Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) dökme ve kuru yüklerle ilgili raporunda yeni inşa gemilerin yüzde 47’sinin egzoz gazı temizleme sistemleriyle donatıldığını belirtti.

 

BIMCO verilerine göre, Ocak 2020'de yürürlüğe giren IMO 2020 regülasyonlarının uygulanmasından önce egzoz gazı temizleme sistemlerine ilgi 2018 ve 2019'da zirve yaptı.

 

Toplam kurulum sayısının en büyük kısmını dökme yük gemileri alırken, onu konteyner gemileri ve tankerler izledi.

 

2019'un başından bu yana herhangi bir zamanda, tersaneler çoğunlukla kuru dökme yük gemileri ve konteyner gemilerini güçlendirirken, ham petrol tankerleri egzoz gazı temizleme sistemleri kurulumlarında aslan payının yeni inşalarda gerçekleştiğini gördü.

 

BIMCO, 2020'de egzoz gazı temizleme sistemleri takılmış yeni inşalarda sadece üç Handysize dökme yük gemisi teslim edilirken, 3 Handymax tipi gemisinden birine sistem takılı olarak teslim edildiğini söyledi.

 

Temizleme sisteminin takılı dökme yük gemilerinin çoğu Panamax alt sektöründe teslim edilirken, 150 birimin 81’i yüzde 54’lük bir paya eşit oldu. Ve bu yeni inşa edilen teslimatlar arasında ilk 11 ayda görülen eğilimi gösteriyor.

 

BIMCO, kapesize, VLOC ve Valemax'tan oluşan büyük alt sektörlerdeki temizleme sistemi takılı gemilerin payının yüzde 85 ile yüzde 100 arasında değiştiğini kaydetti.

İspanya hücum gemisi Sarayburnu'na demirledi İspanya hücum gemisi Sarayburnu'na demirledi

 

En çok yakıtı yakan 96 gemiden sadece 13'ünde gemi sahibi, yıkayıcı yatırımı yapmak yerine Çok Düşük Kükürtlü Akaryakıt (VLSFO) kullanmayı tercih etti.

 

Scrubber takılı gemiler, Ocak 2020 başında IMO 2020 sülfür sınırının yürürlüğe girmesinden bu yana gemi sahiplerine prim kazandırıyor.

 

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce, uyumlu yakıtların fiyatı ve kalitesi, nakliye şirketlerinin ana endişeleri arasındaydı. Bu nedenle, mal sahipleri bunun yerine temizlik sistemleri için harekete geçti.

 

7DENİZ -ÖZEL

Editör: Haber Merkezi