NATO’ya bağlı savaş gemileri Çanakkale ve İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e ulaştı. Sahil güvenlik botlarının eşlik ettiği gemilerin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı.

Yunan bayraklı gemi limandan çıkarken karaya oturdu Yunan bayraklı gemi limandan çıkarken karaya oturdu

 

Savaş gemileri saat 18.00 sıralarında Türk savaş gemisi F 243 TCG Yıldırım fırkateyni öncülüğünde peş peşe İstanbul Boğazı’na girdi.

 

DHA’da yer alan habere göre, Boğaz’a ilk giren Hollanda Kraliyet Donanması’na ait F 805 borda numaralı HNMLS ‘Evertsen’ adlı savaş gemisi oldu. Ardından İspanya Donanması’na ait F 81 borda numaralı ‘Santa Maria’ adlı güdümlü füze fırkateyni giriş yaptı.

 

138 metre uzunluğunda ve çeşitli füzeler ile donatılmış firkateynden sonra Boğaza Kanada Donanması'nın Halifax sınıfı çok amaçlı firkateyni olan FFH 333 borda numaralı HMCS 'Toronto' adlı gemisi girdi. NATO'ya bağlı 3 savaş gemisinin boğaz geçişine Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı'na bağlı sahil güvenlik botları da eşlik etti.

 

Güvertelerinde askerler görüldü

 

Savaş gemilerinin güvertelerinde çok sayıda askerin olduğu gözlenirken, savaş gemileri yaklaşık 1 buçuk saatte boğaz geçişini tamamlayıp Karadeniz'e açıldı.

 

Kerç Boğazı geriliminin ardından bir ilk


Kerç Boğazında Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilimin ardından NATO ilk kez çok sayıda savaş gemisini aynı andan Karadeniz'e gönderdi.

 

Evertsen destroyeri Hollanda, Toronto firkateyni Kanada, Santa Maria firkateyni İspanya, Yıldırım gemisi Türkiye, Regele Ferdinand gemisi İngiltere, Drazki gemisi de Bulgaristan'a ait.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi