Piri reis Üniversitesi Rektörü ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Oral Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararlarını ve enflasyonu GİSBİR TV'ye değerlendirdi. Oral Erdoğan küresel anlamda Amerika'nın faiz kararının merakla beklediğini ifade etti.

 

Prof. Dr. Oral Erdoğan, “Şu an dünya ekonomisine Türkiye ekonomisinde her zaman olduğu gibi bir normal gelişmeler, bir de normal dışı gelişmeleri yaşıyoruz. Özellikle küresel anlamda Amerika'nın politikası merakla bekleniyor. Faiz oranları konusunda kaygılar arttı. Bir taraftan işsizlik oranı düşerken enflasyonda ciddi yüksek seviyeler yaşanıyor. Bir taraftan da hem bütçe açığı muazzam hem cari açığı, daha doğrusu dış ticarete dayalı açığı muazzam büyük bir noktada. Kritik faktörlerden birisi dünyayı ilgilendirecek olan çok kısa vadede faiz oranlarını acaba yukarı çekmek zorunda ne zaman kalacak konusu var. Buna karşı iki türlü hazırlanabilir. Türkiye gibi ülkelerde birincisi üretimini ihracatını çok yükselteceksin canlı olacaksın ve onun dışında kredi büyümesini ise kontrolsüz riskli bir şekilde yapmayacaksın. Bu günlerde bunu başarabilen ülkeler öne çıkacaktır diye düşünüyorum. Türkiye'nin önünde bu anlamda fırsatlar olduğunu değerlendiriyorum” şeklinde konuştu.

Yalova'dan 2 ayda 117 milyon dolarlık ihracat Yalova'dan 2 ayda 117 milyon dolarlık ihracat

 

Bayram sonrası kriz olmayacak

 

Oral Erdoğan kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan bayram sonrası kriz yaşanacağına dair algının doğru olmadığını söyledi. Erdoğan, “Son günlerde Türk kamuoyunda özellikle bayram sonrası için türbülans, kriz, sıkıntı, stres olabilecek gibi ifadeler var. Hele bunu dayandırdıkları nokta şu olabiliyor, üretici fiyat endeksleri yüzde 43’lere vurdu, TÜFE ve Türkiye'deki fiyat enflasyonu ise 17 buçuklarda, aradaki makas muazzam. Bu üretim tarafındaki maliyet enflasyonu kaynaklı sıkıntılar baz teşkil edecek ve döviz tarafında normal hareketlenme olacak. Piyasada herkes bunu diyenler gibi düşünseydi o zaten olurdu. Demek ki öyle olmuyormuş. Demek ki doğru demiyorlar. Bayramdan sonra hareketlenme olacak diyebilmeniz için 6 ay sonra, 1 sene sonra bir başka olayın piyasada fiyatlanması lazım. Bugün ise bayram sonrasına yönelik herhangi bir olumsuz fiyatlama maalesef yok. O zaman bazen de kriz tellallığı yapmaya gerek olmadığını açıkça söylüyorum, ben kendi bilim dalı çalışmam açısından resesyon tahminleri ile uğraşmış birisi olarak, rastgele öyle ortalıkta kriz gelebilir, türbülans olabilir, konuşmamayı yeğlerim” dedi.

 

Üretime yönelik muazzam bir talep var

 

Merkez Bankası'nın faiz kararını da değerlendiren Prof. Dr. Oral Erdoğan, önümüzdeki günlerde ekonomide bir rahatlama olmasını temenni ettiğini söyleyerek, “Hem dünyada hem de Türkiye'de üretmeye yönelik muazzam bir talep var. Bu talebin etkisiyle tabi ki girdi fiyatlarında ciddi yükselme var. Bu doğrudur ama ikincisi direkt doğru değil. Üretici fiyatları muazzam yükseldi diye tüketici fiyatlarına hemen yansıyacak değil. Sizin ürettikleriniz dünyada döviz bazlı ihracatta etkin bir şekilde dönüyor ise şu anda siz aksine piyasalarda bir canlanma yaşayabilirsiniz ki, burada Euro-Dolar paritesinde dolar yönlü bir değerlenme var. Dünya çapında doların değerinde bir durum var. Amerika’nın faiz oranları politikası etkili olur. Yani ürün için fiyat politikasıyla, Tüfe ile falan da ilgisi yok konunun. Eğer Amerika tarafından gelecek en ufak bir stres, sıkıntı tabi ki Türkiye ve dünyaya etki edebilir ama buna ilişkin bir bilgimiz var, sonra paylaşalım. O da şu anda o derece sert bir durumda değil. Merkez bankası bugün faiz artırmayacaktı artırmadı, indiremeyecekti indirmedi. O yüzden iki taraf da mutlu olsun dedi. Gerçekten zaten faizi hızla yukarı çekip de orta uzun vadeli enflasyon kaygısını bastırmak gerekir diyenlere inansaydı şu anda tahminime göre en az 100 baz puan artırmayı düşünürdü. Ya da ekonomide iç piyasada likiditede rahatlama yapayım, biraz TL’de sıkışıklık var bayram öncesi deseydi 25 baz puan indirebilirdi, yapmadı, yapabilirdi, onu tartışırdık. Bugünkü Merkez Bankası'nın kararı budur. Buna saygı duyacaksınız. Bunun arkasında bir art niyet aramaya da şu anda gerek olmadığını düşünüyorum. Bu anlamda Türkiye açısından ekonominin önümüzdeki günlerde en azından bayram sonrası biraz daha rahat olabileceğini ben temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi