İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Mart aya Meclis toplantısı gerçekleştirildi. DTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Hazine ve Maliye Bakan Yardımcı Nureddin Nebati, Eski Milletvekili Ali Torlak, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve DTO meclis başkanları ile çok sayıda kişi katıldı.

 

İMEAK DTO Meclis toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, sorunların çöze çöze yol aldıklarını belirterek, “Bizim Bakanlığımızda çözüm var. Bugün de ilettiğiniz 15 madde ile ilgili yapabileceğimiz şeyleri yaparız. Vergilerle ilgili ve diğer konularla ilgili bazı tedbirler almıştık. Sektördeki indirimlere bürokrasi karşıydı. Bakan Bey’in duruşu ve piyasayı ölçmemiz hiç gelmeyecek verginin gelmesine neden oldu. İlettiğiniz sorunlarla ilgili gayretle çalışacağımızdan emin olmanızı istiyorum. Bizim medeniyetimiz denizciliğe hep önem vermiştir” dedi.

 

‘Denizcilikte dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmalıyız’

 

GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı

Türkiye’nin 8 bin 400 kilometreye yakın sahil şeridi olduğuna işaret eden Nebati, “Geçmişimizde de denize ve denizciliğimize fazlasıyla önem verildi. Denizcilerimizin faaliyetlerini geniş bir perspektifle ele aldığını biliyoruz. Denizciliğin küresel boyut kazandığı dönemde denizcilerimizi iyi bir şekilde eğitmek ve denizciliği şahlandırmak durumundayız. Ticaretin merkezi burası. Sizler taşıyorsunuz, sizler yoruluyorsunuz, sizler kazanıyorsunuz, sizler kazanınca da kamu da kazanıyor. Türkiye’de uluslararası ticaretin büyük bir bölümü deniz yolu ile gerçekleşiyor. Ulaştırmanın diğer türlerinde olduğu gibi denizcilikte de dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmak durumundayız. 2002’den beri Türkiye üç buçuk kat büyüdü. Denizcilik sektörü çok daha hızlı büyüdü. Sektörün yıllık faaliyetleri 2,5 milyar doları aşmış durumda” ifadelerini kullandı.

 

6 bin 208 tekne Türk bayrağı taktı

 

KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini değerlendiren Nebati, “Yabancı bayrak sahipli Türk sahipli teknelere Türk bayrağına geçiş için kolaylık sağlandı. 6208 Türk sahipli yabancı bayraklı tekne Türk bayrağı taktı. Yerel seçimlerden sonra vergi reformunun gerçekleştirileceği günler de yakın. 31 Mart’tan sonra 4 yıl seçim yok. Dört yıl boyunca seçim konuşmayacağız, iş konuşacağız. Anlayan, dinleyen ve sorunları çözen bir yapı var” dedi.

 

‘Sektör dünya katında hatırı sayılır noktalara geldi’

 

Nebati, şunları söyledi: “Aktif olan tersane sayısı 78’e yükseldi. Eğitilmiş gemi adamı sayısında ülkemiz Çin’den sonra ikinci sırada. Türkiye 16 yılda denizcilik alanında Avrupa ve Dünya katında hatırı sayılır noktalara geldi. Denizcilik alanındaki istihdam 1 milyona yaklaştı. Kabotaj yatırımı canlandı. Türkiye’nin toplam dış ticaretindeki deniz yolundaki payı 228 milyar dolara yükseldi.”

 

‘Amatör denizcilik belgesi sayısını arttırmalıyız’

 

Deniz yolu taşımacılığının ekonomik, güvenli ve kaliteli bir şekilde yenileneceğini kaydeden Nebati, “Gemi inşa, gemi yan ve gemi geri dönüşüm sanayinde istihdam sağlayacağız. Tersanelerimiz daha etkin ve rasyonel kullanıp daha yüksek kapasiteye taşıyacağız. En az yüzde 70 yerli üretim ile gemi inşasını hedefliyoruz. Amatör Denizci Belgesi sayısını arttırmalıyız. Yatçılık alanında ülkemizde önemli bir performans sergilememiz lazım” ifadelerini kullandı.

 

Ardından, İMEAK DTO Başkanı Kıran ve Meclis Başkanı Çakır tarafından, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nebati'ye teşekkür plaketi verildi.

 

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi