NASA ve WHOI, geliştirdikleri Orpheus isimli su altı drone'u ile okyanuslarda keşfedilmemiş bölge bırakmamayı hedefliyor. Orpheus ile deniz tabanının görüntülenip haritalandırması ve henüz keşfedilmemiş su altı canlılarının keşfedilmesi hedefleniyor.

 

Yanıtsız soruların cevapları bulunacak 

 

Özellikle okyanusun en derin bölgelerinden biri olan ve 6.000 metre ile 11.000 metre arasında değişen derinliğe sahip hadal bölge gibi yerlerde olup bitenleri araştırmak için kullanılacak Orpheus, şimdiye kadar yanıtlanmamış birçok sorunun cevabının bulunmasını sağlayacak.

1,2 milyon dolar yatırım yapıldı

Rus Donanması Kızıldeniz'e girdi Rus Donanması Kızıldeniz'e girdi

Yaklaşık 1,2 milyon dolar yatırım yapılan projeye seçilen Orpheus ismi, Yunan mitolojisinden geliyor. Keşfedilmemiş deniz canlıları bulmak için görevlendirilecek Orpheus, denizlerin ve okyanusların derinliklerindeki yaşamı fotoğraflayarak dünyanın gizli kalmış bölümleri hakkında bilgi edinmemizi sağlayacak.

Okyanusun derinliklerini keşfetmesi hedefine ulaşması bekleniyor

Daha önce de benzer bir proje geliştiren WHOI, Nereus isimli keşif cihazını okyanustaki araştırmalar için kullanırken yaklaşık 9.000 metre derinlikte Nereus'un kontrolünü kaybetmiş ve görev başarısız olmuştu. Bu sefer NASA'dan da destek alan WHOI'ın, testlerin ardından okyanusun derinliklerini keşfetme hedefine ulaşması bekleniyor. Projenin başarılı olması halinde NASA'nın, Orpheus ve geliştirilecek benzer drone'ları Jüpiter'in buzlu ayı Europa'nın okyanuslarını araştırmak için kullanması planlanıyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi