Deniz Kuvvetlerinin envanterine girecek en büyük platform olacak Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nin Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü kapsamında Sedef Tersanesi ile Armelsan Savunma Teknolojileri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. arasında imzalanan “Mayın Avlama Sonarı Prototip Sistemi Geliştirilmesi Projesi Sözleşmesi”ni takiben Piri Reis Üniversitesi ile Armelsan arasında “Mayın Avlama Sonarı Bilimsel Danışmanlık ve Vinç Sistemi Tasarımı Destek Projesi” için kapanış protokolü ve imza töreni gerçekleşti.

 

Sedef Tersanesi’nde gerçekleşen imza törenine Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Kalkavan ile Kaşif Kalkavan, Kaan Çelikel, Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan Yasin Menderes ile Mahir Furkan Ermiş, Piri Reis Üniversitesi’nden Rektör Prof. Dr. Oral Erdoğan, Prof. Dr. İsmail Helvacıoğlu, Prof. Dr. Uğur Çeltekligil, Doç.Dr. Cüneyt Ezgi, Dr. Öğr. Üyesi Ziya Saydam, Genel Sekreter Yaşar Çatalkaya, Mali İşler Müdürü Murat Sezer, Armelsan Savunma Teknolojileri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş ile Genel Müdür Can Emre Bakım katıldı.

 

 

Sedef Tersanesi, üniversite-sanayi işbirliğine önem veriyor

 

 

Törende ilk sözü Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Kalkavan aldı. bu sene 50’nci yılını kutlayan Sedef Tersanesi’nin 50 yıldır ileri teknolojiye sahip yüksek kaliteli ürün ve hizmetler ürettiğini ve çalışmalarını aralık vermeden devam ettirdiklerini söyledi. Tersanenin 2017 yılında Teknoloji Bakanlığı tarafından AR-GE merkezi olarak onaylandığını kaydeden Kalkavan, “AR-GE merkezimiz dünya çapındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Sektöre öncülük edecek çalışmalar yürütüyor. TÜBİTAK destekli projeler geliştiriyor. Üniversite-sanayi işbirliğine önem veriyor. Akademisyenlerin çalışmalarını sanayiye, sanayinin tecrübesini de akademiye taşıyor” dedi.

 

Konuşmasının devamında Savunma Sanayi Başkanlığı paydaşları olan Armelsan ve Piri Reis Üniversitesine başarılı proje ile teşekkür eden Kalkavan, “İşbirliğimizin ve başarılı çalışmalarımızın devamını diliyorum” dedi.

 

 

Karakuş: Devletimize, milletimize hayırlı olsun

 

Kalkavan’ın ardından sözü Armelsan Savunma Teknolojileri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakuş aldı. Savunma ve Sanayi Başkanlığı’nın yerli ve milli politikaları çerçevesinde NUSRAT-1915 Mayın Avlama Sonarı’na Sedef Tersanesi’nin başkanlığında Piri Reis Üniversitesi’nde geliştirildiğini aktaran Karakuş, “Armelsan olarak 10’uncu yılımızda NUSRAT-1915 Mayın Avlama Sonarı vatanımıza, devletimize, milletimize hayırlı olsun” dedi.

 

Sözleşme tamamlandı

 

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ise, Armelsan’a ve Sedef Tersanesi’ne teşekkür ederek konuşmasına başladı. Piri Reis Üniversitesi olarak 2017 yılında imzalanan bir protokol sonucunda yapılan işin neticelendirildiğini dile getiren Erdoğan, “Bilimsel Danışmanlık ve Vinç Sistemi Tasarımı, Destek Hizmeti Sözleşmesi tamamlanmış olup, taraflar arasında da tam mutabakata varılmıştır. Proje kapsamında gemi süratinin sonar üzerinde oluşan kuvvetlere etkisi incelenerek, operasyon esnasında gemi süratinin 12 mil yada 12 not yerine 8 not ile sınırlandırılması, Sonar anten yüzey yapısındaki detayların akışa kuvvet ve gürültü özelinde etkilerinin incelenmesi, dövülme etkileri dolayısıyla oluşacak dinamik yüklerin hesaplanması, gemi üzerindeki optimum sonar pozisyonunun belirlenmesi ile ilgili parametrik çalışma, tasarlanan anten- asansör sistemi ve bağlantı detaylarının akış analizleri, motor kontrol simülasyonu hazırlanması ve sürücü sisteminin tasarlanması, vinç üzerindeki elektrik motorlarının güçlerinin hesaplanması yapılmış olup, konu sözleşme ile verilmesi taahhüt edilen danışmanlık hizmetleri tamamlanmıştır” dedi.

 

 

Milli mayın gemisi projesi öne çıkacak

 

Protokol kapsamında Piri Reis Üniversitesi’nin çalışmalarının karşılığı olarak Armelsan tarafından 907 bin 500 Euro ödendiğini aktaran Erdoğan, ne mali, ne teknik, ne idari, olarak hiçbir sorunun çıkmadığı ve sürecin pürüzsüz bir şekilde başarıldığını kaydetti. Devletin işi verirken teknolojiye yeni bir şeyler katılmasını talep ettiğini ifade eden Erdoğan, “Yani bizim yaptığımız iş şu an milli bir gemimizde doğrudan uygulanmayacak. Bu gemi sayesinde devletin ödeyeceği kaynaktan bir kısmı yeni bir milli proje üretmeye katkı sağlayacak. İstenen bu. Bu anlamda milli mayın gemisi projesi öne çıkacak. Nasıl ki Türkiye İHA’larda bir noktaya geldi. Milli mayın gemisinde aynı şeyleri göreceğiz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

Törendeki bir diğer konuşmacı Teknopark Genel Müdürü Doç.Dr. Cüneyt Ezgi de, deniz altındaki mayınların tespiti için bir mayın avlama sonarı geliştirildiğini, üniversitenin de buna bilimsel danışmanlık hizmeti verdiğini ve projenin başarıyla tamamlandığını söyledi.

 

Maersk: "Konuşlandırmada değişiklik yapmadık" Maersk: "Konuşlandırmada değişiklik yapmadık"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi