Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER), Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından 2020’de yürürlüğe girecek olan sülfür uygulaması ile ilgili “2020 Sülfür Uygulaması” isimli bir seminer gerçekleştirdi. Mercure İstanbul Altunizade Otel’de yapılan seminere, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK DTO Meclis Katibi Barış Türkmen, armatörler, akademisyenler ve denizcilik sektöründen çok sayıda kişi katıldı. Pınar Kalkavan moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde İlkfer Group’tan İlker Meşe, Enerji Petrol’den Mustafa Muhtaroğlu ve İnce Denizcilik’den Yaşan Canca birer sunum yaptılar.

 

 

Armatör ve işletmecilerin hala bir yol haritası yok

 

Açılış konuşmasını yapan KOSDER Başkanı Hüseyin Kocabaş, denizyolu taşımacılığının geçmişten günümüze dünyanın en önemli ticaret sahalarından biri olarak bilindiğini belirterek, bu durumun zaman içinde çevre kirliliğini konusunu gündeme getirdiğini ve önlem alma mecburiyeti doğurduğunu kaydetti. IMO’nun 1 Ocak’da hayata geçirmek üzere aldığı küresel kükürt üst sınırının armatör ve işletmecileri gemilerinde düşük kükürtlü yakıt kullanmak için alternatiflere yönelttiğine işaret eden Kocabaş, “Ancak kuralların uygulayıcıları istediklerini netleştirirken gemi sahiplerimizin ve işletmecilerimizin hala yol haritalarını tam olarak çizemediklerini gözlemliyoruz” dedi. Kocabaş, şöyle devam etti: “Sektörümüzün hızla değişiyor ve gelişiyor. Talep ve beklentilerimizle birlikte uymamız gereken bir takım ciddi uygulamalarda yürürlüğe tek tek giriyor. Sektörümüzün bu zorlu süreçte düzenlemeleri iyi okuması ve süreci doğru bir şekilde gerçekleştirmesi hayati önem taşıyor. Bu düzenlemelerin uygulanması kural koyucuların vazifesi olsa da sektörün bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi adına sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevler düşüyor. Bizler de KOSDER olarak denizciliği ilgilendiren her konuyu önemsiyoruz ve sektörümüzün aşama kat etmesine katkı sunmaya çalışıyoruz.”

 

 

GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı

Türk denizciliği kendini ispatladı

 

Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ise, denizcilik alanındaki uygulamalarla ilgili yeni düzenlemelerin olmasının olağan bir durum olduğunu ve özellikle son 15 yıl içinde artan değişikliklere Türk Denizciliği’nin uyum sağlamakta zorlanmadığını belirterek, “Bazı aksaklıklar olsa da büyük oranda denizcilerimiz ve işletmecilerimiz her açıdan belli bir kalite düzeyine ulaştı ve bunun üstesinden geldi. Bu anlamda Türk denizciliği uluslararası işletmecilik açısından hem teknik hem de ticari açıdan belli bir kaliteyi dünya çapında ispatlamış durumda” dedi.

 

 

‘Netleşmeyen pek çok konu var’

 

Geçmişteki kurallarla kıyaslandığında netlik kazanmayan soru işareti olan pek çok konu olduğuna işaret eden Çakır, “Uygulama kriterleri de var. Ama uygulamaya geçildikten hem öncesinde hem sonrasında bir kaotik durumun oluşacağını zannediyorum. Çünkü netleşmeyen pek çok konu var. Bu anlamda birbirimize bilgi sunmak ve paylaşmak yani özgün bir bilgiye sahip olan herkes bunu birbiriyle paylaşırsa Türk denizciler olarak maliyetlerimiz daha düşük olur. İyi uygulamalara, daha ekonomik uygulamalara ihtiyaç var. Önemli bir kesim bekle-gör politikası uyguluyoruz. Bizde başkalarının ne yapacağını izliyoruz. Ama gelişen süreçte farklı düşünceler, farklı eğilimler ortaya çıktı” diye konuştu.

 

 

IMO, beklentilerin çok dışına çıktı

 

Konuşmaların ardından İlkfer Group’tan İlker Meşe, “Yeni yakıtlar ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri” sunumunda, yeni yakıtlarda olası potansiyel tehlikeleri ele aldı. Yeni yakıtlarda uyumu yakalamak için çok çalışmak gerektiğini belirten Meşe, “Çok farklı şeylerle karşılaşacaksınız. Eski yakıtlarla başetmek kolaydı” dedi. Son bir haftada ciddi gelişmelerin yaşandığını ve IMO’nun beklentilerin çok dışına çıktığının altını çizen Meşe, “Yeni yakıtların özelliğinin farklı olacağı belliydi ama bu kadar farklı olacağını hakikaten bilmiyorduk. Neden bilmiyorduk çünkü önce düşük fuel oil ile düşük sülfürlü yakıt elde ederiz zannediyorduk. Yapılan incelemelerde gördük ki böyle birşeyin ihtimali yok. Yani eski tip fuel oil kullanma şansımız düşük sülfür için yok” dedi.

 

 

Yeni yakıtlardaki potansiyel tehlikelere de değinen Meşe, bunların yakıt uyumluluğu, düşük viskozite, soğuk akış, cat-fines ve ateşleme/yanma kalitesi olduğunu kaydetti. Meşe konuşmasının sonunda ‘Olağandışı bileşenler’ konusuna da değindi. Olağandışı bileşenler konusuna IMO’nun yaklaşmak istemediğini aktaran Meşe, “Bu düşük sülfürlü yakıtlarda kesinlikle başınıza gelecek. O yüzden hazırlıklı olun. Makine arızasında ne olabiliyor? Nasıl bir hasar verebiliyor? Onu bilelim” dedi.

 

Meşe’nin ardından İnce Denizcilik'ten Yaşar Canca, “Gemilerde 2020 düşük kükürt uygulamasının etkileri ve alınması gereken önlemler” adlı sunum gerçekleştirdi. Yakıtta kükürt gibi bir derdimiz olduğunu işaret eden Canca, Kükürtün yandıktan sonra asit olarak ortama yayıldığını belirterek, “Gemilerde yoğun bir egzoz gazı emisyonu olduğu ve yüksek miktarda asit olarak ortama yayılıyor. Bu nedenle IMO bu regülasyonu başımıza bela etti” dedi. Şu anda karışım ile yakıt elde edildiğini aktaran Canca, “Bizim gemilerde kullandığımız yakıtlar atık yakıtlar. Onun için üzerine her şey katılabiliyor” dedi.

 

 

Şirketin alması gereken önlemler neler?

 

Şirket olarak alınması gereken önlemler kısmında Canca, personelin eğitilmesi, risk değerlendirmeleri yenilenerek, risklerin ortaya çıkması durumunda yapılacaklara gemi ve şirket olarak hazırlıklı olunması, sefer ve yakıt planlarının 31, 12, 2019’da fazla miktarda üzerinde eski yakıt kalmayacak şekilde planlanması, gemi üzerinde kalacak olan yüksek kükürtlü yakıtın nerede store edileceğinin önceden belirlenmesi, gerektiğini belirtti. Canca, şöyle devam etti: “Personelin bilgilendirilmesi, gemideki dizel motorların performansının alınması, yakıt tanklarının durumu, ne kadar zamandır yakıt tankta? Karışık yakıt var m? Bu yakıtların temizlenme yöntemleri ne olacak? Bunların hepsi netleşmeli. Yakıtın geçtiği her elemanın kontrolü, tanklar, termometreler, transfer pompaları, filitreler, barel-plunger, enjektörler, viskozemetreler gibi kontrollerin sağlanması gerekiyor.”

 

 

‘Bugüne kadar piyasada finanse edilen yapı değişmek durumunda’

 

Enerji Petrol'den Mustafa Muhtaroğlu ise “2020’ye doğru yakıt ikmal piyasaları” isimli sunum gerçekleştirdi. Sunumunda, herkesin kendisine hangi yakıt olacağını ve fiyatının ne olacağını sorduğunu belirten Muhtaroğlu, “Yeni yakıt bugüne kadar kullanılan yakıttan daha iyi olacak. Çünkü sülfürü düşürmek için kullandığınız malzemelerle dizel karıştırarak daha düşük değerler, daha iyi, daha temiz, daha kaliteli yakıt elde ediyorsunuz. Bu bizi rahatlatmalı diye düşünüyorum” dedi. Son dönemde ortalama 400 dolar olan Fueloil’in 600 dolar olacağını ve yüzde 50 artış yüzde 50 daha fazla finans ihtiyacını oluşacağını kaydeden Muhtaroğlu, “Bu güne kadar piyasada finanse edilen bu yapı 2020’de değişmek ve yeniden şekillenmek durumunda” dedi.  

 

Sunumların ardından seminer soru cevap ile devam etti.

 

 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi