Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde “Koster Armatörlüğü ve İşletmeciliği” konulu konferans düzenledi. Konferansa 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Deveci, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş, Başkan Yardımcısı Zeynep Pınar Kalkavan Sesel, Genel Sekreter Hakan Çendik, Dernek Müdürü Tibet Özay, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.

 

Türkiye için denizcilik salt bir taşımacılık faaliyeti olarak görülmemeli

 

Konferansın açılış konuşmasını yapan KOSDER Başkanı Hüseyin Kocabaş, günümüzde küresel ticaretin yüzde 80’inin hem verimli hem de ekonomik ulaşım aracı olan deniz yoluyla yapıldığını belirterek, “Bu durum global sahada deniz ticaretinin önemini daha da artırmıştır” dedi. Türkiye’nin jeopolitik konumu itibariyle denizciliğin salt bir taşımacılık faaliyeti olarak görülmemesi gerektiğini dile getiren Kocabaş, “İçerisinde birçok bileşeni barındıran denizcilik; bilim, eğitim ve teknolojiyle iç içe değerlendirilmesi gereken bir olgudur. İnsanlık tarihiyle başlayan, insan var oldukça kıymeti harbiyesini artıran denizciliğin, nitelikli eğitim ve bilimle daha ileriye gideceği ortadadır” dedi.

 

 

KOSDER, 103 üye, 340 gemi ve 3 milyon DWT kapasiteye sahip

 

KOSDER’in Türk koster armatör ve işletmecilerinin güçlenmesine, gelişmesine, birlik ve beraberliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulduğuna dikkat çeken Hüseyin Kocabaş, “KOSDER, 103 üye sayısına, yaklaşık 340 adet gemi ve 3 milyon DWT kapasiteye ulaşarak ve her geçen gün daha da güçlenerek yoluna devam etmektedir. Bu amaç çerçevesinde kısa zaman diliminde ciddi oranda aşama kat eden derneğimiz, aynı zamanda sektörümüzün geleceği olan siz değerli denizci öğrencilerimiz tarafından da yoğun teveccüh görmüştür. Bizler de denizciliğimizin güzide eğitim kurumlarında çok sayıda organizasyon düzenleyerek bu teveccühe layık olmaya çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

 

9 Eylül Üniversitesi göğsümüzü kabartıyor

 

Kocabaş, “Ege’nin incisi İzmir’de yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi, her dönemde denizciliğimize sunduğu nitelikli gemi adamlarıyla sektörün her kademesinden takdir toplamıştır. Diğer alanlarda olduğu gibi denizcilik sektörünün de gelecekteki rotasını donanımlı ve eğitimli bireyler çizecektir. Tabii ki gemilerimizi emanet ettiğimiz bu bireylerin yetiştirilip denizlerimize kazandırılmasında en büyük pay akademisyenlerimize aittir. Gerek deniz tarafında gerekse kara tarafında aktif olarak yer alan 9 Eylül Denizcilik Fakültesi mezunları hem üniversitelerinin hem de bizlerin tabiri caizse göğsünü kabartmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

Mezunlar gücümüze güç katmıştır

 

Dünya denizleri uluslararası alanda başta ülkeler bazında olmak üzere hem işletmeci tarafında hem de gemi adamı tarafında büyük bir mücadeleye sahne olduğunu vurgulayan Hüseyin Kocabaş şunları ifade etti: “Bu rekabet yoğun arenada deniz örf ve adetlerine bağlı, bilimi kendine öncü olarak benimsemiş gemi adamları, işletmeci ve armatörlerin elini ciddi oranda rahatlatmaktadır. Fakülteniz, Denizcilik İşletme Yönetimi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ve Lojistik Yönetimi bölümlerinden mezun ettiği öğrencilerle bizlerin gücüne güç katmıştır. Edindiğimiz veriler ışığında sadece denizlerde değil karada da Dokuz Eylül Mezunları hatırı sayılır oranda sektöre hizmet etmektedir.”

 

KOSDER üyesi firmalarla yakın temasta olmanız faydanıza

Gemi Brokerleri Derneği'nden Büyük Kulüp'te iftar yemeği Gemi Brokerleri Derneği'nden Büyük Kulüp'te iftar yemeği

 

Kocabaş’ın ardından söz alan Genel Sekreter Hakan Çendik, KOSDER olarak idare, Deniz Ticaret Odası ve diğer Sivil Toplum Kuruluşlarıyla aktif olarak çalıştıklarına dikkat çekti. KOSDER’in öğrenciler için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Çendik, “Okul hayatınız boyunca ve mesleğinizin ilk yıllarında derneğimiz, sizin bulunmanız ve değerlendirmeniz gereken önemli bir platform. KOSDER üyesi firmalarla yakın temasta olmanız sizlere büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

 

 

Stajyer istihdamı konusunda sıkıntılar yaşanıyor

 

Gemilere stajyer alma konusuna değinen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Pınar Kalkavan Sesel ise öğrencilerin sektör için çok değerli olduklarını vurgulayarak, “Öğrencilerimiz olmazsa karadaki firmalar da olamaz. Sizler çok değerlisiniz ancak gelin görünki büyük oranda şirketlere staj başvurusu oluyor. Bizler de ilk gelene öncelik tanıyoruz. Her geminin bir ya da iki tane stajyer alma kapasitesi var. Bizler elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama maalesef stajyer istihdamı konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor” şeklinde konuştu.

 

Öğrencileri Gemi Adamları Disiplin Komisyonu yaptırımları hakkında bilgilendiren Dernek Müdürü Tibet Özay, idarenin 2017-2018 tarihlerinde incelediği dosyalara ilişkin uyguladığı önemli yaptırımları şu şekilde sıraladı:

 

“-Liman devleti kontrolünde 5 tanesi tutulma maddesi olmak üzere toplamda 14 eksiklik tespit edilerek tutulmasında kusurlu bulunan geminin kaptanı, baş makinisti ve uzakyol birinci zabitin belgeleri 3 ay süre ile askıya alınmıştır.

 

-Yurt dışında Türk bayraklı gemilere uygulanan liman devleti kontrollerinde, İngilizce dilini kullanmadaki yetersizliği ve mesleki noksanlığı nedeniyle geminin tutulmasına neden olan Baş makinistin sahip olduğu yeterlilik belgesi 3 ay süre ile askıya alınmış ve kişinin Gemi adamları Komisyonu tarafından yapılan “Ana Makine Operasyon ve Bakımı” dersi ile “Denizcilik İngilizcesi” dersi sınavlarına yeniden girmesi gerektiğine karar verilmiştir.

 

-Gemi limanda iken izinsiz olarak gemiyi terk ettiği anlaşılan gemi adamının sahip olduğu yeterlilik belgesi iptal edilmiştir. “

 

Tibet Özay’ın konuşmasının ardından Konferans, öğrencilerin KOSDER heyetine katılım sertifikalarını takdim etmesiyle sona erdi.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi