Teknoloji çağının gerekliliklerine uygun olarak her zaman yenilikçi, çevreci, sürdürülebilir ve alanında lider projeler üreten NAVTEK Deniz Teknolojileri A.Ş, geçtiğimiz haftalarda dünyada bir ilki gerçekleştirerek, tamamen elektrikli ve şarj edilebilir römorkör projesini hayata geçirdi. Projeyi ve şirketin başarılarını konuşmak üzere bir araya geldiğimiz NAVTEK Deniz Teknolojileri Genel Müdürü Ferhat Acuner, “Ar-Ge çalışmalarımızın nihai sonucu olarak başlangıç hedefimize uygun, 18.7 m uzunluğunda tamamen elektrikli ve şarj edilebilir, sıfır emisyonlu liman içi römorkörün dizaynını tamamladık ve üretimini gerçekleştirdik. 32 ton çekme gücüne sahip, dünyada ilk olan liman içi römorkör ZEETUG projesi vizyonumuzun birer referansı niteliğindedir” dedi.

 

NAVTEK’i sektörde ön plana çıkaran faaliyetleriniz nelerdir?

Firmamız denizcilik, enerji ve askeri projeler üzerindeki 40 yılı aşkın deneyimiyle, yenilikçi ve entelektüel sermaye üzerinde yoğunlaşarak, güncel ve gelecek teknolojileri, projelerine entegre etme vizyonu çerçevesinde çalışmalarını yürüten dizayn ve mühendislik üzerine uzmanlaşmış bir firmadır. Sektörde bizi ön plana çıkaran ve imza attığımız projelerin çıkış noktası geleneksellikten uzaklaşıp, çağı yakalamaktır. Çağın ve sektörün gereklilikleri doğrultusunda, firmamızın mevcut yetenekleri Ar-Ge kapsamında yürüttüğümüz projeler, portföyümüz çerçevesinde hızla gelişip, farklı mühendislik disiplinlerini bir arada yürütme imkanı sağlıyor.  Dünyada ilk yüzer enerji santrali olma özelliğine sahip proje filosunun 8 adeti, dünyanın en gelişmiş bilim gemileri arasında yer alan ve Türkiye’nin ilk sualtı arkeolojik araştırma gemisi olma özelliğine sahip VIRAZON II, dizayn ve inşası firmamız tarafından yapılan, dünyada ilk olan, tamamen elektrikli ve şarj edilebilir liman içi römorkörü ZEETUG projeleri vizyonumuzun birer referansı niteliğindedir.

 

2009-2015 yılları arasında bir Türk enerji firması için 8 adet yüzer enerji santralinin geliştirilmesi, dizaynı ve mühendislik hizmetlerini sağladık. Şimdi bu santraller dünyanın çeşitli yerlerinde hizmet vermeye devam ediyor. Sonrasında farklı ulusal ve uluslararası firmalar için dizel motor tahrikli, gaz türbini tahrikli basit çevrimli ve kombine çevrimli birçok yüzer enerji santrali için Ar-Ge ve tasarım çalışmaları, kömürlü yüzer enerji santrali etüdü dahi yaptık. Şu anda da çokuluslu firmalar ile birlikte yüzer RES projesi için görüşmeler yapıyoruz.

Sıfır emisyonlu liman içi römorkör

 

Geçtiğimiz haftalarda dünyada bir ilki gerçekleştirerek başarılı bir projeye imza attınız. Bu projenin fikir aşamasından üretim aşamasına kadar olan süreci özetler misiniz?

Tuzla koyunda pilotaj ve römorkaj hizmeti veren GİSAŞ A.Ş. mevcut römorkörlerini değiştirmek üzere ve öncelikli olarak daha küçük olması talebi ile bizlerden çevreci bir römorkör için teklif talebinde bulundu. Ekibimizden genç bir mühendisimizin, şarj edilebilir ve tamamen elektrikli bir römorkör fikri üzerine, başladığımız hesaplamalar ve elde ettiğimiz deneysel veriler sonucunda tamamen elektrikli ve şarj edilebilir bir römorkör projesinin teknik olarak mümkün olduğunu görmek hepimizi çok heyecanlandırdı. Akabinde konsept & detay tasarım ve mühendislik çalışmalarına başladık. Sayısal hesaplamalar, CFD analizleri, aerodinamik ve hidrodinamik hesaplamalar ile birlikte; 21 farklı manevra seçeneği için mevcut römorkörlerin şaftları üzerinden aldığımız değerler ile gerçek güç gereksinimlerini analiz ettik.  Müşterimizin mevcut operasyon karakteristiğine uygun operasyon profili hazırlayarak yaptığımız optimizasyon sonucunda uygun sevk elektrik motoru seçimi, batarya ve şarj istasyonu kapasitelerine karar vermemiz için gerekli verileri elde ettik.  Çözüm ortağımız BMA Teknoloji firması ile beraber denizcilik endüstrisinde kullanılan konvansiyonel elektrik panosu mantığının gemiden daha büyük bir alan gerektirdiğini gördük ve bu soruna yenilikçi bir bakış açısı ile ABB’nin madencilik endüstrisinde kullandığı sistemleri kullanarak çözüm üretmeyi başardık. Ar-Ge çalışmalarımızın nihai sonucu olarak başlangıç hedefimize uygun, 18.7 m uzunluğunda tamamen elektrikli ve şarj edilebilir sıfır emisyonlu liman içi römorkörünün dizaynını tamamladık ve üretimini gerçekleştirdik. 32 ton çekme gücüne sahip 27 Mart 2020 itibariyle fiilen operasyonlarda kullanılmakta olup, aldığımız 3 yeni sipariş için çalışmalarımıza başladık.

Pandemi döneminde çalışmalarınızı nasıl yürütüyorsunuz?

Pandemi başlangıcında öncelikle yöneticilerimizin bu tür bir salgında nelere dikkat edilmesi ve ne gibi tedbirler alınması gerektiğiyle ilgili eğitim almasını sağladık ve sonrasında gerekli tüm tedbirleri alarak, çalışma sistemimizi çalışan yoğunluğunu azaltmak için iki vardiya halinde yürüttük. Gerekli prosedürlerin tamamlanması ve tedbirlerin alınmasının ardından tüm personelimiz için sosyal mesafe kuralına uygun çalışma ortamını sağladık. Bunu yaparken geçici olarak ofis alanlarımızı yaklaşık iki katına çıkardık ve çalışmalarımıza bu şekilde devam ediyoruz.

Dijital dilimizi geliştirdik

Türk tersaneler römorkör üretiminde liderliği Çin'den aldı Türk tersaneler römorkör üretiminde liderliği Çin'den aldı

 

Koronavirüsün bir salgın olmasının ötesinde ‘dijitalleşme’ gibi yeni bir çağın kapılarını araladığı ve dijitalleşemeyen şirketlerin uzun vadede sıkıntılar yaşayacağı belirtiliyor. Sizin bu konuda attığınız adımlar nelerdir?

Süreci değerlendirmek gerekirse, dünya ticaretinin yüzde 90’ı deniz yolları üzerinden yapılıyor. İhracat potansiyeli oldukça yüksek olan global bir sektörün içerisindeyiz. Gün içerisinde yurtdışı-yurtiçi bağlantılı birçok görüşme yapıyoruz. Sürece uyum sağlamak ve çalışmalarımıza aksaklık yaşamadan devam etmek adına pazarlama stratejilerimizi ve proje toplantılarımızı dijital platformlar üzerinden yürütüyoruz. Dijital dilimizi ve yetkinliklerimizi bu yönde geliştirdik. Temasta olduğumuz birçok müşterimizle online toplantılar gerçekleştirip, tanıtımlarımızı web seminerleri aracılığı ile yapıyoruz. Dolayısıyla bir teknoloji firması olarak stratejimiz, içerisinde bulunduğumuz teknoloji çağının gerekliliklerine ve vizyonumuza uygun olarak; her zaman yenilikçi, çevreci, sürdürülebilir ve alanında lider projeler üretmek olacaktır.

KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ MAYIS-HAZİRAN SAYISI

Editör: Haber Merkezi