KTÜ DUİM Mezunalar Derneği'nin mesajı şöyle:

Bu yıl 94. yılını dolduran, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’mızı en içten dileklerimizle kutlarız.

Kabotaj Kanunu ile, akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

Bize bu hakları verilmesine sebep olan ve bu denli ileri görüşleri bulunan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü bu vesileyle bir kez daha saygıyla anıyor ve 1 Kasım 1937 tarihinde TBMM'de gerçekleşen konuşmasından bir bölümünü hatırlatmak istiyoruz.

"Arkadaşlar! En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türkün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız."

İzmit Körfezi’nde biyoçeşitlilik araştırması sürüyor İzmit Körfezi’nde biyoçeşitlilik araştırması sürüyor

KTU DUIM Mezunlar Derneği

 

Editör: Haber Merkezi