Uluslararası Denizcilik Bürosu'na göre 2021'in ilk 9 ayında bildirilen korsanlık (deniz haydutluğu) vakalarında son 30 yılın en düşük seviyesi kaydedildi.

 

Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun son üç aylık Küresel Korsanlık Raporu'nda, dünya çapında 97 korsanlık ve silahlı soygun vakasının rapor edildiğine yer verildi. Bunlardan 85'inde gemiye binilerek, 9 saldırı girişimi, iki gemiye ateş açılması, ve 1 geminin kaçırılması saldırıları yer alıyor.

 

Raporda, bunun 1994 yılından bu yana kaydedilen en düşük seviye olduğuna işaret edildi.

 

Rapordaki istatistiklere göre, saldırılar son 30 yılın en düşük seviyesine inmiş olmasına rağmen, 51 denizcinin kaçırıldı, 8 denizci rehin alındı, 5'i tehdit edildi, 3'ü yaralandı, 2'si saldırıya uğradı ve 1'i yaşamını yitirdi.

 

Baltimore, Dali'nin sahibi ve yöneticisini mahkemeye verdi Baltimore, Dali'nin sahibi ve yöneticisini mahkemeye verdi

Gine Körfezi'ndeki saldırı oranında büyük düşüş

 

Son yıllarda korsan saldırıların merkezi haline dönüşen Gine Körfezi bölgesindeki vakalar, 2020'nin aynı dönemindeki 46'ya olaya kıyasla, 2021'in ilk 9 ayında 28 olaya düştü. Nijerya'da 2021 yılında yanlızca 4 olay bildirildi. Bölgede, bu 9 aylık süre içinde sadece bir mürettebat kaçırılırken, bildirilen tüm olayların limanlarda demirleyen gemilere yönelik olduğu kaydedildi.

 

Güvenlik önlemleri iki katına çıkarılmalı

 

Gine Körfezi'ndeki korsan saldırılarının azalmasını ve denizcilik otoritelerini bölgedeki çabalarınını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Uluslararası Denizcilik Bürosu Direktörü Michael Howlett, "Ancak, bölge genelinde denizcilerin güvenliğini sağlamak için sürekli çaba gösterilmesi gerekiyor. Kıyı Devletleri, korsanlık ve silahlı soygun olaylarının azalmaya devam etmesini sağlamak için koordinasyon ve güvenlik önlemlerini iki katına çıkarmalıdır" dedi.

 

Singapur Boğazı

 

Singapur Boğazı'nda 20 silahlı saldırı bildirildi. Rapora göre bu saldırılar düşük seviyeli ancak faillerin denizciler ve seyir halindeki gemiler için doğrudan bir tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

 

Peru

 

Peru'da ise 2021'de bildirilen 15 olay korsanlık faaliyetinde 1991'den bu yana en yüksek seviye olduğunu gösteriyor. Buradaki saldırılarda da 3 mürettebatın rehin alınması, tehdit edilmesi veya saldırıya uğraması şeklinde gerçekleşti.

 

Endonezya

 

2021'in ilk 9 ayında bildirilen 6 düşük seviyeli saldırı ile Endonezya sularında bildirilen olay sayısında gözle görülür bir azalma olduğunu bildirdi. 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi