Dünyanın önde gelen petrol şirketleri ve limanlarının da aralarında olduğu 150'dan fazla şirket ve kuruluş, küresel denizcilik endüstrisinin 2050 yılına kadar karbondan tamamen arındırılması ve hükümetlerin süreci hızlandırması çağrısında bulundu.

 

Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90'ının deniz yolu ile taşınmasıyla küresel denizcilik, dünyadaki CO2 emisyonlarının yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor ve sektör daha temiz olma baskısı altında.

 

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), gemilerden kaynaklanan toplam sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar 2008 seviyelerine göre yüzde 50 azaltmayı hedeflediğini söyledi, ancak endüstri grupları hükümetlerden hızlandırılmış eylem çağrısında bulunuyor.

 

Aralarında, denizcilik, gemi kiralama, finans, limanlar ve yakıt üretimi de dahil olmak üzere denizcilik sektörünün çeşitli alanlarında çağrıcıların yer aldığı üyeler, küresel ısınmayı en aza indirmeyi amaçlayan Paris anlaşması tarafından belirlenen iklim hedeflerine ulaşılmasını sağlamak için daha güçlü önlemlere ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

 

Dünya Ekonomik Forumu, kar amacı gütmeyen Küresel Denizcilik Forumu ve diğer ortaklar tarafından geliştirilen Eylem Çağrısı girişimi, hükümetler ve düzenleyiciler uygun politika çerçeveleri oluşturduğu takdirde denizciliğin karbondan arındırılmasının “sadece gereken aciliyet ve ölçekte gerçekleşebileceğini” söyledi.

 

Ticaret şirketi Trafigura CEO'su Jeremy Weir, "Politika yapıcılar, deniz yakıtlarına küresel bir karbon vergisi getirerek, karbonsuzlaştırmayı teşvik ederek ve sıfır emisyonlu yakıtlara ve gemilere yatırımı teşvik ederek bu süreci hızlandırmak için tarihi bir fırsata sahipler" dedi.

 

Girişimin diğer imzacıları arasında AP Moller – Maersk, MSC ve Hapag Lloyd konteyner hatları, petrol devleri BP ve Royal Dutch Shell, madencilik grupları BHP ve Rio Tinto, tarım grupları Cargill ve Bunge ve Rotterdam, Antwerp limanları ve Panama Kanalı Otoritesi gibi şirketler yer alıyor. diğerleri yer alıyor.

İdea Denizcilik Kaan gemisine Türk bayrağı çekti İdea Denizcilik Kaan gemisine Türk bayrağı çekti

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi