Danimarka merkezli dünyanın en büyük deniz taşımacılığı şirketi maersk, dünyanın ilk karbon-nötr astarlı gemisini 2030'daki ilk hedefinden yedi yıl önce 2023'te başlatmayı planladığını duyurdu. Gemi, yaklaşık 2.000 TEU kapasiteli bir metanol besleyici olacak ve Maersk'in bölge içi ağlarından birinde konuşlandırılacak.

 

Gemi standart VLSFO üzerinde çalışabilecekken, plan ilk günden itibaren gemiyi karbon nötr e-metanol veya sürdürülebilir biyo-metanol ile çalıştırmak. 

 

Metanöl temiz, verimli ve güvenilir deniz yakıtı olduğu kanıtlandı

 

Duyuruyu memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Methanol Enstitüsü'nün Operasyon Direktörü Chris Chatterton , "Maersk bir kez daha yenilenebilir metanolü karbon nötrlüğüne yönelik stratejisinde anahtar bir plan olarak benimsemede endüstri liderliğini gösteriyor" dedi. Chatterton, şöyle devam etti; "Metanolün temiz, verimli ve güvenli bir deniz yakıtı olduğu kanıtlanmıştır; önemli net sera gazı azaltımları, IMO 2020 ile tam uyumluluk ve yenilenebilir metanol üretimi büyüdükçe net karbon nötrlüğüne yol açan bir yolla gemi operatörlerine anında dekarbonizasyon avantajları sunar."

 

Duyuru, sürdürülebilir nakliye zincirlerine yönelik artan müşteri talebinin yanı sıra talebi desteklemek için sahadaki teknolojik gelişmelerin hızlanmasının ortasında geldi.

 

Hedef 2050'ye kadar nötr bir filo

 

Maersk CEO'su Søren Skou ise, müşterilerinin kendilerinden küresel tedarik zincirlerini karbonsuzlaştırmalarına yardım etmelerini beklediklerini dile getirerek, şunları ekledi; "Gelecekte ihtiyaç duyduğumuz karbon nötr yakıtların doğasında bulunan pratik, teknik ve güvenlik zorluklarını çözmek için çalışıyoruz. 2050 yılına kadar karbon nötr bir filoya sahip olma arzumuz, 2018'de duyurduğumuzda uçuk bir hedef olarak görünüyordu. Bugün bunu ulaşılması zor ama ulaşılabilir bir hedef olarak görüyoruz."

 

Hem metanol yakıtlı besleme gemisi hem de gelecekteki yeni binalara çift yakıtlı motor kurma kararı, Maersk'in devam eden filo değiştirme planlarının bir parçası. 

 

Husiler kasım ayından beri 86 gemiyi hedef aldı Husiler kasım ayından beri 86 gemiyi hedef aldı

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi