Limakport’un Ana sponsorluğunda Erbil’de Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TISİAD) tarafından “2. Türkiye-Irak- Ticaret ve Yatırım Zirvesi” düzenlendi. TISİAD in düzenlediği zirveye LimakPort’u temsilen yönetim kurulu üyesi İsmail Kerem Güzel, Limakport İskenderun Genel Müdürü Gündüz Arısoy ve Genel müdür yardımcısı Mehmet Ünlü’katıldı

Rûdaw’a konuşan Mehmet Ünlü, “Erbil’i dört ülkenin köşesinde stratejik bir lokasyon olarak görüyoruz. Bu stratejik lokasyonun verdiği önemle ve tarihten aldığı güçle, eğitimli genç nüfusuyla, uluslararası bir şehir olmanın verdiği avantajla bölgenin lojistik ve ticari üssü olabilir” dedi.

Ünlü, TISİAD’ın düzenlediği zirvenin ikinci kez sponsorluğunu yaptıklarını ifade etti.

Limak Holding İskenderun Limanı tarihte 40 yıl öncesinde çok aktif olarak kullanılan bir limandı” diyen Ünlü, sözlerine şunları ekledi:

“Limak Holding olarak Zaho Tüneli’ni de inşa eden firmayız. Limak İskenderun Limanı’na da yeni bir yatırımla o bölgeyi canlandırdık. Şu anda bir milyonluk kapasite ile limanı 8 yıldır çalıştırıyoruz. Liman TCDD’nin limanıydı. Aynı zamanda Bağdat demir yoluna bağlı olan bir limandı. İpekyolu hattıyla Basra Körfesi ile İskenderun Limanı’nı birbirine bağlamaya çalışıyoruz. Erbil neden önemli bizim için. Erbil’i dört ülkenin köşesinde stratejik bir lokasyon olarak görüyoruz. Bu stratejik lokasyonun verdiği önemle ve tarihten aldığı güçle, eğitimli genç nüfusuyla, uluslararası bir şehir olmanın verdiği avantajla bölgenin lojistik ve ticari üssü olabilir. Bunu bir deniz limanına bağlanarak başarabiliriz. Buraya en yakın deniz limanı İskenderun Limanı. İskenderun ve Basra limanları Erbil’e 900 kilometre mesafede. İki körfezin tam ortasındaki tek uluslararası şehir Erbil’dir. Erbil çok önemli bir kavşak noktası. Biz de bu kapsamda inşallah Erbil’de ofis açacağız. Yakında da İskenderun Limanı’nı tanıtmak için faaliyetlerde bulunacağız.

 

Kısa vadeli bir proje değil. Orta ve uzun vadeli ve birlikte çalışmamız gereken bir proje. Erbil’i lojistik merkezi yapabilmemiz için öncelikle yol altyapısının, demir yolu altyapısının güçlendirilmesi gerekir. Bununla birlikte İskenderun Limanı’na direk hizmet veren bir ağ kurmamız lazım. Burdan da Basra’ya kadar hizmet veren bir ağ kurmamız lazım. Erbil’e Çin’den gelerek Basra’ya indirilen yüklerin Erbil üzerinden İskenderun’a, Avrupa’dan gelen yüklerin de İskenderun üzerinden Erbil’e getirilerek Basra’ya kadar dağıtılmasını sağlayabileceğimiz büyük bir projeden, yani İpekyolu’ndan bahsediyoruz”

Ünlü ayrıca, Erbil’in önemli bir kavşak noktası olduğunu kaydetti.

Zirveye, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez, TISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile çok sayıda yetkili ve iş adamı katıldı. Zirvenin sonunda ise TISİAD tarafından zirve’nin Ana sponsorluğunu yapan Limakport adına yönetim kurulu üyesi İsmail Kerem Güzel,ve Limakport İskenderun Genel Müdürü Gündüz Arısoy’a plaket takdiminde bulunuldu.

Editör: Haber Merkezi