Deneyimli ve uzman kadrosuyla yat ve tekne dekorasyon sektöründe adından söz ettiren Korkmaz Yat, sektörde kaliteden ödün vermeden ve sektörde yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek Rıza Korkmaz önderliğinde bunu işine uygulayan bir aile şirketi. 27 yıldır tekne iç dekorasyon işiyle uğraşan Rıza Arslan, sektörün yıllar içerisinde yaşadığı deneyimleri firmasına aktarmış bir isim. Bugüne kadar 60'a yakın teknenin dekorasyon işini yaptığını anlatan Arslan, yat inşa sektöründeki firmaların büyük bir kısmıyla çalışmalar yaptığını belirtti.

27 yıldır önem verdiği tek şeyim işini sevmek olduğunu söyleyen Arslan, 'Bir aile şirketiyiz, işimi seviyorum, teknolojiyi sürekli takip ediyorum. Kendi sektörümle ilgili tüm fuarlara katılıyorum. Yurtdışındaki gelişmeleri çok yakından takip ediyorum. Kalite, tecrübe ve güven bizim için öncelikli sıradadır. Bu açıdan baktığımızda zaten bu şekilde hareket etmezseniz bunca yıl bu sektörde iş alıp çalışma imkanınız olmaz' şeklinde konuştu. Rıza Arslan, yaptıkları işte tekne çeşidi gözetmeksizin iş yaptıklarını belirterek, belli bir markanın işinde takılıp kalmadıklarını, bünyelerinde bulunan 25 kişilik deneyimli ve uzman kadrolarıyla farklı tipteki teknelerin dekorasyonunu yapacak esneklikte bir çalışma yapısına sahip olduklarını söyledi. 'Krizlerde ilk hizmet sektörü etkilenir' Rıza Arslan, tekne sektörünün çok iyi ve çok kötü yılar yaşadığını belirterek zaman içerisinde kaliteden ödün vermeden çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Korkamaz, 'Sektör 1985 yılından 1992 yılına kadar çok iyi yıllar yaşadı. 3-4 sene sıkıntılı geçen yıllardan sonra tekrar yükselişe geçti. Daha sonra Yeni hükümetle Türkiye genelinde siyasi bir organizasyonla Türkiye dünyada ismini duyurmaya başladı ve yatçılıkta ciddi gelişmeler yaşandı. Bu süreç 2008 krizine kadar devam etti. Daha sonra tüm dünyada yaşanan bu olumsuz finansal durumdan tüm sektörler gibi biz de etkilendik. Hatta biz daha çok etkilendik. Çünkü kriz dönemlerinde insanlar ilk önce bütçelerini kısarken hizmet sektöründen başlıyorlar. Bu da bizi olumsuz etkiledi' dedi. 'Dünyadaki yerimiz çok kötü değil' Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda yat ve tekne üretimi konusunda bulunduğu noktayı değerlendiren Rıza Arslan, '2004-2006 yıllarında Türkiye dünya 4'üncüsü olmuştu. Şu anda da dünyadaki yerimiz çok kötü değil. Çok fazla karamsar bakmıyorum. Uluslararası arenada Türkiye'yi seçen çok ülke var. İşçilik ve kalite çok iyi durumda olduğu için ve işçilik maliyetleri Türkiye'de Avrupa'ya oranla düşük olduğu için ülkemizi tercih ediyorlar. Son 2-3 senedir bir sıkıntı yaşıyoruz. Avrupa'nın girmiş olduğu sıkıntılardan biz de etkilendik. Ama genele baktığımız zaman Avrupa'da yaşanan bu sıkıntıdan biz karlı çıktık. Ülkemizde çok ciddi kalitede tekneler ve tekne yapımcıları var' ifadesinde bulundu.

'2015 yılı parlak bir yıl olacak'

Rıza Arslan, 'Yeni inşada son birkaç yılda sıkıntı yaşamamız şimdi de devam ediyor ama 2015 yılı yat ve tekne piyasası için çok parlak bir yıl olacak. Normalde Türkiye ekonomisinin sıkıntılı bir yıl geçireceği söylense de yatçılıkta büyük bir atak olacak. Çünkü gelecek ile ilgili projeler var. Tanıdığım 7-8 firma bu yıl içerisinde imalatını yapacağı 2 veya 3 iş aldığını biliyorum. Bu açıdan umutluyum. 2015-17 yılları yatçılıkta bir atak dönemi olacak' şeklinde konuştu. 'Tercih için sadece fiyat yeterli değil' Mesleğini hayatının merkezine koyduğunu belirten Rıza Korkmaz, firmaların kendilerinden beklentisinin öncelikle fiyat olduğunu ancak fiyatın tek başına yeterli olmadığını söyledi. Arslan, 'Firmalar kaliteli malzeme konusunda ödün vermeden çalışmamızı bekliyorlar. Eskiden bu kalite malzemeleri yurtdışından getirtiyorduk ancak artık ülkemizde üretilen çok kaliteli ürünler var. Biz de piyasayı ve teknolojiyi çok iyi takip ettiğimiz için kimi zaman yerli kimi zamansa yurtdışından gelen kaliteli ürünleri teknelerimizde kullanıyoruz' ifadelerini kullandı.

Cengiz Tepebaş - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim