SolonPort Genel Müdürü Oktay Okşak, çalışmalarına 2015 senesinde başladıkları Konteyner Liman Takip Sistemi'ndeki (KLTS) son durumu bizlerle paylaştı. 18 yılı aşkın tecrübe, bilgi birikimi ve deneyim neticesinde ortaya koydukları her bir projenin 'SolonPort imzasına' yakışır olduğunu ifade eden Okşak, 'KLTS'nin, gerek mevcut müşterilerimizin, gerekse projemize ihtiyaç duyacak diğer limanların çalışmalarına olumlu katkı sağlayacağına olan inancımız tamdır' diyor.

'Bakanlıkla birlikte çalışıyoruz'

SolonPort Genel Müdürü Oktay Okşak, 'Konteyner Liman Takip Sistemi projesi için (KLTS) 2015 senesinden günümüze Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ile birlikte paralel hareket ediyoruz. Bu konudaki entegrasyon çalışmalarımıza başladık ve hız kesmeden de devam ediyoruz' diyerek sözlerine başladı. Projenin, liman içindeki evrak tabanlı işlemleri tamamen ortadan kaldıracağını, aynı zamanda da liman içindeki tüm gümrük süreçlerinin 'Bilge Sistemi' ile entegre bir şekilde ve anlık olarak yönetilebileceğini belirten Okşak, 'KLTS sisteminde attığımız her bir adımı ve bu konudaki tüm teknik güncellemeleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yayınladığı mevzuatı takip ederek yapıyoruz. Ayrıca, Gümrük -Ticaret Uzmanı Sayın Davut Orhan ve Gümrük-Ticaret Uzman Yardımcısı Sayın Umut Derbentoğlu ile birlikte çalışarak onların değerli katkılarını alıyoruz. Tüm bunlara, yıllardır uzmanlık alanımız olan liman know-how'ımızı da ekledik ve Gümrük modülümüzü geliştirdik' dedi.

'Gümrük sistemiyle entegrasyonu saha testleriyle yaptık'

Gümrük modülünü geliştirirken bir yandan belirli teknolojik operasyonel uygulamalara ve genişlemeye yönelik standartlar koyduklarını, diğer yandan da teknolojik yapıyı servis mimarisinde tasarladıklarını ve mevcut SolonPort Liman Otomasyonunu da bu modüle entegre ettiklerini açıklayan Okşak, bu projede dikkat edilen en önemli hususlardan birinin tasarım olduğunu söyledi. 'Tasarım, bu işte dikkat ettiğimiz en önemli noktalarımızdan biriydi. Bunda Gelirler İdaresi tarafından belirlenen e-fatura, e-saklama özel entegratörü olmamızın büyük katkısı oldu.

En azından bu konudaki uygulamaya yönelik deneyimlerimizi SolonPort Gümrük Modülünün nerelere kadar genişleyebileceğini, kullanıcı talepleri, operasyon çeşitlemesi gibi karşımıza çıkabilecek senaryoları tasarım aşamasında görmemizi sağladı' diyerek sözlerine devam eden Okşak, Gümrük Modülünü kullanmaya başlayan SolonPort kullanıcıları için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı birimleriyle paralel olarak, gümrüğün talepleri doğrultusunda saha testlerini gerçekleştirip gümrük sistemiyle entegrasyonu sağladıklarını açıkladı. Okşak, Gümrük ile ilgili süreçlerin mobil olarak sistemden takip edilebileceğini, SolonPort Portal Modülü üzerinden acentelerle ve firmalarla gümrük ve liman süreçlerinin paylaşılabileceğini, projenin modüler bir şekilde tasarlandığı için farklı liman sistemleriyle kolayca entegre olabileceğini söyledi.

Çözüm odaklı ve uygulama kolaylığı 'Gümrük Modülümüz oluşturulurken, kullanıcıların halihazırdaki süreçlerini bozmadan, kontrol mekanizmaları artırılmış ve otomatik uyarılar olacak şekilde planlanmıştır. Projedeki en önemli özellik, erken uyarı sistemi. Böylece veri akışınızı anlık olarak izleyip takip edebiliyorsunuz. Özellikle pre-gate verilerinin gönderilmesi noktasında hatalı giden kayıtlar liman kapısının kapanmasına ya da kapı otomasyon hızının yavaşlamasına neden olabiliyor. Liman içerisinde muhafaza ve gümrük gözetim memuru ekranlarına düşen verinin doğruluğu ve hızı, içerdeki operasyonların devam edebilmesi için çok önemli. Erken uyarı sistemiyle verilerin doğruluğunu kontrol ederek gerekli birimlere uyarı mesajları sistem üzerinden gönderilebilmektedir. Mobil ekranlardan da, cep telefonları ve tabletlerde dahil tüm sistem takip edilebilmektedir' diyen Okşak, projeye ait bir diğer özelliği şu şekilde anlatıyor; 'Muayene talimatları, X-Ray ve Kırmızı Hat sorguları gibi gümrüğün talep etmiş olduğu tüm işlemler pratik ekranlarda sorgulanıp takip edilerek, operasyonel noktalarda blokaj işlemleri ve talep oluşturma gibi özellikleriyle, SolonPort liman Otomasyonu tüm operasyonel süreçleri etkin bir şekilde yönetebilmektedir'.

'Limanlara desteğimiz devam ediyor'

Konteyner Liman Takip Sistemi ile entegre olması gereken pilot iki limanın Akçansa ve Rodaport limanları olduğunu belirten Okşak, saha testlerinden başarılı bir şekilde geçtiklerini ve Port Akdeniz ile Samsun limanlarında da çalışmalara başladıklarını açıkladı. Sadece gümrük modülü değil, sistemin akışıyla ilgili bir bilgilendirme de yaptıklarını aktaran Okşak, 'Proje devreye girdikten sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığının serverlarına entegre olan verilerin nasıl izleneceği, gümrük süreçlerini nasıl yönetmeleri gerektiği ile ilgili destekler de veriyoruz' dedi. Sistemler entegre çalışıyor SolonPort Liman Otomasyonu kullanıcılarının bu sisteme yapılanmaları hazır olduğu anda geçebileceklerinin altını çizen Okşak, 'Bilgi ve yazılım olarak farklı otomasyon sistemleri kullanan limanlarla da çok rahatlıkla gümrük entegrasyon çalışması yapabiliriz.

Esnek yapıda tasarlanan projemizle, diğer liman otomasyon sistemleriyle tam otomatik, yarı otomatik veya manuel bir şekilde rahatlıkla entegre olabiliriz. Bu limanlar için de mobil uygulamalarla gümrük süreçlerini takip ettirebiliriz. 'İnancımız tam' SolonPort'un sektördeki mevcut konumuyla ilgili bilgiler de aktaran Okşak, 'Şu anda Türkiye'deki en büyük liman yelpazesi olan firmayız. Bunun yanında Gelirler İdaresi e-fatura ve e-saklama özel entegratörüyüz. Geçmişte yaptığımız farklı uygulamalarla e-entegrasyon metotları ve modellerinde ciddi bir bilgi birikimimiz var. Tüm bunların yanında 18 yıllık da liman operasyonları ve yönetimi üzerine bilgi birikimimiz olduğu düşünülürse, gerek mevcut müşterilerimizin, gerekse projemize ihtiyaç duyacak diğer limanların çalışmalarına olumlu katkımız olacağına inancımız tamdır' dedi.

7DENİZ - İbrahim Kocamış

Editör: TE Bilisim