Viaport Marina'yı 'Burası Türkiye'nin en son teknoloji marina ekipmanları ile donatılmış yat limanı. İnşaat sürecinde, verilmesi planlanan hizmetler ve operasyon konularında her şeyi en ince detayına kadar planladık. Tamamen müşteri memnuniyetine odaklı bir hizmet anlayışına sahibiz. Marinamız içinde önemli tekne markalarının teknik iletişim ofisleri mevcut. Tüm bunların yanında hiçbir marinada benzeri olmayan akvaryum, sinema, tema park, bowling ve çok özel markaların bulunduğu alışveriş merkezimiz tekne sahiplerine marina dışına çıkmadan aradıkları her şeyi bir arada bulabilecekleri bir yaşam alanı sunuyor' sözleriyle özetleyen Marina Müdürü Sinan Arslan ile bir araya geldik.

Sohbetimize startı Viaport Marina'nın genel bilgilerini konuşarak yapalım mı?

5 çıpa standartlarında ve 750 bağlama kapasitesine sahip olan Viaport Marina 2015 yılında hizmet vermeye başladı. Deniz endüstrisinin kalbi olan Tuzla'da yerini alan marinamızda son teknoloji tonoz bağlama sistemleri ve büyük konfor sağlayan kazıklı sistem alüminyum pontonlar kullanıldı.En son jenerasyon pedestaller ile ön ödemeli elektrik – su hizmetlilerinin yanı sıra, 24 saat palamar, tekne bakım-onarım ve çekek hizmetleri, çamaşırhane, WC- duş Üniteleri, yüksek hızlı kablosuz internet, mavi kart atık alım istasyonu ve revir gibi birçok servis nitelikli personeller tarafından verilmektedir.

Hemen akabinde 2017 yılı değerlendirmesi ve tabii ki 2018 hedefi alabilir miyiz?

2017 yılındaViaport Marina'nın marka değerini arttıran önemli başarılara imza attık. Her geçen gün artan doluluk oranımızın yanında Ekim ayında birçok önemli tekne markasınındistribütörlerinin ve yerli üreticilerin katıldığı büyük bir deniz üstü tekne fuarına ev sahipliği yaptık. Tüm bunlar, Marina İşletmeciliği dalında 12.Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülü ile taçlandı. 2018 yılında ise hedefimizde 40 metre ve üzeri mega yatlar olacak. 300 ton kapasiteli travelifttedarikine ilişkin süreçleri başarı ile sonlandırdık. Nisan ayının başı itibarı ile bu tonajda teknelere kara park hizmeti vermeye başlayacağız. Yine aynı doğrultuda bu teknelerin deniz bağlamaları ve tüm diğer marina hizmetlerinden nitelikli bir şekilde faydalanabilmeleri için birçok özel planlama ve imalatlar gerçekleştirdik. Amacımız hem yerli üreticilere fiyat avantajlı hizmetler vermek hem de Akdeniz çanağında yaşanan rekabet ortamında Türkiye'ye bu boylarda tekne çekebilmek. Bunu başardığımızda, oluşan endüstriden Tuzla'da yer alan tüm tekne/yat yan sanayi firmalarına da katma değer sağlayacağız.

Fiyat hususuna değinmişken, fiyat politikanızı ve verdiğiniz hizmet kalitesini de masaya yatıralım mı?

Yıllık bağlama fiyatlarımız marinamızın hizmet kalitesi ile kıyaslandığında oldukça kabul edilebilir seviyede. Hizmet vermeye başladığımız günden bu yana hiçbir fiyat artışı yapmadık aksine kur artışlarını müşterilerimize yansıtmamak adına ekstra indirimler dahi uyguladık. 2.400 Euro'dan başlayan fiyatlar ile yıllık bağlama hizmeti veriyoruz. Kısa süreli bağlamalarda çok özel indirimlerimiz mevcut ayrıca 'FreeWeekend' kampanyası ile diğer marinalarda bağlı bulunan tekne sahiplerinin marinamız hizmet kalitesi ve konforunu keşfetmeye davet ediyoruz. Bu kampanya ile hafta sonları ücretsiz bağlama yapan misafirlerimizin marinamızdaki kafe, restoran, akvaryum, sinema, tema park, bowling ve çok özel markaların bulunduğu alışveriş merkezimizde keyifli saatler geçirmeleri bize çok olumlu geri dönüşler sağlamaktadır.

Viaport Marina'nın müşteriprofili nasıldır?

Bizi diğer marinalardan ayıran en önemli farkın tekne ve deniz ile yeni tanışan bir müşteri profiline sahip olmamız olduğu söylenebilir. Hem bölgede yaşayan kitle marinanın açılması ile tekne ve denizcilik ile tanıştı hem de diğer marinalardan gelen deneyimli tekne sahipleri ile ortak paylaşımlarda bulunmaları bir domino etkisi yarattı. Ayrıca marinanın önünde yer alan seyir parkuru deniz trafiği, rüzgar rejimi vb. gibi etkiler düşünüldüğünde yelkene yeni başlayan deniz severler için çok uygun bir rota sunuyor.

Tuzla'da olmanın nasıl bir yansıması oldu?

Tuzla 50 yıldır denizcilik endüstrisinin kalbi konumunda. Marina yatırımı bu pastanın kreması oldu diye düşünüyorum. Biz de özellikle Tuzla'da yer alan irili ufaklı bütün üretici ve yabancı marka distribütörleri ile çok önemli işbirlikleri içindeyiz. Birçoğunun marina içinde iletişim ve teknik ofisleri mevcut. Satış, teslim ve satış sonrası süreçlerinde kendilerine her konuda yardımcı oluyoruz. Tabii bu firmalar da bize yeni tekne sahiplerine ulaşmada yardımcı oluyor.

Bizler için Viaport Marina'nın neden tercih edilmesi gerektiğini özetleyebilir misiniz?

Burası Türkiye'nin en son teknoloji marina ekipmanları ile donatılmış yat limanı. İnşaat sürecinde, verilmesi planlanan hizmetler ve operasyon konularında her şeyi en ince detayına kadar planladık.Çok disiplinli ve motive bir ekibe sahibiz. Tamamen müşteri memnuniyetine odaklı bir hizmet anlayışına sahibiz. Müşterilerimiz ile son derece sıcak ilişkiler içindeyiz. Ayrıca daha önce de belirttiğim gibi marinamız içinde önemli tekne markalarının teknik iletişim ofisleri mevcut. Tüm bunların yanında hiçbir marinada benzeri olmayan akvaryum, sinema, tema park, bowling ve çok özel markaların bulunduğu alışveriş merkezimiz tekne sahiplerine marina dışına çıkmadan aradıkları her şeyi bir arada bulabilecekleri bir yaşam alanı sunuyor. Birazda sektörü konuşma arzusundayız.

Yabancı bayraklı teknelerin Türk Bayrağına geçişini öngören düzenleme hakkında neler söylemek istersiniz?

Türk Bayrağı,Uluslararası Denizcilik Örgütünün beyaz listesinde yer alan prestijli bir bayraktır. Yüksek vergi ve harçlar nedeni ile yabancı bayrak seçimi son 25 yılda son derece yaygınlaşmıştı. Düzenlemenin hayata geçtiği günden bu yana marinamızda bağlı bulunan 350 adet teknenin 75'i Türk Bayrağına geçmiştir. Türk Bayrağı taşıyan tekne sayısının artması kabotaj gücümüzü destekleyecek önümüzdeki yıllarda uluslararası sulardaki saygınlığımızın daha ileri seviyelere taşınmasına olanak sağlayacaktır. Sizden son olarak da ülkemizin yat ve tekne üretim potansiyeline ilişkin bir değerlendirme alıp sohbetimizi tamamlamak isteriz. Gelişmiş ülkelerin tarihini incelediğinizde denizciliğin ve deniz kültürünün ne denli önemsendiğini ve çoğu ülkede bir devlet politikasına dönüştürüldüğünü görüyorsunuz. Sahip olunan deniz ticaret filoları, liman ve marinalar bunun göstergesidir. Türkiyede özellikle süper yat imalatı konusunda Avrupa'da kendine önemli bir yer edinmiş durumda. Ancak bu durumun gelişmesi için bazı destek ve yatırımların gerçekleşmesi şart. Örneğin Antalya Serbest Bölge benzeri tekne imalatında özelleşmiş organize sanayi alanları oluşturulması, vergi ve kredi anlamında desteklenmeleri gerekiyor. Aksi takdirde dünya rekabetinde sadece işçilik maliyet avantajı tek başına yeterli bir koz olmayacaktır.

Röportaj: Derya Altuntepe Kaynak: 7deniz Dergisi Ocak-Şubat 2018

Editör: TE Bilisim