Clarkson Research Services'in yeni araştırmasına göre, küresel ticaret filosunun değeri, konteyner gemisi ve kuru yük segmentlerindeki ikinci el fiyatların artması nedeniyle bu ay 1 trilyon doları aştı.

 

Clarksons'ın genel ikinci el fiyat endeksi geçen yılın Eylül ayından bu yana yüzde 33 artarak yedi yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu sabah itibariyle, dünyanın en büyük gemi komisyoncusuna göre bugün küresel ticaret filosu ticareti 1.042 trilyon dolar değerinde.

 

Varlık fiyatı artışlarının en dikkat çekici olduğu konteyner sektörü. Rekor düzeyde yüksek kiralama ve navlun oranlarına hakim olan sıcak pazar, geçen yılın Haziran ayından bu yana toplam konteyner gemisi ikinci el fiyat endeksinde yüzde 47 artış gördü. 10 yaşındaki 6.600 TEU birimin fiyatı aynı dönemde yüzde 138 (29 milyon ) artarak 50 milyon 'a yükselirken, 10 yaşındaki 4.500 TEU birimin fiyatı yüzde 268 arttı (25.5 milyon ) 35 milyon dolara kadar (aşağıdaki tabloya bakın).

 

Aynı Haziran-Nisan zaman aralığında, toplu taşıyıcı ikinci el fiyat endeksi yüzde 31 arttı. 10 yaşındaki bir capesize'nin fiyatı yüzde 40 artarak 27.25 milyon 'a, 10 yaşındaki bir supramax'ın fiyatı ise yüzde 35 artarak 14.5 milyon 'a yükseldi.

 

Bugün Oslo'daki Cleaves Securities tarafından yayınlanan yeni bir rapor, kuru dökme varlık fiyatlarının önümüzdeki iki yıl içinde önemli ölçüde daha fazla değer kazanabileceğini öne sürüyor .

 

İkinci el gemi fiyatlarında yön, tanker fiyatlandırmasının son 10 ayda gözle görülür derecede düştüğü için tek yönlü olmadı.

 

İsrail'e denizyoluyla taşımalarda yüzde 30'luk düşüş İsrail'e denizyoluyla taşımalarda yüzde 30'luk düşüş

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi