İMEAK Deniz Ticaret Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katıldı. Toplantıda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, koster filosu yenileme projesi için KOSGEB tarafından verilen krediler hakkında konuştu.

 

Tamer Kıran konuşmasına,  “Kovid-19 ile birlikte bir geleneğimizi askıya alma ve meclis toplantılarımızı video konferans sitemiyle yapmaya mecbur kaldık. Haziran ayı toplantımız da bu yöntemle gerçekleştirdiğimiz üçüncü toplantı oldu. Meclis toplantılarımızın o sıcak ortamını özledik ama bir süre daha bu yöntemi kullanacağız gibi görünüyor” diyerek başladı.  

 

Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi

“Destek Resmi Gazetede yayımlandı”

 

Tamer Kıran, “Bugün toplantımızda çok değerli bir ismi misafir etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank, bu ayki meclis toplantımıza katılarak bizleri onurlandırdı. Kendilerine teşekkür ediyorum. Kendileriyle birlikte aramızda bulunan Dr. Çetin Ali Dönmez ve Mehmet Fatih Gacır ile çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Odamız ile Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı’mız arasında işbirliğine açık samimi bir bağ bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi küçük ve orta ölçekli firmaların geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla KOSGEB tarafından uygun koşullarda finansal destek sağlanması hakkında karar 3 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Koster yenileme projesinin finansmanı için yapılan bu değişiklik sonrası yaptığınız bu desteği koster filosunun yenilenmesi için kullandırmak istiyoruz açıklaması sektörümüzü ve kostercilerimizi çok memnun etmiştir” dedi.

 

“Koster filosunun yaşı 27”

 

Koster filosu yenileme projesi odamızın çok önem verdiği projelerden biridir diyen Kıran, “Karadeniz ve Akdeniz çanağında hizmet veren koster filosunda sahibi Türk armatörler olan yerli veya yabancı gemi mevcudu 2019 yılı sonu itibariyle 770, kapasite olarak da 3.2 milyon dwt civarındadır. Emniyetli ve güvenli bir taşımacılık için bu tür gemilerin yaş ortalamasının 10-15 yıl olması gerekirken bizim koster filomuzun yaş ortalaması 27’dir. Bu yaş farkı ilerleyen dönemde rekabet gücümüzün korunması noktasında önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Yeni çıkan karar koster filomuzun yenilenmesi için önemli imkanlar sağlayacaktır. Bu kararla KOSGEB’in faiz desteği limiti 10 katına çıkartılarak yıllık faiz desteği proje başına 300 bin liradan 3 milyon liraya çıkarılırken ayrıca kredi vadesi de 48 aydan 60 aya çıkarılmıştır. Bu proje sadece armatörlerimiz ve gemi işletmecilerimiz bakımından değil, tersanelerimiz gemi yan sanayimiz başta olmak üzere sektörümüzün hemen her kesimi açısından da büyük yararlar sağlama özelliğine sahiptir. Bu süreci KOSGEB Finansman Daire ile birlikte yürütüyoruz. Son olarak kredinin kullanılma kriterlerini sektörün görüşünü alarak 5 Mayıs tarihinde KOSGEB başkanlığına yazı ile bildirdik. Asgari yüzde 50 yerli ve millilik oranı ile yeni nesil koster tipi 10 adet gemi ile bu projeye başlamak, Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli yıllık 3 milyon faiz desteğiyle bir bankadan kredi temin edilmesi , bankayla yapılacak protokol ve  nihai kullanım şartlarının belirlenmesi esnasında odamızın görüşlerini alınması proje kriterleri olarak KOSGEB’e iletilmiştir. Proje kriterleri belirlenirken genel, uygulanabilir, hızlı sonuç almaya yönelik olmasına özen gösterdik. Yaklaşık 10 yıldır gündemimizde olan bu projenin daha fazla gecikmemesini, pratik ve hızlı karar veren siz değerli bakanımızın talimatıyla bir banka ile anlaşma sağlanıp bir an önce işe başlamayı arzu ettiğimiz belirtmek isterim.  Sektörümüz adına sayın cumhurbaşkanımız başta olmak üzere size, bakan yardımcılarınıza, KOSGEB başkanlığında düzenlemeye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“Tedarik zincirinde deniz ticaretinin önemi”

 

Dünya ticaretinin yüzde 85’i, ülke ticaretimizin de yüzde 89’unun deniz yoluyla gerçekleştirildiğini hatırlatan Kıran, “Pandemiden sonra bunun daha arttığı aşikar olduğunu gördük. Dünyada kara ve hava yolu taşımacılığının çok sekteye uğradığı pandemi süreci hayati öneme sahip tedarik zinciri akışının sağlanmasında deniz taşımacılığının ne denli stratejik öneme sahip olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Denizcilik sektörünün uluslararası bir faaliyet olması sebebiyle küresel düzeyde uygulama kural ve düzenlemelere tam uyumu gerekmektedir. Teknolojik gelişmeleri çok yakinen takip edilmesi ve hayata geçirilmesi karşımıza çıkmaktadır. Sayın bakanım bu geleceğe yönelik sizin önderliğiniz ve desteğinizle bakanlığınız teşvik uygulama ve yabancı sermaye genel müdürlüğü nezdinde 11’inci kalkınma planında da yer alan Türk sahipli deniz ticaret filosunun büyütülmesi, güçlendirilmesi ve yeni nesil teknolojilerin kullandırılması için proje bazlı teşvik sisteminin kapsamında yeni projelerle işbirliğimize devam etmek istediğimizi burada bilgilerinize arz ediyorum” dedi.  

 

“Mayıs sonuna doğru normale hazırlandık”

 

Tüm dünya ile ülkemizi de etkileyen Kovid-19 salgınında Mayıs ayını da geride bıraktığımızı söyleyen Kıran, “Ekonmiden sosyal hayata birçok alanda salgınla mücadelede hayata geçirilen tedbirlerden derin bir şekilde etkilendik. Mayıs ayı geleceğe dair umutların daha net ortaya çıkmaya başladığı ay oldu. Mart ve Nisan ayları sıkıntılı bir şekilde geçerken cumhurbaşkanımızın öncülüğünde sağlık bakanımızın yönetiminde salgının başladığı ilk günden bu yana uygulamadığımız önlemeler ve özverili sağlık çalışanlarımız sayesinde pandeminin o meşhur eğrisi aşağı doğru gitmeye başladı. Mayıs ayının yarısından itibaren normalleşme hazırlıklarına başladık. Haziran ayının başlamasıyla birlikte birçok yasağın artık bir bir kalkmaya başladığına şahit oluyoruz. Fakat bu dönemde aşı ve ilaç bulunana kadar hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını aklımızdan çıkartmamız gerekiyor. Bu yeni dönemde aklımızda sosyal mesafe kuralı, yüzümüzde maskemiz sağlık kurallarına asla taviz vermeden işlerimize devam etmeli ve yeni dönemi akıllı ve planlı bir şekilde yönetmeliyiz” ifadesinde bulundu.

“Üyelerimizin sıkıntıları çözmek için gece gündüz çalışıyoruz”

 

Salgın başından bu yana üyelerimizin bu süreçten mümkün olabilen en az hasarla sıyrılabilmeleri için gece gündüz demeden çalışmalarımıza devam ediyoruz diyen Kıran, “Sizlerden gelen sıkıntı ve talepleri ilgili bakanlıklarımıza iletmeye, değişen şartları sürekli değerlendirmeye ve aktif hareket etmeye gayret ediyoruz. Bu çalışmalar neticesinde pek çok destek uygulaması bakanlıklarımız tarafından hayata geçirildi. Bunlardan Kredi Garanti Fonu’nun kefaleti ve odamızın maddi katkılarıyla nefes kredisi Denizbank tarafından hayata geçirilmiştir. Bugün itibariyle 196 üyemizin bu imkandan faydalandığını ve 10 milyon 195 bin TL tutarında kredi kullandığını görüyoruz. Mayıs ayı ile birlikte ortaya çıkan ekonomik aktivitede dipten dönüşün işaretlerini net bir şekilde görüyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde ekonomiyi açma ve kademeli normalleşme çabaları başladı. Bildiğiniz gibi Kovid-19 kısıtlamaları ve ülkelerarası hava ulaşımının durdurulması nedeniyle çok sayıda deniz çalışanı aylardır değişimini yapamadı, hala da yapamıyor. Bu sebeple İMO 25 Haziran Dünya Denizcilik Günü için bu senenin temasını ‘Denizciler Kilit Çalışanlardır’ olarak belirledi. Bu tema ile gemi çalışanlarının değişimde yaşanan sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik olarak hükümetlerin girişimlerde bulunmasına teşvik edilmesi amaçlanıyor. Biz de her platformda bu sıkıntıyı dile getiriyoruz. Deniz çalışanları artık evlerine ailelerine kavuşturmalıyız. 25 Haziranda kutlanacak bugün vesilesiyle Kovid-19 salgını sürecinde ekonomilerin ayakta kalması, toplumsal ihtiyaçların temini ve tedarik zincirinin aksamamasının sağlanması konusunda çok önemli göreveler ifa eden deniz çalışanlarımıza takdir şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

7DENİZ / ÖZEL

Editör: Haber Merkezi