Akdeniz’de Fatih gemisi ile arama faaliyetlerini yürüten bakanlık, şimdi de Mersin’in yaklaşık 40 kilometre açıklarında sığ deniz sondaj faaliyetlerine başlıyor. TPAO’nun Doğu Akdeniz’de sahip olduğu ruhsat alanları içerisinde, tamamı bünyesinde çalışan Türk mühendisler tarafından tasarlanmış olan iki sığ deniz arama kuyusu kazılacak. Bir süre önce satın alınan Fatih Sondaj Gemisiyle Alanya-1 derin deniz kuyusunda başlayan çalışmaların devam ettiği belirtilirken, sığ denizde kazılacak bu iki kuyunun sondajı için uluslararası tecrübeye sahip firmalarla çalışıldığı kaydedildi. Çevreye duyarlı yapısı ve yüksek teknolojisiyle Mersin’in yaklaşık 40 kilometre güneyinde olan Kuzey Erdemli-1 lokasyonunda çalışmalara başlayacak platformun hazırlıkları tamamlandı. Kuzey Erdemli-1 kuyusu olarak adlandırılan lokasyonda sondaj faaliyetleri yaklaşık 60 gün sürecek.

 

BUGÜN BAŞLAYACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında ciddi bir hamle başlattıklarını belirterek, “Pazartesi günü Mersin’de sığ denizde sondaj başlayacak. Her şey hazır. Orada da aramalarımıza devam edeceğiz. Karada arama sayılarını artırdık. Karada, denizde ne varsa bulacağız” dedi.

İspanya hücum gemisi Sarayburnu'na demirledi İspanya hücum gemisi Sarayburnu'na demirledi

Fatih sondaj gemisinin 5 aylık iş programı olduğunu dile getiren Dönmez, şunları söyledi: “Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde oradaki sondajımızı bitireceğiz. Deniz seviyesinden yaklaşık 5 bin 500-6 bin metre kadar aşağı inmiş olacağız. Çünkü derin deniz orası. 2 bin 500 metre deniz derinliği, sonra 3 bin metre de karada iniyoruz. Son derece teknolojik bir gemi. Dünyada benzer özelliklere sahip 5-6 gemi var. Onların 1 tanesi bizde. İkinci gemi de aynı özelliklere sahip ona da iş programı yapıyoruz. Büyük ihtimalle Karadeniz’de sondajlara devam edeceğiz. Sismik çalışmalarda erken havlu atmayacağız. Geçen yıl Türkiye ilk defa kendi sondaj gemisini aldı. Geçen haftalarda da Fatih sondaj gemimiz Antalya açıklarında sondaja başladı. Şimdi onun kardeşi geliyor. Aralık ayı içerisinde sularımıza girmiş olacak. Aynı teknik özelliklerde. Bu gemi de ortalama yılda 2 kez sondaj yapabiliyor. Bizim Doğu Akdeniz’de sismik çalışmalarımız 7-8 yıldır devam ediyordu. O çalışmaları analiz edip hangi alanda daha fazla hidrokarbon rezervi çıkabilir, bir mühendislik çalışması. Çok fazla veriyi incelemek gerekiyor.”

Editör: Haber Merkezi