Tunceli’deki Munzur Vadisi Milli Parkı üzerinde yapımı planlanan Kaletepe Hidroelektrik Santrali (HES) projesi 10 yıldır süren mücadele sonunda iptal edildi.

 

Yeşilgazete’nin haberine göre, Munzur Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde Munzur suyu üzerinde yapımı planlanan dört Hidroelektrik santralinden biri olan Kaletepe Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin iptali için 10 yıl önce açılan davanın sonuna gelindi. Ankara 3. İdare Mahkemesi Anayasa’nın 56’ncı maddesini örnek göstererek, ‘Milli Park Kanunu’na aykırılık’, ‘ekosistem dengelerinin bozulması’ ve ‘yaban hayatının tahrip edilmesi’ gerekçeleriyle oybirliğiyle projenin iptaline karar verdi.

 

10 yıl süren mücadele

 

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, 2010’da Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş.’ye Konaktepe barajı ile Konaktepe HES I – Konaktepe HES II için 49 yıllığına enerji üretim lisansı vermişti. Bunun üzerine bölgedeki avukatlar ve çevre örgütleri tarafından Danıştay’a dava açmıştı. Milli Park Kanunu‘nu, mülkiyet hakkını, anayasanın orantılılık ve ölçülülük ilkesi uyarınca Bakanlar Kurulu’nun 2017’de verdiği “Acele kamulaştırma” kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

 

Davanın ardından sekiz yıl süren ve valiliğin de dahil olduğu hukuki süreç çevreciler lehine sonuçlanmış, 2018 Aralık ayında Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ‘üstün kamu yararı’na ilişkin kararı Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nce iptal edilmişti.

 

Avukat Ulaş Kaplan: Diğer projelere emsal olabilir

IMO'dan '2030 emisyon hedefi' açıklaması IMO'dan '2030 emisyon hedefi' açıklaması

 

Davayı açan avukatlardan Özgür Ulaş Kaplan bu kararın Munzur Vadisi’nde yapılması planlanan diğer üç barajın iptal edilmesine emsal karar olabileceğini söyledi ve ekledi: “Tunceli halkı yılladır kutsal saydığı Munzur Vadisi’nde HES ve baraj yapılmaması için her türlü mücadeleyi veriyordu. Munzur Vadisi milli parkına yapılması planlanan dört HES ve baraj projesi mevcut. Bu projelerden biri olan Kaletepe barajı ve HES projesi artık tümden iptal oldu.”

 

Kaplan, diğer üç HES ve baraj projesi için de açılan davaların sürdüğünü belirttiği açıklamasında “Bu üç baraj ve HES aynı bölgede olduğu için Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nin bu kararı, onlar için de emsal olacak. Bu karar bölge halkı ve ülkemiz için çok olumlu bir karar olmuştur. 10 yıllık hukuk mücadelesinde zaferle çıktık ve halk bu karara çok sevindi” ifadelerini kullandı.

 

‘Soyu tehlike altında olan bitki ve hayvanlar da kurtuldu’

 

Av. Kaplan,  bölgedeki kutsal alanların ve soyu tehlike altında olan bitki ve hayvanların da kurtulduğunu belirtti: “Munzur Vadisi’nde birçok kutsal mekan vardı. 500 civarında endemik bitki türü ve onlarca yaban hayvan türü yaşıyordu. Soyu tükenme ile karşı karşıya olan Vaşak özellikle bu bölgede yaşıyor. 1500’den fazla bitki türü var ve inanılmaz bir doğal güzellik var. Mahkemenin bu kararı ile bütün bu saydığımız durumlar kurtulmuş oluyor.”

 

7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi