ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun (IMB) yıllık raporuna göre, silahlı korsan saldırıları 1994 yılından bu yana kaydedilen en düşük seviyede. IMB'ye göre, saldırılarına oranındaki düşüşün nedeni son yıllarda önlemlere ilişkin atılan güçlü adımlar. 

 

Denizcilerin uzun vadeli korunabilmesi için sürekli koordinasyon ve teyakkuz çağrısında bulunan IMB Direktörü Michael Howlett, "Küresel çapta yaşanan saldırılardaki genel düşüş memnuniyet verici. IMB Korsanlık Raporlama Merkezi kıyı devletlerini korsanlık ve silahlı soygundan kaynaklanan riski kabul etmeye ve işlenen bu suçları gündeme getirmeye çağrısında bulunuyor. IMB Korsanlık Raporlama Merkezi, denizcilerin ve ticaretin güvenliğini teşvik etmek için kıyı devletleriyle aktif olarak ilişki kurmaya ve bilgi alışverişinde bulunmaya hazır" dedi.

Derin deniz madenciliği yarışı neden hızlandı? Derin deniz madenciliği yarışı neden hızlandı?

 

IMB Korsanlık ve Raporlama Merkezi, 2021'de, gemilere yönelik 132 korsan saldırı gerçekleştiğini belirtti. Bunlardan 115'i gemiye yanaşma, 11 saldırı girişimi, 5 gemiye ateş açma ve 1 geminin kaçırılması şeklinde.

 

Gine Körfezi

 

Korsan saldırıların en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Gine Körfezi'nde 2020'de 81 vaka bildiriliren bu sayı 2021'de 34'e düştü. Kaçırılma vakalarında 2021'de yüzde 55 düşüş yaşanırdı.

 

IMB, açıklamasında uluslararası donanma gemilerinin artan varlığının ve bölgesel makamlarla işbirliğinin olumlu bir etkisi olduğunu söyledi. Örgüt, bölgede bir fırkateyn bulunan Danimarka Kraliyet Donanmasını, Kasım ayı sonlarında bir korsan eylem grubunu durdurduğunu hatırlatarak teşekkür etti.

 

Singapur Boğazı

 

Singapur Boğazı'nda seyreden gemilere karşı 35 saldırı yaşandı. Bu rakam, 2020'ye göre yüzde 50'lik bir artışı gösterirken 1992'den bu yana bildirileni en yüksek sayı. Bu 35 olayın 33'ünde gemilere binildi. Saldırılarda 2 mürettebat yaralandı.

 

Karayipler

 

Aralık ayında, balıkçı kılığına giren silahlı korsanlar, bir dökme yük gemisine saldırdı. IMB'ye göre, Brezilya, Kolombiya, Ekvador ve Peru'daki Güney Amerika limanları ile Meksika ve Haiti'deki limanlar, korsan saldırılardan etkilenmeye devam ediyor. 2020'de 30'a kıyasla 2021'de 36 olay bildirildi. Saldırılarda 6 mürettebat tehdit edildi. 4'ü rehin alındı ve 2'si saldırıya uğradı. Çoğunluğu demirde olmak üzere toplam 31 gemiye binildi.

 

Somali

 

Somali açıklarında korsanlığın etkin olduğu noktalara bakıldığında ise doğrudan saldırı tehdidi azalmış görünse de, IMB Korsanlık Raporlama Merkezi gemi kaptanlarını ihtiyatlı olmaya çağırdı. 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi