Kuveyt Shuaiba Limanı'nda terk edilen Ula isimli yük gemisinin Türk, Hintli, Azerbaycanlı, Bangladeşlilerden oluşan 19 mürettebatı maaşlarını alabilmek için açlık grevine başladı.

 

En kısa zamanda ülkelerine dönmek isteyen denizciler toplam 400 bin dolardan fazla alacaklı olduklarını belirtiyorlar. 7 Ocak'tan beri yemek yemeyi reddeden denizciler, ITF'ye yaptıkları açıklamada, ailelerinin tek geçim kaynağı olan maaşlarını almadıkları sürece grevi sonlandırmayacaklarını kaydediyor. 

 

26 aydır gemide olan var!

 

3 haftadır açlık grevinde olan mürettebatın ortalama olarak 14 aydır gemide olduğu belirtilirken aralarından bazılarının 19. ayı ve birinin ise gemideki 26. ayı olduğunun altı çiziliyor. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu bölgesel koordinatörü Mohamed Arrachedi; ''Ailelerinin yanına gidebilmek için liman devleti Kuveyt'ten yerel mürettebatla değişim isteyen denizcilere 11 aydır ödeme yapılmadı" dedi.

 

'İşi olan tek kişi benim ama 11 aydır maaşım yok'

 

ITF'e konuşan bir denizci, "Annem, babam, kız kardeşim ve küçük erkek kardeşim, babamın Covid-19 salgını nedeniyle işini kaybetmesi nedeniyle bana güveniyor. Yani şimdi işi olan tek kişi benim ama 11 aydır maaşım yok. Aldığımız borçları da geri ödeyemiyoruz" dedi.

 

ITF'nin, Eylül 2019'dan beri geminin Katarlı sahibi ile temas halinde olduğu, mürettebatın ücretlerini ve refahları için gerekli temel malzemeleri temin etmeye çalıştığı biliniyor. Arrachedi, mürettebattan ilk yardım çağrısı aldığında, Ula isimli gemi İran'daydı ve yakıtı, yiyeceği ve suyu yoktu. ITF, geriye dönük ödeme için baskı yapmaya devam etti ve gemi sahibi, mürettebata olan borcunun bir kısmını ödedi. Nisan 2020'de ITF, geminin o zamandan beri kaldığı Kuveyt'in Shuaiba kentine uğramasına izin verilmesi için baskı yaptı. Baskılar sonuç verse de Mürettebatın karaya çıkmasına izin verilmedi.

 

Mayıs 2020'de Kuveytli yetkililer, gemi sahibi şirketin yönetim kurulu başkanının Katar'daki kolluk kuvvetleri tarafından aranan bir kaçak olduğunu keşfetti. ITF'e göre, tartışmanın ardından bayrak devleti Palau, davanın yönetiminin tüm sorumluluğunu Kuveyt'e vermeye ve geminin byrağını kaldırmaya karar verdi.

 

19 denizci hala gemide!

 

Altı mürettebat Eylül ayında ücretsiz olarak ayrıldı, ancak 19 denizci gemide kaldı. ITF'in bildirdiğine göre, yerel denizcilik görevlileri onlara temel ihtiyaçları karşılamalarına rağmen, hala ödeme almadıkları ve ailelerine gönderemedikleri belirtiliyor. Üçüncü haftasına yaklaşan açlık grevinnin ölümle sonuçlanma riski giderek attığı bildiriliyor.

 

ITF'den yapılan açıklamada; "Hayatları risk altında. Kuveyt makamlarının, mürettebata ödeme yapılmasını ve ülkelerine geri gönderilmesini sağlamak için gereken istisnai adımları atmak için yeterli araçlara sahip olduğuna inanıyoruz. ITF, elinden gelen her şekilde yardımcı olmak için beklemede... " denildi. 

 

Manş Denizi'ni geçmeye çalışan göçmen teknesinde facia Manş Denizi'ni geçmeye çalışan göçmen teknesinde facia

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi