Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Pandeminin başından bu yana en zorlu koşullarda çalışmaya devam eden gemi insanlarının aşılanması konusunda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamasında, gemi insanlarının en kısa zamanda aşılmasının gerekliliğini vurgu yapan KOSDER, gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, sektör paydaşlarına çözüm için işbirliği çağrısında bulundu.

 

KOSDER tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; 

 

"2020 yılı başından itibaren ekonomik ve sosyal hayatımızı trajik bir şekilde etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle, en çok sıkıntı altında olan sektör mensuplarının gemi insanları olduğu malumdur.

 

Gemi insanları hala çoğu ülkede gemilerden dışarı çıkamamakta, farklı ülkelerdeki farklı katı önlemler nedeniyle evlerine dönememektedir. Üstelik kapalı ortamda oldukları ve hastalık kapmaları durumunda anında müdahale şartlarına hemen ulaşamamaları da, hem kendileri hem de gemideki diğer çalışanlar açısından ayrı bir risk faktörüdür.

 

Covid-19 salgınının başlangıcından yaklaşık bir buçuk sene sonra, bulunan aşılar sayesinde hastalığa karşı umut doğmuş, birçok ülkede aşılama kampanyalarının başarısı sonucunda insanlar bir nebze de olsa nefes almaya başlamışlardır.

 

Karada durum böyleyken, denizde gemi adamları için hiçbir aşılama prosedürü çalıştırılmamıştır. Gemilerde kendini koruması için talimatlara boğulmuş gemi adamları, karadaki insanlar aşılanarak korumaya alınırken, kendilerine ne zaman sıra geleceğini beklemektedir.

 

Hâlbuki küresel ticaretin yüzde 90’ının gerçekleştirildiği deniz yolutaşımacılığında, önemli bir konumda bulunan gemi insanları, ülkeler arasında sıkça seyahat etmeleri nedeniyle ciddi tehdit altındadır.

 

Bu çerçevede; deniz taşımacılığının ulusal ve uluslararası çatı kuruluşlarınında sıklıkla dile getirdiği gibi, gemi insanlarının öncelikli hale getirilerek en kısa sürede aşılanmaları gerektiği hayati bir ihtiyaç olarak öne çıkmaktadır.

 

Söz konusu sorunun vahim sonuçlarına istinaden, kimi ülkelerin ciddi adımlar atmaya başladıkları da bilinmektedir. Öyle ki; Hollanda’da, Hollanda sahipli veya Hollanda firması tarafından işletilen gemilerdeki tüm gemi insanları, Haziran 2021 ortası itibariyle aşılanmaya başlanacaktır. Ayrıca Amerika limanlarına gelen bütün gemilerdeki gemi insanları da ayırt edilmeksizin ve ücretsiz olarak aşılanmaktadır.

GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı

 

Sonuç olarak, Türk denizcilerine her platformda desteklerini esirgemeyen idaremizin, gemi insanlarının bir an önce aşılanması sorununu da en kısa zamanda çözüme kavuşturması için KOSDER olarak gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek ister, bu vesileyle sektör paydaşlarımızı da sorunun çözümü için işbirliğine davet ederiz."

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi