Mersin Uluslararası Limanı (MIP) Genel Müdürü Johan Van Daele, MIP’nin 2020 yılında 3 binin üzerinde çalışanı ile Türkiye limanları arasında 2 milyon TEU konteyner elleçleme seviyesini aşan ilk liman olduğunu söyledi.

 

Mersin Uluslararası Limanı’nın Doğu Akdeniz’deki stratejik konumu ve önemi hakkında bilgi veren Mersin Uluslararası Limanı (MIP) Genel Müdürü Johan Van Daele, “Mersin Uluslararası Limanı, Türkiye’nin sahip olduğu jeopolitik konum, coğrafi yapı avantajı ve çok amaçlı hizmet yapısı, hinterlandına olan alternatif intermodal bağlantıları ile bölgesel ticaretin önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. İlaveten komşu ülkeleri ile Orta Asya, Kafkasya bölgesi ve Kuzey Kıbrıs için de dünyaya açılan kapı vazifesi görmektedir. Devlet tarafından yatırıma devam edilen demiryolu bağlantılı lojistik köylerin de tamamlanmasıyla MIP’nin sahip olduğu küresel bağlantıları daha da güçlenecek ve lojistik zincirin en önemli halkalarından biri haline gelecektir. Buna ek olarak bölgede yer alan zengin yeraltı kaynakları da ihracat ürünleri içerisinde önemli bir paya sahiptir. Tüm bu etkenler MIP’yi dengeli bir ihracat-ithalat trafiği bağlantı noktası konumuna getirmektedir” şeklinde konuştu.

 

Talepler pandemiyle birlikte değişti

 

Pandemi döneminde limanda ne gibi değişiklikler yaptıklarını ve pandemi sonrası için görüşlerini dile getiren Van Daele, “Pandemi öncesinde performans ve büyüme odaklı olan talepler, pandemi sonrasında yerini maliyet ve optimizasyon odaklı taleplere bırakmış durumdadır. Lojistik zincirde yaşanan sorunların sektörel bazlı olarak firmaların tedarik ve üretim süreçlerini yeniden şekillendirmiş ve sürekliliğin esas alındığı bir yapıya doğru gidilmiştir. MIP olarak bu sürece göre iş planımızı güncelleyerek, denizyolu hatlarındaki değişiklikleri yakından takip etmekteyiz. Pandemi sürecinde Türkiye ve dünya ekonomisinde yaşanan daralmanın etkisiyle MIP de bazı kayıplar yaşamıştır. 2020 yılında hedeflerin altında işlem hacimleri kaydedilmiş olmasına rağmen konteyner yükler bazında Türkiye’de 2 milyon TEU barajını geçen ilk liman olmayı başarmıştır. Konvansiyonel yüklerde ise 7 milyon 600 bin ton yük elleçlenmiş, toplamda 3 bin 584 adet gemiye hizmet verilmiştir” dedi.

 

İnsansız saha operasyonları geçiş sürecine başlayacağız

 

Birçok alanda olduğu gibi limanlarda dijitalleşmeye daha fazla yatırım yapılmaya başlandığı bu dönemde bu konuda yaptıkları çalışmaları anlatan Van Daele, “MIP olarak, Türkiye’nin büyümesine katkı sunacak ek kapasite yatırımları yapmaya, tüm liman ve ticaret camiasına fayda sağlayacak dijital ve teknolojik çözümlerle hizmetlerimizi optimize etmeye devam etmekteyiz. Teknoloji alanındaki yatırımlarımızı, müşteri entegrasyonu ve saha operasyon otomasyonlarına odaklanarak daha da hızlandırmaya çalışmaktayız. Böylelikle önümüzdeki süreçte verilecek hizmetlerin dijital platformlar üzerinden takip edilmesi sağlanabilecek, ayrıca kademeli olarak insansız saha operasyonları geçiş sürecine başlamamızın ilk adımı olacaktır” ifadesinde bulundu.

 

Genişleme projesinin toplam yatırım bedeli 375 milyon dolar

 

Limanda gerçekleşen genişleme projesinin ikici fazının temelini attıklarını ifade eden Van Daele, “Genişleme Projesi liman kapasitesini 1 milyon TEU artıracak ve toplam kapasite 3,6 milyon TEU'ya ulaşacaktır. Genişleme yatırımımız, güçlü hacim büyümesi ve artan mega gemilerin sayısı, ekipman miktarındaki artış ve genel olarak paydaşlarımızın ihtiyaç duydukları hizmet kalitesine sahip olmalarını sağlamak için gerekli koşulları sağlayacaktır. 500 metrelik mega gemi iskelesinin 900 metreye uzatılmasıyla, iki mega gemiye aynı anda hizmet verebilecektir. Proje ayrıca beş ek rıhtım vinci ve 20 saha vincinin kurulumunu içermektedir. 2022 sonunda faaliyete geçmesi planlanan EMH II genişleme projesi için toplam yatırım bedeli 375 milyon ABD Doları’dır” şeklinde konuştu. 

 

Limanda elleçlenen yük miktarları ve çeşitleri hakkında da bilgi veren Van Daele, “MIP, tüm liman hizmetlerini aynı sahada verebilen, Türkiye’nin çok amaçlı en büyük limanıdır. Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan Mersin Uluslararası Limanı, geniş hinterlandı, modern altyapısı ve ekipmanları, geniş depolama sahaları, yetişmiş insan kaynakları ve Serbest Bölgeye yakınlığıyla Mersin Uluslararası Limanı (MIP), Türkiye’nin ihracat&ithalat hacminin önemli bir kısmını karşılamaktadır. Yıllık 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon ton konvansiyonel yük kapasitesine sahip olan Mersin Uluslararası Limanı’nda, yılda 30 milyon tonun üzerinde yük elleçlenmektedir” ifadelerini kullandı. 

 

MIP olarak orta ve uzun vadede planlarından da kısaca söz eden  Van Daele, “MIP, artan iş hacmine yönelik kapasite planlama ve yatırım projeleri geliştirmenin yanı sıra, bölgede ihracat ve ithalat yapan ve lojistik altyapıyı oluşturan bütün firmalara fayda sağlayacak yenilikler sunmaya özen göstermektedir. Bu doğrultuda Mersin Uluslararası Limanı’nın “Türkiye’nin lider limanı” konumunu korumak için yatırımlarına aralıksız devam etmeye kararlıdır” açıklamasını yaptı.

Liamnda verilen hizmetler;

-              Konteyner Hizmetleri

-              Genel Kargo

-              Proje Kargo

-              Ro-Ro Kargo

-              ÖTV’siz Akaryakıt

Zonguldak Limanı'nda derinleştirme çalışması Zonguldak Limanı'nda derinleştirme çalışması

-              Dökme Katı Yük

-              Gemiden Konteynere Kuru Dökme Yük Boşaltımı

-              Dökme Sıvı Yük

-              Yolcu Gemileri

-              Deniz Hizmetleri

              (Pilotaj, Römorkaj, Palamar Hizmetleri)

KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi