Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER), üyeleriyle buluştu. İstanbul Boğazı’nın eşsiz güzelliğinde turistik faaliyet yürütmek üzere yeniden dizayn edilerek “Le Vapuer Magique” ismi verilen tarihi şehir hatları vapurunda ilk buluşmalarını gerçekleştiren KOSDER üyeleri burada IMO 2020 regülasyonlarını da değerlendirdi. Ressam Frida Kahlo’nun balmumu heykeli ile Ressam Edvard Munch’un dünyaca üncü Çığlık tablosunun üç boyutlu halinin bulunduğu sıra dışı odaları ve eşsiz Antakya mutfağıyla kendi benzerlerinin içinde farklı bir yer edinen ‘Le Vapuer Magique’e gelen KOSDER üyeleri arasında İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır’da bulundu.

 

KOSDER üyelerinin toplanmasının ardından Sarayburnu’nda bulunan ‘Le Vapuer Magique’e boğaza açıldı. Yoğun katılımın olduğu toplantıda ilk söz alan ‘Le Vapuer Magique’in sahiplerinden Tekstilci Hüseyin Tanrıverdi, ‘Le Vapuer Magique’in yapımına 5 yıl önce turizm amaçlı bir alışveriş gemisi olarak tasarlandığını belirtti. Geminin İstanbul Boğazı ve Türkiye’nin tanıtımına nasıl hizmet edeceği konusunda istişare ettiklerini aktaran Tanrıverdi, “Vapurun alt katında dünyaca ünlü isimlerin üç boyutlu tablolarını yaptık. Ve 3-6 ay sonra dijital teknoloji ile insanların sosyal medyada paylaşabilecekleri bir mecra haline getirmek istedik. Bununla birlikte, iş adamlarımızın bu gemiyi her zaman kullanabilecekleri toplantı ve yemek gibi etkinlikler düzenleyebilecekleri bir atmosfer oluşturmaya çalıştık. Bunun için elimizde güçlü bir silah vardı çünkü bu tarihi bir vapur. Şu ana kadar şehir hatlarından alınmış ve gerçekleştirilmiş bu hale gelmiş bir vapur yok. Çok zorlu bir süreç yaşadık. En son Salih Zeki Çakır’ın kapısını çaldık. Onun katkılarıyla gemimiz bu hale geldi. Bugün ilk defa bu geminin ilk misafirleri KOSDER üyeleri oldu. Bu buluşma bu geminin ilk etkinliği oldu” dedi.

 

 

Simge bir vapurda, en iyi lokasyonda en iyi hizmet

 

Tarihi şehir hatları vapurunun bundan sonra sürekli olarak hizmet vereceğini dile getiren Tanrıverdi, geminin sabah 10:00’dan akşam 20:00’ye kadar Sarayburnu’nda karaya bağlı bir şekilde, turistinden öğrencisine kadar hizmet vereceğine işaret etti. Tanrıverdi, şöyle devam etti: “Bu akşam ilk turumuzu gerçekleştiriyoruz. Amacımız ülkelerin fuarlarına giderek bu geminin tanıtımını yapmak. Bununla beraber şu an yaptığımız gibi boğaz turunu insanlara deneyimletmek. İncelediğimizde Boğaz turu yapan gemilerde genelde Araplara hitap eden eğlencelere dönüştürülmüş durumda. Bizde dedik ki bu iş böyle olmamalı, insanlar simge bir vapur içinde iyi yemek yemeli, iyi bir hizmeti iyi bir lokasyonda almalılar. Ve bunun içinde elimizden geldiği kadar da dikkat etmeye çalıştık” diye konuştu.

 

 

‘Sihirli vapur’da sihirli deneyimler

 

Vapurun yazın sefer sayılarının değişeceğini belirten Tanrıverdi ‘Le Vapuer Magique’ ismi için ise şunları söyledi: “Vapur ismi Fransızcadan geliyor. Vapur buhar demek. Le Vapeur Magique ismi de ‘Sihirli vapur’. Yani sihirli buhar içinde her 6 ayda bir insanların burada iyi bir şey deneyimlemelerini yeni bir şeyi keşfetmelerini istiyoruz.”  

 

 

KOSDER Türk denizcilere hizmet etmeye devam ediyor

 

GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı

Geçenin ikinci konuşmacısı KOSDER Başkanı Hüseyin Kocabaş, Hint Okyanusu’nda kaptanı olduğu gemide katledilen Kaptan Bora Ekşi’yi anarak konuşmasına başladı. Denizciliğin ticaret ve ekonomi için öneminden bahseden Kocabaş, sivil toplum örgütlerinin de önemli bir rolü olduğunu kaydetti. 2014 yılında kurulan KOSDER’in denizci bir sivil toplum kuruluşu olmanın sorumluluğuyla hareket ettiğini dile getiren Kocabaş, “Koster armatör ve işletmecilerini çatısı altında buluşmaya davet eden KOSDER, kurulduğu günden bu yana 109 üye, 350 parça gemi sayısına ve 3 milyon DWT’lik bir yük kapasitesine ulaşmıştır.  Uluslararası kurallar içeren ve sürekli değişen denizcilik sektörü içerisinde, saygın bir konumda bulunan KOSDER; bilme, bilgilendirme ve değer katma hedefiyle Türk denizcilerine hizmet etmeye devam etmektedir” dedi.

 

 

Umuyoruz ‘Türk Sahipli Koster Filosunun Yenilenmesi Projesi’ en kısa zamanda gerçekleşir

 

KOSDER’in 2019 yılında sektörü ilgilendiren birçok konuda çözüm odaklı çalışmalar yaptığını ifade eden Kocabaş, şöyle devam etti: Malumunuz denizcilik; dünya genelinde olduğu gibi Türkiye ekonomisine de büyük oranda döviz girdisi sağlayan ve ekonomik olarak katma değeri yüksek bir sektördür. Karadeniz ve Akdeniz’de ticaretin adeta belkemiği olan Türk sahipli kosterler, deniz ekonomimizin temelini oluşturmaktadır. Ancak uzun yıllardır bölgenin yükünü taşıyan Türk kosterlerinin filo yaşının yüksek olması bu başarının sürdürülebilirliğinin önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk koster filosunun uygun bir modelle yenilenmesi konusu, KOSDER çalışma grubunun önümüzdeki dönemde de başlıca gündem maddesini oluşturacaktır. Umut ediyoruz ki, KOSDER’in sadece denizcilik kamuoyunun değil, ülke gündeminin de ilk sıralarına taşıdığı ‘Türk Sahipli Koster Filosunun Yenilmesi Projesi’ en kısa sürede hayata geçirilecektir.”

 

 

‘Yüzde 30 kayıpla 2019’u kapatıyoruz’

 

KOSDER üyelerini buluşmalarının son konuşmacısı KOSDER üyesi ve İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır da, turizm sektöründeki sorunlara değinerek, en başlıca sorunlardan birinin bu teknelerin yanaşıp-kalkma sorunu olduğunu kaydetti. Bu teknenin turistik bir lokasyon olan Sarayburnu’nda olmasının büyük bir avantaj olduğunu aktaran Çakır, bu işi de başarıyla yapmayı diledi.

 

 

2019’un gelir ve navlum arasında sorunlu bir yıl olduğunu dile getiren Çakır, “Yılsonu şirket gemi ortalamalarına göre, yüzde 30 bir kayıpla seneyi kapatmış bulunmaktayız” dedi. 2020 için de navlum belirsizliğinin yaşandığını belirten Çakır, şöyle devam etti: ,”Düşük sülfür uygulamasının ne getirip ne götüreceği kestirilemiyor. Tahminler var. Bu dönemde armatörlerimizin gemi işletmelerimizin dayanışma göstermesi, bilgilerini, bildiklerini ticari olarak paylaşması bu süreci daha az hasarla atlatmak için olmazsa olmaz. Bu anlamda derneğimiz, üyelerimiz, sosyal medya platformlarında bu paylaşımları yaparak, birbirlerinin tecrübesinden istifade ederek hasarsız bir geçiş süreci yaşamalı. KOSDER’in de bu anlamda önemli bir görevi de yerine getireceğini düşünüyorum.”

 

 

Koster filosunun yenilenmesi projesinde iyi haberler yakında

 

Koster filosunun yenilenmesi çalışmalarının çok önemli bir aşamaya geldiğine işaret eden Çakır, DTO olarak Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ile yaptıkları görüşmede, kendilerine artık ‘olumlu bir yola’ girileceğinin aktarıldığını belirtti. Çakır, “Yani bir teşvik üzerinde prensip olarak anlaştık. Detayları henüz yok önümüzdeki günlerde netleşince yine kamuoyu ile paylaşacağız. Bu şunun da ispatı. İstikrarlı, kararlı ve tutarlı, bilgi ve belgeye dayalı, çalışmalar ülkemizde geç de olsa netice veriyor. İnşallah bunu daha da ilerleyen günlerde hep birlikte dayanışma içinde birlik ve beraberliğimizi bozmadan bütün paydaşlarla çok sıkı dayanışma içinde olarak netice alırız. Bu ve benzeri projeleri hayata geçirmek önemli” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ  - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi