Ahmet Şahap Ünlü ve Affan Sözalan önderliğinde temsilcilikle başlayan Batservice ilişkileri daha sonra ortaklığa dönüşerek Batservice Türkiye şirketi kuruluyor. Ziyarette bulunduğumuz Mehmet Ünlü de Batservice Yönetim Kurulu Üyesi olarak bu oluşumun içinde yer alıyor. Ancak yakın zamanda hayatını kaybeden Batservice Türkiye'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şahap Ünlü, hem şirketin bu günlere gelmesinde hem de Türkiye'nin dış ticaretle olan ilişkilerinde çok büyük emek sarf etmiş birisi olmasından dolayı kendisini rahmetle anıyoruz. Mehmet Ünlü, bu yılın başında Ekonomi Bakanlığı'na bağlı DEİK Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Norveç İş Konseyi Başkanlığı'na seçildi. Bildiğiniz üzere bu seçimler 2 yılda bir yapılıyor. Ünlü, bir önceki dönem Norveç İş Konseyi Başkanı'nın da Ahmet Şahap Ünlü olduğunu ifade ederken, 1987'de rahmetli Turgut Özal'ın önderliğinde kurulan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na Ahmet Şahap Ünlü'nün çok destek verdiğini ve 7 farklı ülkenin iş konseyi başkanlığını yapmış olmasından dolayı DEİK'in kendisi için ayrı bir yeri olduğunu belirtiyor.

Amaç; 2023 hedeflerine ulaşılmasında şirket olarak katkı sunmak Türkiye-Norveç İş Konseyi Başkanı olan Mehmet Ünlü, yakın zamanda Norveç Büyükelçisi Vegard Ellefsen'i ziyaret ettikten sonra yönetimdeki arkadaşlarıyla Norveç'e bir ziyarette bulunacaklarını, bu ziyaretin amacının ise ülkenin hangi konularda Türkiye'de yatırım yapmayı planladığı üzerine olduğunu dillendiriyor.

Norveç'in refah seviyesi yüksek bir ülke olmasının yanı sıra dünya petrol üretiminde 14., doğalgaz ihracatında ise 3.sırada yer aldığını, bunun yanı sıra Avrupa'nın doğalgaz tüketiminin 20'sinin Norveç'ten karşılandığını, Norveç Hidro Enerji üretiminde de dünyada 5.sırada geldiğini dile getiriyor. Ünlü, bu süreçler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye-Norveç ilişkilerinin geliştirilmesinde de çok çalışmaları gerektiğinin önemle altını çiziyor. İMEAK DTO'da offshore komitesi… Ünlü, 'En son Enerji Bakanı Sayın Berat Albayrak'ın da destekleriyle Norveç'ten Deep Sea-2 sondaj gemisi Türkiye'ye getirildi. Bu sondaj gemisi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından işletilen petrol arama gemisidir. Norveç teknolojisi ile yapılmış olan bu gemi çok derinde arama yapabilme özelliğine sahip. Biz de Batservice Türkiye olarak özellikle alüminyum ve kompozit gemi inşasında hizmet veriyoruz. Norveç know-how ile özellikle yolcu gemisi, sar bot, ambulans bot, polis bot gibi özel projeli gemiler üzerine çalışıyoruz. Önceleri lojistik kökenli çalışıyorduk. 2000'li yıllarda yaşanan kriz sonrası gemi inşaya yöneldik. Önce Kıyı Emniyeti'ne 10 adet sar botu yaptık. Eş zamanlı gemi inşa faaliyetlerimiz devam etti. Ağırlıklı olarak Ortadoğu'da hizmet sunarken 2015 yılında büyük bir firmanın kontraktörü olarak 2 gemi siparişi aldık ve 2017 yılında bunları teslim ettik. Önümüzdeki süreçte yeni projelerle çalışmalarımıza devam edeceğiz. En son yaptığımız gemiler ise offshore platformlara hizmet vermek içindi. Bunlar (Supply Vessel) özel niş projelerdir. Gelecek projelerde de Türkiye – Norveç arasındaki ihracatın yükselmesi ve 2023 hedeflere ulaşılmasında şirket olarak elimizden geleni yapacağız. Batservice Norveç olarak offshore platformların bakım-onarım hizmetlerini de sağlıyoruz.

Bu anlamda İMEAK Deniz Ticaret Odası'nda yeni kurulan komitede elimizden gelen bilgi birikimini paylaşarak çalışacağız' açıklamasını yapıyor. İki ülkenin iş hacmi yaklaşık 1 milyar 250 milyon dolar Norveç ile Türkiye arasındaki iş hacminin 1 milyar 250 milyon dolar civarında olduğu bilgisini alıyoruz Ünlü'den. Bunun 650 milyon doları ithalat, 600 milyon doları ise ihracat. Norveç'le ülkemiz arasındaki diş ticaret açığı 70 milyon dolar civarında olup ihracatın ithalatı karşılama oranı 85 seviyesinde. Ünlü, bu hacmin az olduğunu ifade ediyor ve 2013 yılındaki 1 milyar 700 milyon doları civarındaki rakamları tekrar yakalamak için çok çalışacaklarını vurguluyor. Ayrıca, 'Özellikle petrol ve enerji konuları d

Biz buradan yola çıkarsak bu yıl ülke olarak hedeflerimizi tutturacağız. Özellikle biz de gemi inşada geçen senenin hedefini geçmek istiyoruz' diyerek konunun önemini dile getiriyor. Norveç'te fiyatlar yüksek, rekabet zor Türkiye'de özellikle Yalova'dan Norveç'e irili ufaklı balıkçı teknesinden tutunda yük gemilerine kadar gemi inşası yapan tersanelerin olduğunu söyleyen Ünlü, Norveç'te fiyatların yüksek, rekabetin ise zor olduğunu belirtti. Bu nedenle Türk tersanelerinde yapılan işçilikten, hizmetten, zamanında yapılan teslimatlardan memnun kaldıkları için gemi inşada Norveç tarafından tercih edildiklerine dikkat çekiyor. Yani rekabeti zorlaştıran yüksek fiyatlar gemi inşada rotayı Türkiye'ye kırdırıyor. Ünlü, 'Gemi inşa üzerine konuşursak biz de Norveç gibi çalışıyoruz ve hizmet veriyoruz. Özellikle bazı firmalarımız çok büyük hacimli işler yapıyor. Norveç'te tersanemiz olmasına rağmen yeni projelerimizde de Türkiye'den hareket etmek istiyoruz' diyerek sözlerini sonlandırıyor.

Röportaj: Çilem Kocamış Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ MART-NİSAN SAYISI

Editör: TE Bilisim