Danimarkalı konteyner taşımacılığı lideri Maersk, covid-19 pandemisinin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkisine rağmen 2020’nin üçüncü çeyreğinde kazançlarını ve nakit akışını artırmayı başardı. Bir önceki dönem 520 milyon dolarlık kâr elde eden Maersk, 2020’nin üçüncü çeyreğinde yüzde 82 artış ile 947 milyon dolar kâr sağladı.

 

Şirket tarafından yapılan açıklamada, kârdaki artış, performans artışı, sıkı maliyet kontrolü, kapasite yönetimi, dijital hizmetler ve müşteri tekliflerine güçlü odaklanma dayanıyor. Konuya ilişkin açıklamasında Maersk CEO'su Søren Skou , “COVID-19'un işlerimizin çoğundaki faaliyetleri olumsuz etkilemesine rağmen, stratejiyi disiplinli bir şekilde yürütmemiz, 3. çeyrekte sağlam kazançlar ve nakit akışı büyümesine yol açtı. Aynı zamanda, Ocean & Logistics'teki organizasyonu daha fazla entegre etmeyi ve basitleştirmeyi başardık. KGH Gümrük Hizmetlerini satın almayı kapattık ve Lojistik ve Hizmetlerdeki güçlü finansal performansımızı destekleyerek Performans Ekibinin entegrasyonuna devam ettik “ değerlendirmesinde bulundu.

 

Maersk'e göre, bu çeyrekte ana performansın itici gücü Ocean'dı ve hacimlerin yüzde 3,6 oranında azalmasına rağmen, karlılığı 511 milyon dolar artırarak 1,8 milyar dolara yükseltti ve devam eden çevik kapasite dağıtımı sayesinde yüzde 25,4'lük bir FAVÖK marjına ulaşarak maliyetleri düşürdü.

 

Performans, tedarik zinciri yönetimi, intermodal ve satın alınan Performans Ekibindeki önemli talepten yararlanan Lojistik ve Hizmetler tarafından güçlü bir şekilde desteklendi . Üçüncü çeyrekte, Lojistik ve Hizmetler'deki gelir yüzde 11 arttı ve karlılık yüzde 44 artarak, 40 milyon dolarlık yeniden yapılandırma maliyetlerine rağmen 2019'da 91 milyon dolardan 131 milyon dolarlık bir FAVÖK elde etti.

 

Şirket daha düşük hacimlere ve gelire rağmen marjları genişletmeye ve kazançlarını artırmaya devam etti.

 

ABD’den Japonya'ya nükleer enerjili uçak gemisi ABD’den Japonya'ya nükleer enerjili uçak gemisi

2020'nin ilk dokuz ayında 3 milyar dolarlık serbest nakit akışı üretimi, şirketin hissedarlara nakit geri vermesine, satın almaları finanse etmesine ve net faiz getiren borcun 3. çeyrek sonunda 11.7 milyar dolara kıyasla 10.8 milyar dolara düşmesi ile borcu azaltmasına izin verdi.

 

Pandemi boyunca ana önceliklerinin çalışanları güvende tutmak olduğunu belirten Skou, “Küresel ağımızı ve limanlarımızın müşterilerimize hizmet vermek için çalışmasını sağlamak ve parçası olduğumuz toplumları desteklemek olmuştur. Talep kısmen toparlanmaya başladığından, bu odak noktamız olmaya devam ediyor” diye devam etti.

 

Skou, şöyle devam etti: “Kazançlardaki ve dönüşümümüzdeki ilerlememiz, olağanüstü 2020'nin geçmişine güvenle bakmamızı sağlıyor, ancak pandeminin ve buna bağlı kilitlenmelerin önümüzdeki çeyreklerde ortaya çıkardığı yüksek düzeydeki belirsizliğin farkındayız."

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi