve VDR Surveyorluğu görevlerinde çalışır ve bu süre zarfında birçok yeni inşa projesinde yer alır. 2015 yılında 15 yıllık bilgi ve tecrübelerini müşterilerine daha efektif olarak sunmak üzere SeaTechnic Deniz Elektronik firmasını kurarak ticari hayatına başlar. SeaTechnic; yerli ve yabancı armatörlere kaliteli ve efektif çözümler üreterek onların yedek malzeme, servis ve bakım süreçlerini mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirmeyi hedefleyen, yurtdışı ve yurtiçinde servis ve malzeme temini, 7/24 telefon ile ücretsiz teknik destek imkanı ile her zaman müşterilerinin yanında olmaya çalışan bir firma.

KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi