LimakPort İskenderun, yürüttüğü yatırım programı ile 2023'de 18 milyon TEU seviyelerine ulaşacağı tahmin edilen Türkiye konteyner ticaretinin, Doğu Akdenizʹde oluşan 3 milyon TEU'luk bölümünü elleçlemeyi hedefliyor. Halihazırda dökme sıvı yükler hariç her tür yük cinsini elleçleme operasyonlarını yürüten LimakPort Limanı, gemi yanaşma- ayrılma, yükleme-boşaltma, limanda stoklama, terminal hizmetleri başta olmak üzere; konteyner, genel kargo-dökme yükler-proje kargo yükleri, Ropax ve Ro-Ro operasyonlarını gerçekleştirmektedir.

LimakPort Limanı'nın öne çıkan özelliği ise Ortadoğu'ya açılan en önemli ve güvenli ticaret kapılarından biri olması; Kuzey Irak, Suriye başta olmak üzere transit ticaret için çok önemli bir lokasyona sahip olması; ulusal demiryolu ile bağlantılı modern depolar ile intermodal taşımacılık yapılabilmesi; limanın konteyner elleçleme konusunda en modern altyapı ve üstyapı ile donatılmış olması ile modern ekipmanlar ve yeterli su derinliği sayesinde büyük ölçekli gemilerin limana uğrak yapabiliyor olmasıdır. İskenderun'da bulunan LimakPort Limanı, yıllık 1.3 milyon TEU'luk elleçleme kapasitesi arzını gerçekleştirdiği bilgisini veren LimakPort Genel Müdürü Cem Aysel; 'Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda gelecek olan taleplere paralel olarak üçüncü faz yatırım planımızda, kapasitemizin 3 milyon TEU'ya yükseltilmesi planlanmaktadır.' dedi.

LimakPort Limanı'nın 2014 hedefleri arasında bölgenin lojistik olarak çok önemli bir noktaya gelmesine katkı sağlamak olduğunu belirten Aysel; 'Dünya ticaretinde yüklerin büyük kısmı konteynerize olmakta ve bu hedefler doğrultusunda ileriye dönük planlar yapılmaktadır. Limanımızın Körfez bölgesi, ABD, Avrupa, Afrika kıtasında bulunan önemli limanlara bağlantılarının sağlanması gerekir. Bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımız devam etmekte. Limanımızın, güvenli altyapısı ile her büyüklükteki gemilere hizmet sağlayabilen, modern operasyon hizmetlerinin sağlandığı bir liman olarak ilerlemesi en büyük hedeflerimiz arasındadır.' açıklamasında bulundu. Türkiye Ekonomisinin Sürdürülebilir Büyümeye İhtiyacı Var Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir büyümeye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Aysel, istikrarlı ve katma değerli ürünlerin ve hizmetlerin üretildiği bir ekonomiye dönüşmenin ana hedefleri arasında olması gerektiğini, sektör seçimi ve seçilen sektörlerin desteklenmesinin ise artarak devam etmesi gerekliliğinin önemine değindi. Türkiye'nin denizcilik sektöründe kat etmesi gereken çok yol olduğunu söyleyen Aysel; 'Dünya denizcilik sektörüne baktığımızda, tersane altyapıları, dünya taşımacılık sektörü gelişmeleri konusunda maalesef geride kalmış durumdayız. Yeni hedeflerin belirlenmesi, bu hedeflere ulaşmada esnek bir büyüme modeli seçilmesi zorunlu görünmektedir. Ayrıca ülkemizde limancılığın gelişmesine yönelik de bazı adımlar atıldığını izliyoruz. Bu kapsamda bizim beklentimiz, en başta, liman ile iskele ayrımının otoriteler tarafından doğru olarak değerlendirilmesidir.

Limanlar; mendireğe, iç su imkanlarına, geniş rıhtım imkanlarına, modern ekipmanlara, geniş stoklama alanlarına, demiryolu ağına, büyümeye elverişli ilave alanlara sahip ve lojistik olarak avantaj sağlayan tesislerin oluştuğu altyapılara denir. Dolayısıyla limanlar; birim maliyetlerin minimuma çekildiği, katma değerli hizmetlerin sağlandığı, hinterlandını tüm lojistik imkanlarla destekleyen alt yapılar olmalıdır. Birçok sayıda olan ve yukarıda sayılan özellikleri ihtiva etmeyen iskele şeklinde dizayn edilmiş altyapılar, günün sonunda katma değer üretmekten uzak bir yapıya dönüşmektedir. Bu nedenle ülkemizin limancılığa bakış açısının değişmesi, hukuksal altyapısının buna göre tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Kaynakların israfının önüne geçilmesi için gereken en önemli çalışmalardan birinin bu olduğunu düşünüyoruz.' dedi.

Türkiye Konteyner Ticaretinin 2023 Hedefi 18 Milyon TEU Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri arasında, 500 milyar dolarlık ihracat seviyesi ile dünyada ilk 10 ekonomisi arasında yer almak ve bu doğrultuda dünya denizcilik pastasından en fazla gelir elde eden ilk 10 ülkeden biri olmak yer alıyor. Gerek bu hedefe bağlı olarak, gerekse günün teknolojisi gereği ortaya çıkan gemi tipleri, tonajı, boyu, elleçleme ekip ve ekipmanlarında meydana gelen değişimler, ayrıca yeni pazar ve hatların oluşumu etkenleri göz önüne alındığında yeni, modern ve yüksek kapasiteli liman ihtiyacı doğuyor. Bu bağlamda LimakPort İskenderun, yürüttüğü yatırım programı ile 2023'de 18 milyon TEU seviyelerine ulaşacağı tahmin edilen Türkiye konteyner ticaretinin, Doğu Akdenizʹde oluşan 3 milyon TEU'luk bölümünü elleçleme hedefi ile faaliyetlerini sürdürmeyi planlıyor.

7DENİZ DERGİSİ- MART-NİSAN 2014 RÖPORTAJI/Çilem Kocamış

Editör: TE Bilisim