Türkiye’nin en önemli konteyner limanları arasında yer alan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP), rekorlar kırmaya devam ediyor. 2018 yılında bir milyon 700 bin TEU konteyner elleçleyerek yine rekorları alt üst eden Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş., artan başarısı ile Mersin’in Türkiye’nin gururu olmayı sürdürüyor. Kaydedilen başarıda 2016 yılında hizmete sunulan EMH 1 Terminali büyük rol oynarken önümüzdeki 5 yıl içinde profesyonel hizmetin daha da geliştirilmesi ile tüm liman kullanıcılarının beklentilerini en üst standartlarda karşılayabilmek için yatırımların sürmesi bekleniyor. Türkiye'nin potansiyeline ve hinterlandın gelişimine duyulan güvenle yapılacak yeni yatırımlar, MIP’in lider konumunu koruması için önem teşkil ediyor. Liman tesislerini global ölçekte inşa edilen 20 bin TEU ve üstü kapasiteli gemilere hizmet verebilecek seviyeye yükseltmek üzere hazırlıklarını sürdüren MIP yönetimi, bu yıl operasyonel verimliliği arttırmak amacıyla 1 rıhtım vinci, 5 saha vinci, 3 reach stacker ve 3 boş konteyner istif makinesi yatırımı yaparak operasyona kazandırdı. Ekipman yatırımlarının yanında genişleme yatırımlarının da devam ettiği limanda, 2016 yılının Ağustos ayında hizmete sunulan EMH Terminali'nin 1. aşamasıyla kapasite 1,8 milyon TEU'dan 2,6 milyon TEU'ya çıktı. MIP, bu sayede 15 metre drafta (su derinliği) sahip mega gemileri ağırlayabiliyor.

"Gazze'ye yardım için kurulacak limanın inşası 60 günü bulabilir" "Gazze'ye yardım için kurulacak limanın inşası 60 günü bulabilir"

 “MERSİN, ÖNEMLİ BİR OYUNCU”

Mersin Uluslararası Limanı Genel Müdürü Johan Van Daele, geçtiğimiz aylarda rekor artışlar ile ilgili yaptığı açıklamada MIP'in Türkiye’nin lider limanı konumunu korumak ve daha da güçlendirmek için çalıştıklarını belirterek şunları söylemişti: “MIP olarak bu hızlı gelişimin paralelinde dünya ligindeki rekabet gücümüzü artıracak, ihracatçı ve ithalatçılarımıza zaman ve maliyet avantajı sağlayacak inovatif projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Bu anlamda en önemli gelişmelerden biri, ithalat ve ihracatta bekleme sürelerini kısaltacak Gümrük Entegrasyonu'nun sağlanması oldu. Pilot liman seçilerek ilk kez MIP'te hayata geçirilen 'Konteyner ve Liman Takip Sistemi' sayesinde Gümrük İdaresi Sistemi ile MIP Terminali İşletim Sistemi entegre edildi. Böylece gümrük denetimlerinin etkinliği arttı, limana gelen-giden konteynerlerin, liman içi hareketleri dahil olmak üzere etkin bir şekilde izlenmesi ve sağlıklı istatistik üretilmesi mümkün hale geldi. Bunun yanı sıra ihracattaki muayene süreçlerinin kısaltılması amacıyla yaptığımız 'konteyner tarama' yatırımının da operasyona son derece olumlu yansımaları oldu." Daele, Mersin Limanı’nın dünya ticaretinin rekabetçi pazarında önemli bir oyuncu olduğunu ifade etti.

Editör: Haber Merkezi