Türkiye Gemi İnşa ve Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ile Mare Forum ortaklığında düzenlenen 6. Mare Forum İstanbul 2019'a ulusal ve uluslararası düzeyde denizcilik sektörü büyük ilgi gösterdi. Tuzla Radisson Blu Hotel & Spa'da yapılan foruma, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim, eski Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, AVS Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahit Şimşek, yurt dışından foruma katılan çok sayıda kişi ile Türk denizcilik sektöründen armatörler, tersaneler, yan sanayi, tedarik vd alanlarda çok sayıda firma ve kişi katıldı.

'Ekonomik başarı denizciliğin başarısına bağlıdır'

Çok kapsamlı konuları ve uzman konuşmacılarıyla 6 oturum süren Mare Forum'n açılış konuşmasını İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, denizciliğin ekonomideki yerine vurgu yaparak, “Ekonomik başarılar denizciliğin başarısına bağlıdır” dedi. 2008’deki krizin ardından büyük şirketlerin gemilerini sattıklarını veya iflas ettiklerini yada birleştirdiklerini kaydeden Kıran, “Uzun bir durgunluk sonrasında dünya ekonomisi güçleniyor. Küresel ekonomik büyüme 2011’den beri en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Mevcut ticaret tartışmalarının yanı sıra ekonomide yakın dönemdeki gelişmelere bakarsak Çin ekonomisinin dünyanın geri kalanı için önemli bir ticaret ortağı olduğunu söyleyebiliriz. Bir Kuşak Bir yol projesi küresel denizcilikte önemli fırsatlar sunmakta” dedi.

 

'Denizcilikte risk ve imkanlar daha çok teknoloji ile şekillenecek'

İMO'nun 2020'den itiraberen deniz ve çevre düzenlemesi ile ilgili olarak sülfür sınırlamasını getireceğine işaret eden Kıran, “Burada şirketler uzun vadede kazançlı olacak olsa da denizcilik sektöründe etkisi olacak. 70 bin gemiden 2500’ünde düzenleme söz konusu. Retrofit kapasitesine bakarsak 2020’ye kadar 3 bin scrubber’in gemilere takılması iyimser bir senaryo olacaktır. Düşük sülfürlü hizmet hub’larına bakarsak bunun dünyanın 2020’deki talebi karşılamakta zorluk çektiğini söyleyebiliriz. Yakıt ekonomisinin tekrar devreye girdiğini söyleyebiliriz. Denizcilik ile ilgili risk ve imkanlar daha çok teknoloji ile şekillenecek” diye konuştu.

Türkiye'nin Ulusal Denizcilik Merkezi açısından küresle bir hat olması mümkün

Kıran, Türk denizcilik sektörüne ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: “Teknolojik kapasitemiz küresel standartlara uygun biçimde ilerliyor. Türk Denizcilik sektörü olarak IMO’nun deniz ve çevre koruma çalışmalarına uyuyor ve yakından takip ediyoruz. Uluslararası bir denizcilik merkezi açısından küresel bir hat olmamız mümkündür.”

 

Kitack Lim: Günümüzün en önemli konusu iklim ile mücadele etmek

Mare Forum'a katılan IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, İstanbul'un denizcilik için çok önemli bir şehir olduğunu ve 6 Mare Forum İstanbul 2019'da bulunmanın kendisi için büyük bir şeref olduğunu belirterek, günümüzün en önemli konusunun iklim ile mücadele etmek olduğunu vurguladı. IMO'nun gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltmaya yönelik çalışmalara başladığını belirten Lim, Paris Antlaşmasınının bu anlamda çok önemli olduğunu ve uygulanması halinde emisyonların azaltmasının yüzde 80'ne denk geldiğini söyledi.

 

'Türkiye en kayda değer IMO üyelerinden biri'

Türkiye'nin olumlu katkılar gösterdiğini ve bu desteğinin sürekli devam etmesini umut ettiklerini ifade eden, üye devletlerin de kendi stratejilerini geliştireceğini söyledi.

Dünya çapında kükürt kullanımının azaltılacağının ve bunun çok önemli bir adım olduğunu dile getiren Lim, “Yürürlüğe girmeden önce bir belirsizlik varsa buna odaklanacağız” dedi. Lim, şunları söyledi: “Türkiye en kayda değer IMO üyelerinden biri olarak elinden gelenin fazlasını yaptı. Coğrafi konumu ve denizcilik sektöründeki başarısını arttırıyor” dedi.

Küresel ekonomi denizcilik sektörünü doğrudan etkiliyor

Mare Forum'da katılan 27. Dönem TBMM Başkanı Binali Yırdırım denizcilik sektörünü değerlendirdi. Yıldırım, IMO Genel Sekreteri Lim'in foruma katılmasının Türkiye'nin küresel denizcilik alanındaki önemini gösterdiğini dile getirdi. Denizciliğin küresel değişim ve gelişmelerle çok yakından ilgili olduğunun altını çizen Yıldırım, “2008’den bu yana dünyanın sentezi kaymış vaziyette. Küresel ticaret bozulmuş, dünyanın büyümesi bir türlü gerçekleşmiyor. Dünya’da büyüme olmayınca bundan en çok denizcilik sektörü etkileniyor. Biz hangi tedbirleri alırsak alalım. Hangi mevzuatı hayata geçirirsek geçirelim işin sonunda ticaret, üretim olmazsa deniz taşımacılığı istediğimiz şekilde gelişmeyecek ve bundan denizcilik sektörü payını olumsuz şekilde alacaktır” dedi.

Dünya denizciliğinin iki temel problemi öngürelememezlik ve çevre hassasiyetinin maliyeti

Denizciliğin istikrara ihtiyacı olduğunu belirten Binali Yıldırım: "İstikrar uzun vadede, orta vadede yatırım planlarını yapmak için olmazsa olmaz bir durumdur. Dünya denizciliğinin karşı karşıya bulunduğu iki büyük problem var. Birisi öngörülemezlik. İkincisi de gittikçe işletmelerin kuşatan çevre hassasiyetinin ve onun getirdiği bir takım maliyete yönelik kuralların hayata geçecek olması endişesidir. Deniz ticareti istenilen seviyelerde olsa, taşımacılık yapanlar yaptığı işten memnun kalsalar çevre ile ilgili hassasiyetlerin tamamı, eksiksiz yerine getirmek isteyecektir. İşletmelerin ticari rekabet şartları ile çevre hassasiyetinin birbiri ile dengeli bir şekilde ele alınması ve küresel ticarette bir tasfiye hareketine meydan verilmemesi gerekiyor. Bazen gelişmekte olan ülkeler gelişmekte olan ülkeleri oyun dışına atmak için böyle bir oyuna başvuruyorlar. Küresel ticaretin istikrarlı bir şekilde sürmesi meselesini eş zamanlı olarak, dünya gerçeklerini göz önüne alarak irdelemek, incelemek zorundayız” diye konuştu.

 

Türk Deniz Ticaret filosu büyümeye devam ediyor

GEMİMO'nun yeni yönetimi belirlendi GEMİMO'nun yeni yönetimi belirlendi

Türkiye'nin taşımacılık ve lojistik sektörlerinin son yıllarda Türkiye'deki dış ticaretin artışı ile çok geliştiğini kaydeden Yıldırım, “Yıllık ortalama büyüme yüzde 20. 2002 yılından beri üç kattan fazla bir büyüme görülüyor” dedi. Sektörde 2003 yılında bu yana gerçekleşen gelişmelerin karşılaştırmalı durumuna bakılınca Türk Deniz Ticaret filosu istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini aktaran Yıldırım, “Türk bayrağının 2008’den beri Paris MOU’da beyaz listede yer aldığını biliyoruz. 2003 yılından 1000 GT üzeri Türk sahipli Türk bayraklı gemi filosu toplamı 9 Milyon DWT’den 30 Milyon DWT’ye çıkmış bulunmaktadır. Yük elleçleme konusunda 183 adet liman tesislerimizde toplam elleçlenen yük miktarı iki kat artarak 460 Milyon tonu geçmiştir" ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırım, konuşmasının ardından IMO Genel Sekreteri Kitack Lim’e bir plaket takdim etti.

Selim Dursun: Denizcilik sektörü bakanlığımızın önceliğidir

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun ise, Deniz ticaretinin ülkelerin stratejik planları arasında yer aldığına işaret ederek, “Ülkeler arası rekabet kadar ülkeler arası ilişkilerin ekonomiye katkı sağlayacağı hepimizin malumudur” dedi. Denizciliğin gelişmesi, imkanlarının artması ve etkin bir şekilde kullanılmasının bakanlığın öncelikleri arasında olduğunu kaydeden Dursun, “Türk denizciliğini daha ileri taşımak için sektörümüzle birlikte çalışıyor. Dünya deniz ticareti, yüzde 4’lük büyüme ile 11.1 milyar tona ulaşmıştır. Denizcilik ekonomisi dünya ticaretinde önemli ve stratejik bir öneme sahip. Türkiyemiz de son 15 yılda gelişim adına büyük mesafeler kat etmiştir. 2017 verilerine göre dünyanın 18., Avrupa’nın da 7. büyük ekonomisine sahibiz. Güçlü ve bölgesinde lider bir ülke konumundayız. Bu istikrar denizcilik sektöründe de kendisini göstermiştir. Denizciliğimizin ekonomik büyüklüğü 17.5 Milyar doları aşmıştır” diye konuştu.

 

'Stratejimizi teknolojik değişiklere göre hazırlamalıyız'

Dusun, şöyle devam etti: “Endüstri 4.0, yapay zeka, otonom araçlar, insansız gemiler günümüz literatürüne girmiştir. Bu gelişmeler lojistik yöntemleri de değiştirmiştir. Bu değişikliklere hazır olmak ve stratejilerimizi o yönde hazırlamalıyız. Cumhuriyetimizin 100. yılında konteyner elleçleme kapasitemizin 32 milyon TEU’ya ulaşması hedeflerimiz arasında yer alıyor. Türk deniz ticaret filosunu yenileyerek dünya deniz ticareti hacminden daha fazla pay almayı hedeflemekteyiz. Bu hedeflere ulaşmak için denizcilik sektöründeki değişimi etkileyecek enerji verimliliği, yeşil gemi, yeliş liman gibi konuları iyi takip edeceğiz. Limanlarımız geliştirip, denizde can mal güvenliğini sağlayacağız."

Türkiye eğitim konusuna daha çok ilgi göstermeli

Mare Forum İstanbul 2019'da yapılan konuşmaların ardından programa uygun bir şekilde oturumlar başladı. Çok sayıda yerli ve yabancının yer aldığı oturumlar ağırlıklı olarak ingilizce yapıldı. Forum'un 5. oturumuda konuşan Türk Armatörler Birliği Başkan Yardımcısı Cihan Ergenç, Türkiye'nin çok büyük bir yol katettiğine işaret ederek, “Denizcilik sektöründe çok güzel tersanelerimiz, üniversitelerimiz ve her alanda kurumlarımız var. Dolayısıyla başarılı olacaktır. Ama yine de ödevimizi yapmamız gerekir. Eğitim konusuna çok daha büyük ilgi göstermemiz gerekir bütün alanlarımız dahil” dedi.

AVS Başkanı Şimşek: Muhafazakar ilerliyoruz

AVS Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahit Şimşek ise, “Tam olarak ilerlemesi gerektiği gibi ilerlemiyor. Ama ilerliyor. Klasik bir yaklaşımımız var. Biraz muhafazakar ilerliyoruz. Avantajlarımız var ve bunu görenler başarılı oldu. Biz 2018'de sektörün taleplerinin değiştiğini gördük. Ve değiştik. Türkiye'deki gemi sahipleri biraz daha muhafazakar. Ama doğru yöntem ve ürünlerle yaklaşırsanız size her zaman fırsat sunuyorlar. Biz bunu başarmış bir firmayız” diye konuştu.

Arkas CEO'su Kontaytekin: Altyapı olarak kaptansız gemilere hazır değiliz

Gemi yönetiminin 21. yüzyılda güçlü değişim rüzgarlarıyla karşı karşıya olduğunu belirten Arkas CEO'su İbrahim Kontaytekin de, “İMO'nun kuralları gün ben gün değişiyor ve bundan gemiler ve gemi yönetimi en çok etkilenen paydaş oluyor. Gemi sahipleri önümüzdeki yılın başından itibaren büyük zorluklarla karşı karşıyalar” dedi. Kaptansız gemilere ilişkin ise Kontaytekin şöyle devam etti: “Otonom gemilerle ilgili gizli sorun bakın olacaktık. Yeni gemilerden bahsedecek olursak bakım ile ilgili herhangi bir aksaklık çıktığında bunları kim idare edecek. Biz altyapı olarak bunlara hazır değiliz” dedi.

 

 

7DENİZ - ÖZEL HABER

Editör: Haber Merkezi