Norveç, dünyanın ilk gemi tüneli olması beklenen tünelin inşaat hazırlıklarına başlanması için yeşil ışık yaktı. Tünel, Norveç'in Stad yarımadasını kesecek ve 25,5 metre genişliğe kadar gemilerin Norveç kıyısındaki en tehlikeli rotalardan birini engellemesine izin verecek.

 

Norveç Kıyı İdaresi, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığından tünelin inşaatı hazırlıklarına başlamak için yeşil ışık veren bir görev mektubu aldı. Norveç Kıyı İdaresi'nin tünelden sorumlu yetkilisi Terje Andreassen, "Tahsis mektubuna dayanarak, şimdi gemi tünelinin yer alacağı bölgede mülk edinme süreçlerine başlayacağız, ayrıca bir proje organizasyonu oluşturacağız, bir ihale temeli hazırlayacağız ve bir ihale başlatacağız" dedi.

 

 

2022'de başlanması planlanıyor 

Husiler 5 ayda 98 gemiyi hedef aldı Husiler 5 ayda 98 gemiyi hedef aldı

 

Projenin tamamının, üç ila dört yıllık bir inşaat süresi ile 2,8 milyar NOK'a (330 milyon ABD Doları) mal olacağı tahmin edilmektedir. Norveç Kıyı İdaresi bu yıl arsayı satın almayı ve inşaatın 2022'de başlamasını sağlayacak bir müteahhit seçmeyi hedefliyor.

 

Stad Gemi Tüneli, Stad Yarımadası'nın en dar noktasında yaklaşık bir mil (1,7 km) kayadan patlatılacak. Tünel yarımadanın etrafındaki mesafeyi kısaltmayacak, bunun yerine gemilerin Kuzey ve Norveç denizlerinin buluştuğu Stadhavet Denizi'ni bypass etmesine izin vermesi amaçlanıyor, bu bölge boyunca gemiler için en fazla maruz kalan ve tehlikeli alanlardan biri olarak kabul ediliyor.

 

 

Norveç , projeyi 2017 yılında resmen başlatmıştı.

 

Terje Andreassen, "Her şey plana göre giderse, dünyanın ilk tam ölçekli gemi tüneli 2025/2026'da tamamlanacak"  dedi. 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi