Dünyanın en büyük konteyner taşıyıcısı olan Maersk, Covid-19'un etkisine rağmen 2020'yi güçlü bir notla kapattı. Şirketin faiz, vergi, amortisman ve amortisman öncesi karı (FAVÖK) yüzde 44 arttı. 2019'daki 38,9 milyar dolara kıyasla 2020'deki 8,2 artışla gelir 39,7 milyar dolara çıktı.

 

Maersk, 2020'de kârlılığın ilk dokuz ay boyunca arttığını ve yılı Lojistik ve Terminallerde rekor çeyrek sonuçlarla sonlandırdığını duyurdu.

 

Maersk'e göre ikinci çeyrekte Covid-19 nedeniyle yaşanan aksamaların üçüncü çeyrekte yerini toparlanmaya bıraktı. Dördüncü çeyrekte ise toparlanma hızlandı. Sonuç olarak, lojistik hacimleri güçlü bir şekilde ilerledi ve hem maliyet hem de oranlarda artışa yol açtı.

 

Gelir yüzde 16 artarak 11,3 milyar dolara yükseldi. Bunun başlıca nedeni ise Ocean'daki 1.1 milyar dolar veya yüzde 16 ve Lojistik ve Hizmetler'deki 532 milyon dolarlık veya 4. çeyrekteki toplam gelir artışının yüzde 30'undan fazla.

ABD’den Çin’in gemi inşasındaki uygulamalarına soruşturma ABD’den Çin’in gemi inşasındaki uygulamalarına soruşturma

 

Terminaller ve Çekme'de gelir 68 milyon dolar artarken, Üretim ve Diğerlerinde gelir 35 milyon dolar azaldı.

 

FAVÖK her üç segmentte de rekor seviyelere yükselerek yüzde 85 artışla 2,7 milyar ABD dolara, FAVÖK marjı ise yüzde 24,1'e yükseldi.

 

Okyanustaki FAVÖK, navlun oranlarındaki geçici artış ve yakıt fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan yakıt masraflarındaki düşüşlerin etkisiyle 2.2 milyar dolara yükseldi.

 

Yılın ikinci yarısındaki talep artışı, gemi ve konteyner kıtlığı dahil olmak üzere tedarik zinciri darboğazları yarattı ve sonuçlara yaklaşık 1,5 milyar dolar katkıda bulunan yüksek oranlara yol açtı.

 

Lojistik ve Hizmetler, geçen yıl 6,3 milyar dolara kıyasla 7 milyar arttı ve FAVÖK yüzde 110 arttı. Performans Ekibinin satın alınmasının yanı sıra intermodal, hava taşımacılığı, depolama ve dağıtımda geliştirilmiş performansla desteklenen 454 milyon dolara yükseldi.

 

İyi donanımlıyız

 

2020'nin Covid-19 pandemisini nedeniyle, hayatları, işleri ve küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen ve sonsuza kadar hatırlanacak bir yıl olduğunu belirten Maersk CEO'su Søren Skou, "Finansal olarak, 2020'yi çok güçlü bir bilanço ve az borçla bıraktık, bu da dönüşümümüze yatırım yapmaya ve kârlı bir şekilde büyümemize izin verecek. Devam eden piyasa dalgalanmalarıyla başa çıkmak ve aynı zamanda yeniden açılmaya başladığını umduğumuz bir dünyadan yararlanmak için iyi donanımlıyız" dedi. 

 

7DENİZ - ÖZEL

Editör: Haber Merkezi