Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yeni Başkanı Murat Uysal başkanlığındaki ilk para politikası toplantısında politika faizi 425 baz puan düşürüldü. Yüzde 24 seviyesinde bulunan haftalık repo ihale faiz oranı yüzde 19.75'e çekildi.

 

Dış ticaret açığı ocak ayında yüzde 56,4 azaldı Dış ticaret açığı ocak ayında yüzde 56,4 azaldı

Karar öncesi 5.70 seviyesinde yer alan dolar/TL, faiz indiriminin ardından 5.76 seviyelerine kadar yükseldi. Kur daha sonra düşüşe geçerek 5.68'e kadar geriledi.

 

‘Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi bekleniyor’

 

Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini göstermektedir. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği; enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi