Danimarkalı deniz taşımacılığı devi AP Moller – Maersk, ilk metanolle çalışan konteyner gemisi için yeşil yakıt üretmek üzere Danimarkalı yenilenebilir enerji şirketi European Energy'nin bir yan kuruluşu olan REintegrate ile ortaklık kurduğunu duyurdu.

 

Enerji şirketinin Maersk'in karbon nötr gemisinin yıllık olarak tüketeceği yaklaşık 10.000 ton e-metanol üretmek için yeni bir tesis kuracak. Tesis, e-metanol üretmek için yenilenebilir enerji ve biyojenir CO2 kullanacak. 

 

Metanol üretimi için ihtiyaç duyulan enerji Danimarka'nın güneyindeki Kassø kentindeki bir güneş enerji çiftliği tarafından sağlanacak. 

 

Henüz nereye kurulacağı belli olmayan tesisin 2023'te yakıt üretimine başlaması bekleniyor.

 

Yenilenebilir enerjinin giderek daha yaygın bir hale geldiğini belirten European Energy CEO'su Knud Erik Andersen, "Taşımacılıkta yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımına yönelik ilk adımlardan biri" dedi.

 

Eintegrate enerji şirketi, daha önce test laboratuvarında yeşil e-metanol üretmeye başlamıştı. Yeni kurulacak bu tesis şirketin üçüncü tesisi olacak.

 

Maersk, Haziran 2021'de şirketin metanolle çalışan bir konteyner gemisi siparişi için ekipman tedarikçileri ve tersanelerle görüştüğünü açıklamıştı. Şubat 2021'de ise karbon nötr metanol ile çalışabilen dünyanın ilk konteyner gemisini sipariş  etmeyi planladığını duyurmuştu.

 

Gemi, yaklaşık 2.000 TEU kapasiteli bir metanol besleyici olacak ve Maersk'in bölge içi ağlarından birinde konuşlandırılacak.

 

Maersk, ilk 2030 hedefinden yedi yıl önce, 2023'te karbon nötr gemisini piyasaya sürmeyi planlıyor. 

 

7DENİZ - ÖZEL 

ABD'den yolcu feribotları için 316 milyon dolarlık yatırım ABD'den yolcu feribotları için 316 milyon dolarlık yatırım

Editör: Haber Merkezi