Geçen günlerde Meclis'e getirilen fakat tepkiler üzerine geri çekilen 18 limanın işletme süresinin ihale yapılmadan uzatılmasını sağlayan düzenleme yeniden, torba yasada TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

 

Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi’ne ait 13 liman ile TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait olan 5 limanın işletme hakkını devralan ve aralarında Katarlı QTerminals’in de bulunduğu LİMAK, AKFEN, CİNER Grubu, Albayrak, Çelebi ve Doğuş Grubu’nun 30, 36 ve 39 yıl olan işletme sürelerini yeni bir ihaleye çıkılmadan ya da pazarlık yapılmadan 49 yıla uzatılmasını öngören düzenleme yeniden TBMM’ye getirildi.

 

Bu sefer stokçuluk torbasına sokuldu

 

Bu sefer stokçulukla ilgili cezaları düzenleyen torba yasa teklifinin içine limanların işletme sürelerine ilişkin düzenlemeler de konuldu. 18 limanın sözleşmeleri yeni ihaleye çıkılmadan 49 yıla kadar uzatılması öngörüldü. AK Partili milletvekilleri tarafından hazırlanan 8 maddelik Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifte stokçuluğa karşı serbest piyasayı bozucu faaliyetlere ilişkin cezaların artırılması, limanların işletme sürelerinin uzatılmasını içeren önemli düzenlemelere yer verildi.

 

18 limanın işletme süresi 49 yıla uzatılıyor

 

Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait limanların özelleştirme sonucu imzalanmış 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri; başvuru gerçekleştirilmesi ve sözleşmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde 49 yıla kadar uzatılacak. Yeni sözleşme bedeli ise Sermaye Piyasası Kanunu'na göre değerleme yapmaya yetkili en az iki kuruluş tarafından tespit edilecek.

 

Söz konusu düzenleme 13'ü Türkiye Denizcilik İşletmeleri, 5'i de TCDD bünyesindekiler olmak üzere 18 limanı ilgilendiriyor. 1997 ile 2013 yılları arasında özelleştirilmiş bu limanlar arasında Mersin Limanı, İskenderun Limanı, Bandırma Limanı, Derince Limanı, Antalya Limanı, Galataport, Çeşme Limanı, Trabzon Limanı, Tekirdağ Limanı ve Marmaris Limanı da bulunuyor.

 

'Ülkenin değil, yandaşın geleceğini dikkate aldılar'

 

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, şirketlerin yatırım yapılması, işletmelerin devamlılığının sağlanması ve verimlilik artışı gibi bahanelerinin ikna edici olmadığını söyledi.

 

Budak’ın değerlendirmeleri şöyle: “Pandemiyle ticaret savaşları, liman savaşlarına dönüştü. Limanların kârları ve stratejik önemleri artınca, iktidar buradaki rantı yandaşlara aktarmanın derdine düştü. Bu limanlardan en erken işletme süresi dolacak olanların sözleşmeleri 2027’ye kadar devam edecek. Seçimin kapıda olduğu bu süreçte yangından mal kaçırır gibi bu sözleşmelerin uzatılmaya çalışması iktidarın, ülkenin geleceğinden ziyade, yandaşların geleceğini dikkate aldığını gösteriyor.”

Prof. Dr. Soner Esmer: "Limanlarımızın ilk çeyrek performansı oldukça güçlü" Prof. Dr. Soner Esmer: "Limanlarımızın ilk çeyrek performansı oldukça güçlü"

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi