Dünyanın ilk sıvı hidrojenli feribotu projesine imza atan Norse, Kocaeli Serbest Bölge'deki yeni tersanesinin açılışını yaptı. 6 dönümü kapalı olmak üzere 35 dönüm üzerine kurulu tersanenin ilk projesi olan 74 metrelik fabrika gemisi ve 24 metre balık çiftliği yemleme dubasının projelerinin sac kesim törenleri gerçekleşti.

 

Tersanenin açılış törenine Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkan Vekili ve KOSBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, tersaneciler ve sektör temsilcileri ile birlikte çok sayıda kişi katıldı.

 

 

Mustafa Süngü: İlkleri yapmaktan hiç korkmadık

 

Açılışta ilk sözü Norse Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süngü aldı. Norse Grup’un kurulduğu 2015 yılından bugüne 13 adet gemi inşa projesini başarıyla tamamladığını belirten Süngü, gemi inşa ve tersanecilikte edindikleri tecrübe ile yollarını devam ettiklerini söyledi. Tecrübelerini Türk- Norveç kültürleriyle harmanlayıp, müşteri memnuniyeti ve kalite odaklı yönetim sistemi oluşturduklarını belirten Süngü, ”Bu sistemi benimseyen ve her geçen gün daha iyiye taşıma gayretinde olan genç, dinamik, coşkulu ve üretken ekibimizin, bizlere verdiği cesaret ile ilkleri yapmaktan hiç korkmadık” dedi. Norse çatısı altında bugüne kadar gerçekleştirilen projelere ve yeni başlanan inşa çalışmalarına da değinen Süngü, şöyle devam etti; "2021 yılında, Westcon gurubu ile birlikte dünyanın ilk sıvı hidrojenli feribotunun hem detay dizaynı hem de üretimini gerçekleştirmek bizler için heyecan verici oldu. Bu projenin geçtiğimiz aylarda, Norveç’te yılın gemisi seçilmesi ise bizlere haklı bir gurur yaşattı. Kuruluş yılımız olan 2015 yılından bu tarihe kadar 13 adet gemi inşa projemizi tamamlamış olup, 2022 yılında ise tersanemizde 2 adet 74m Fabrika balıkçı gemisi, 2 adet 24m otomatik Balık çiftliği dubası inşa etmeye hazırlanıyoruz.

 

 

'Tarihe not düşüyoruz'

 

Bugün burada öncelikle tersanemizde faaliyetlerimizin başlangıcı adına bir açılış gerçekleştirip, ilk projelerimizin sac kesimini yapacağız. Böylelikle, sizlerin huzurunda resmi olarak tersanemizde ve bölgemizde faaliyetlerimiz başlamış olup, tarihe bir not düşüyoruz. Bugüne kadar inşa etmiş olduğumuz tüm projelerimizin detay dizaynı Norse Dizayn firmamız tarafından gerçekleştirilmiştir. Bugün burada sac kesimini yapacağımız iki projemizin dizaynı yine Norse Dizayn tarafından yapılmaktadır. Dizayn ekibimizin yaptığı detaylı ön çalışmaların, kaliteli üretimimizin  temeli olduğunu ve bunun yabancı armatörler tarafından da tescil edildiğini vurgulamadan geçemeyeceğim."

 

Tersanenin Norveçli ortağı Norse Yönetim Kurulu Başkan Vekili Jon Thorvald Havardsen ise de yeni tersane tesisinin açılışı dolayısıyla son derece heyecanlı olduklarını kaydetti.

 

 

Cem Seven: Sadece ihracak rekoru kırmakla kalmıyor, özel yapım gemilerde de zirveye oynuyoruz

 

Sanmar, Robert Allan Ltd tasarımı 300. römorkörünü teslim etti Sanmar, Robert Allan Ltd tasarımı 300. römorkörünü teslim etti

Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven de sektörün ihracat gücüne dikkat çekti. Norse Grup’u yeni yatırımı için tebrik eden Seven, firmanın yaptığı çalışmalarla Türk gemi inşa sanayinin ihracatına da önemli katkılar sunduğunu belirtti. Sektörün 2021 yılında ihracat rekoru kırdığını sözlerine ekleyen Seven, ”Bizim sektörümüz sadece ihracat rekoru kırmakla da kalmıyor aynı zamanda özel maksatlı ve özel yapım gemilerin ihracatında da dünya ile rekabet ediyor, zirveye oynuyor. Bugün burada sac kesimi gerçekleşecek olan ikinci nesil balıkçı gemisi alanında ihracatçılarımız 2020 yılını dünya şampiyonu olarak tamamlamıştır. 2021 yılında da muhtemelen zirvede ve şampiyon olarak kapatacaklar. Feribot ihracatında da yine dünyada ilk 10, römorkör inşası ve ihracatı konusunda da ilk 5’te olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

 

 

Konuşmaların ardından 74 metre fabrika balıkçı gemisi ve 24 metre balık çiftliği yemleme dubası projelerinin sac kesiminin yanı sıra tersane açılışı için de kurdale kesimi gerçekleştirilerek tersanenin faaliyetlerine start verildi.

 

 

 

 

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi