Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) denizcilik sektöründe stresi yönetebilmek ve daha verimli çalışılabilmesi amacıyla 'İş Dünyasında NLP' konulu seminer düzenledi. İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Salonu'nda gerçekleşen seminere, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş, Kişisel Gelişim ve NLP Uzmanı Oğuz Saygın, İMEAK DTO Genel Sekreteri Barış Serhat Türkmen, Soylu Denizcilikten Erol Soylu, Unimarin Denizcilikten Begüm Nergis Birben, KOSDER yönetim kurulu ve dernek üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

 

Kişisel Gelişim ve NLP Uzmanı Oğuz Saygın, Etkin Yöneticilik ve Liderlik, Ekip yönetimi, Empatik-etkili iletişim,, İnsanları tanıma sanatı, Problem çözme teknikleri, Zor insanlarla başa çıkma, Sıradışı düşünme becerileri, Zaman yönetimi, Stres yönetimi, İkna sanatı konularındaki sunumu gerçekleştirdi.

 

 

Zihin ve dilin önemi

 

Kullandığımız dil ve zihnimizin programlanmasının önemine işaret eden Saygın, “Beynimizin dağınıklığını ve kullandığımız dil bizi nasıl etkiliyor. Farkında olmadan kullandığımız dil sayesinde nasıl baskılara maruz kalıyoruz. Başkalarıyla olan konuşmamız ayrı olay. Ama özellikle bizim kendimizle olan konuşmamız bizi nasıl etkiliyor. Farkında olmadığımız kadar baskı altında kalıyoruz ama farkında değiliz. O zaman zihin kullandığımız dil konusunda çok önemli bir eğitim” dedi.

 

Uygulamalı anlatım

 

Türk P&I Sigorta'nın finansal değerlendirme notu arttı Türk P&I Sigorta'nın finansal değerlendirme notu arttı

Beynin çalışma şeklinin 'enteresan' olduğunu belirten Saygın, bilinçaltına değinerek, “NLP'de sorgulamayı öğretiyoruz. Diyoruz ki hayatı sorgulayın. Genellikle sorgulamıyoruz. Akışa bırakıyoruz. Bu akışa bırakmanın bize neler kaybettirdiğinin farkında değiliz. Akışa bırakmak gerçekten ne kadar tehlikeli. Sorgulama başlıyor. Ondan sonra hiçbirşeye düşünmeden cevap vermiyoruz” diyerek katılımcılara uygulamalı olarak anlattı.

 

 

'Görsel hafıza işitsel hafızanın 27 kat fazlası'

 

Görsel hafızanın işitsel hafızanın 27 kat fazlası olduğunu ifade eden Saygın, “Gördüğümüz şeyler bizi daha çok etkiliyor. Görsel hafıza işitsel hafızanın 27 kat fazlası. Beden dili çok önemlidir. Düşünmeden verdiğimiz her cevapta bir problem var. aldığımız her kararda bir sıkıntı var” dedi.

 

'NLP ile insanların programlarını değiştiriyoruz'

 

Saygın, “Hayatımızın katilesini belirleyen şeyler, yaşadığımız olaylar değil onlara verdiğimiz tepkilerder. Gerçek hayatın yaşam kalitesine belirleyen tepkiler. NLP bu programı yaptırıyor bize. Mesela beynimiz programlarla çalışıyor. 'Ben bunda asla başaramam, Ben ingilizceyi asla öğrenemem. Haklısınız çünkü o programı yaptınız. Ve o program değiştiğinde o kadar çok şey değişiyor ki. Biz önce insanların programlarını değiştiyoruz. Program değiştikten sonra herşey değişiyor” şeklinde konuştu.

 

'Çerçeveyi değiştiriyoruz'

 

Biz burada çerçeveyi değiştiriyoruz. Böyle bir tekniğimiz var. Yeniden çerçeveleme. Ne demek yeniden Buna da yeniden çerçeveleme diyoruz. Yani kişinin bakış açısını değişitiyoruz. NLP'de böyle Bir şey var. sihirli bir değnek değil ama gerçekten yapılan bir şey. Beynimizin çalışma şekli şöyledir. Olumsuz cümlelerle bir hedef koyarsak beyin onu algılamaz. Bakış açımızı değiştirmez hayatımızı tamamen değiştiriyor.

 

 

Seminerin kapanış konuşmasını yapan KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş ise şöyle konuştu: “Bilmediğimiz şeyleri ya da belki bildiğimiz halde hayata geçirmekte zorlandığımız şeyler bugün konuşuldu. Oğuz hocamız vasıtasıyla öğrenmiş olduk. Yaptığımız meslek çok stresli bir meslek. Hepimizin değişik aşamalarda karşılaştığı olaylar ister istemez bazen içinden çıkılamaz bir hal alabiliyor. Çok yakınınızı bile öfkenizle birlikte bir anda kırabiliyorsunuz. Bu ofiste de evde de olabiliyor. Ofis içinde kendinizi frenliyebiliyorsunuz ama evdeki hiçbir etkisi olmadığı halde bundan çok olumsuz bir şekilde etkilenebiliyor.

 

Bu dokunuşla beraber bir farkındalık oluştu. İnanıyorum ki hepimiz bu meslek içindeki herkes en azından bir noktasından tutabilecek. Kimi öfkesinden kimi stresinden kimi bakış açısından. Ben kendim içinde faydasını göreceğimi biliyorum.”

 

Etkinlikler devam edecek

 

KOSDER olarak sektör için eğitimleri çok önemsediklerini ifade eden Kocabaş, eğitimsiz hiçbir yere varılamayacağını aktararak bu tür etkinliklere dernek olarak devam etmeye çalışacaklarını dile getirdi.

 

Konuşmaların ardından Kişisel Gelişim NLP Uzmanı Oğuz Saygın'a KOSDER Başkanı Hüseyin Kocabaş tarafından plaket verildi.


7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi