KOSDER 4. Olağan Seçimli Genel Kurulu sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleşti. Tek listenin seçime girdiği kurulda açık oylama ile derneğin yeni yönetimi seçildi.

 

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) 4. Genel Kurulu sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleşti. Pendik Green Park Hotel’de  yapılan Genel Kurula İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ile çok sayıda denizci katıldı.

 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından divan belirlendi. Genel Kurulun açılış konuşmasını KOSDER Başkanı Hüseyin Kocabaş yaptı. KOSDER’in Türk koster armatör ve işletmeciliğini dayanışma bilinciyle daha ileri taşıma hedefliyle yola çıktığını belirten Kocabaş sektörün diğer paydaşlarına azami oranda katkı sunmayı da sorumluluğu olarak benimsediğini kaydetti.

 

 

KOSDER köprü vazifesi gördü

 

KOSDER yönetim kurulunun hayata geçirdiği sektörel destek mekanizmasıyla Türk denizcilerinin yaşadığı sıkıntıları ilgili kurumlarına ileterek çözümü konusunda takipçi olduğunu dile getiren Kocabaş, “Türk ve yabancı bayraklı gemilerde çalışan ve meşakkatli bir mesleği icra eden gemi adamlarımızı gündeminin ilk sırasına alan Derneğimiz, onların “sağlıkla kalmaları” konusunda önemli adımlar atmıştır. Gemi dezenfektasyon işlemleri, personel değişimleri, gemilere medikal ekipman temini ve diğer önemli hususlarda idareyle köprü vazifesi gören KOSDER, küresel salgınla mücadelede aktif bir şekilde çalışmalarını yürütmüştür” dedi.

 

Yeni hedefler ile ileriye bir adım daha

 

Genel kurulun yeni hedeflerin belirlenmesi konusunda önemli bir toplantı olduğuna vurgu yapan Kocabaş, “Türk Koster Filosunun Yenilenmesi konusunda gösterdiğimiz duruş, diğer hedeflerimize de sirayet etmiş karşınıza yeni projelerle çıkmamızı sağlamıştır. Bu minvalde; ilk olarak 2017 yılında projelendirerek idaremize sunduğumuz ve öğrencilerimizin staj sorunu hususunda adeta can simidi olacak Türk Okul Gemisi Projesi’ni Yeni Denizcilik Genel Müdürümüz Sayın Ünal Baylan’ın gündemine alması memnuniyet vericidir” ifadelerini kullandı. Kocabaş, şöyle devam etti; “Bugün burada belirlenecek yeni yönetim kurulumuzun da denizciliğimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, kendilerini şimdiden tebrik ediyorum.”

 

 

Çakır: Türk denizciliğinin büyüdüğü alan kosterdir

Kaptan Değer Pamuk'a Türk P&I Sigorta’da yeni görev Kaptan Değer Pamuk'a Türk P&I Sigorta’da yeni görev

 

Kocabaş’ın ardından söz alan İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır konuşmasında Türkiye’nin koster filosuna ihtiyacı olduğunu ve koster taşımacılığının Türk denizciliğinin omurgası, bel kemiği olduğunu belirtti. Türk denizciliğinin büyüdüğü alanın koster olduğunu vurgulayan Çakır, “Malum bütün şartlara rağmen yıkılmadık ayaktayız. Navlun artışlarıyla daha güzel işler yapılacak. Burada emeği olan tüm arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum. KOSDER ismi; bütün kamuda ve sektörde çok iyi bir algıya vesile oldu. Bunu kamuoyuna çok iyi izah ettiğimizi düşünüyorum. Seçilecek kişinin derneğimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Hepimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

 

Kıran’dan Koster Yenileme Projesi değerlendirmesi

 

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Koster Yenileme Projesi ve Hurda Teşviki’ne değindi. Göreve geldikleri günden 2 ay sonra Koster Yenileme Projesiyle ilgili imza töreni yaptıklarını belirten Kıran, ardından yaşanan siyasi gelişmeler ve bakanlıktaki görev değişiminin süreci tersine çevirdiğini ve oluşumun uygun görülmediğini kaydetti. Bakanın devletin tekrar bu şekilde özel sektörle birlikte bir oluşum yapmasını uygun görmediğini dile getirdiğini ifade eden Kıran, bütün planlarını ve durumu tekrar gözden geçirdiklerini belirtti. Bu durumun bakanın tercihi olduğunu aktaran Kıran, “Buna saygı duyuyoruz. Ancak bütün sistem ele alınmak durumunda kalındı. Bizi KOSGEB’e yönlendirdi. Yapılan çalışmalarda KOSGEB’in yıllık 300 bin TL karşımıza çıktı. Yetersiz olduğunu defalarca söyledik. Bu desteği 3 milyon liraya çıkarılması kararı alındı. Ancak bu modelde bizim daha fazla yapabileceğimiz başka bir şey yok. 15 milyon lira destek olarak söyledik ve arkasındayız” dedi.

 

 

Hurda teşviki ve banka kredisiyle beraber bu işin yapılabileceğini vurgulayan Kıran, “İlgili Bakanlara gönderildi. Bugün yarın cevap gelecektir. Beklediğimiz kadar çok geniş bir katılıma hitap etmeyecek. Bu projenin hayata geçmesi için ateş olacak. Daha iyi şartlarla geliştirmeye çalışacağız. Hayata geçtiğini görmek istiyoruz” dedi.

 

Pozitif gelişmeler yaşanacak

 

Dünyada bir toparlanma başladığını ve pozitif gelişmelerin yaşanabileceğini dile getiren Kıran, şunları ekledi; “Çin’den başlayan bir hareketle pozitif gelişmeler söz konusu. Bu bağlamda bu projeye olan ilgi de büyüyecek. Önemli bir gelişmeyi hep birlikte yaşayacağız. KOSGEB gelişirken önemli bir faktör de kredi faktörüydü. 60 milyon TL teklif alırız diye düşünüyorduk. Bankalar bu duruma olumlu bakmadı. 35 milyon TL teklif aldık. Bunu bu miktarla yapmak olağan görülmüyordu. Bankaların iştahının artmasıyla daha iyi bir rakamla dönüş yapacaklarını ümit ediyoruz. KOSGEB, hurda teşviki ve banka 3’lüsü tutarsa, bu bağlamda hepinizi desteğe davet ediyorum. İyi bir piyasa yaşıyoruz. Buna devam etmek istiyoruz. Armatör çok yoruldu. Hakikaten ayakta durmakta zorlanıyor. İnşallah bu toparlama en azından belli bir müddet nefes alacağımızı ümit ediyorum.”

 

 

Yönetim Kurulu listesinin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından Pınar Kalkavan Sesel Yeni Yönetim Kurulu adına kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı.

 

Yönetim Kurulu listesinin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından Pınar Kalkavan Sesel Yeni Yönetim Kurulu adına kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında KOSDER’e desteklerinden dolayı Salih Zeki Çakır ile Hüseyin Kocabaş’a teşekkür eden Kalkavan Sesel, “Bu bir devir teslimi ve emaneti devralma görevidir” diyen Kalkavan Sesel, görevde olacakları süre içerisinde sektörü kazandıracakları çalışmalar için gayret göstereceklerini belirtti.

 

 

‘Dernek olarak bir bütünüz ve takımız’

 

Kalkavan Sesel, şöyle devam etti: “Dayanışma ve birliktelik içerisinde sizlere hizmet etmek üzere görevi teslim alırken, zannedilmesin ki elde edilecek başarılar sadece yönetime ait olacaktır. Eğer taş üstüne taş koyabilecek ve katkı sağlayabileceksek bu; derneğimize emek veren tüm üyelerimizin sayesinde ve destekleriyle gerçekleşecektir. Yorumlarınızı, desteklerinizi, görüş ve önerilerinizi bizlerden esirgemeyin. Bizler dernek olarak bir bütünüz ve takımız. İsimlerini yönetimde göremediğiniz duayenlerimiz ve büyüklerimizin de bizlerle olacağı bir çalışma grubu oluşturma düşüncesinde olduğumuzu ve geniş kapsamlı bir dönem olacağını umuyoruz. ‘Herkesin çorbada tuzun olsun!’ mottosu ile hizmet edeceğiz.”

 

 

Genel Kurul'da belirlenen yeni KOSDER yönetimi ve denetim kurulu üyeleri şöyle;

 

Yönetim Kurulu Asil Üyeler;

 

Begüm Nergiz Birben

Burak Akartaş

Bülent Dandin

Gökhan Özcan

Hakan Çendik

Mahmut Turan

Mehmet Engin Özturan

Metin Şener

Pınar Kalkavan Sesel

Teoman Mustafa Akyol

Tolga Tomba

 

Yönetim Kurulu Yedek Üyeler

 

Akif Ural

Cafer Şener

Engin Dönmez

Hüseyin Avni Şan

Hüseyin Uysal

İlham Mert Soylu

Nadir Özsoy

Serhan Özcan

Sinan Atasoy

Uğur Şener

Yaşar Şanlıtürk

 

Denetim Kurulu Asil Üyeler

 

Ayhan Aytekin

Yalçın Akın

Yusuf Yalçın Çapoğlu

 

Denetim Kurulu Yedek Üyeler

 

Barbaros Yüksel

Faruk Emre Yıldıran

Neslihan Torlak 

 

7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi