Türk Armatörler Birliği (TAB) Mükemmeliyet Merkezi tarafından düzenlenen “Seragazı Emisyonu Kuralları ve Yeni Uygulamalarıyla Gemi İşletmeciliği ve Gemiler Değişimin Eşiğinde… Çok Az Bir Süre kaldı, Hazır mısınız?” webinarında TAB Mükemmeliyet Merkezi İcra Kurulu Başkanı ve ARKAS Denizcilik Başkan Yardımcısı A. İbrahim Kontaytekin, “1,5-2 Senemiz Kaldı: Mevcut Gemiler kullanılabilir mi, neler yapılabilir?” isimli sunum yaptı.

 

Kontaytekin sunumunda gemilerle ilgili maliyet düşürücü bazı araştırmalar yaptıklarını ve bazılarını uyguladıklarını belirterek, projelerle ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Projelerle ilgili çok iyi bir etüt çalışma yapılması gerektiğini ve özellikle projeleri kullanan şirketlerden referans alınması gerektiğini aktaran Kontaytekin, “Her biri çok pahalı projeler. Hele düşük sermaye ile bu işi kotarmak istiyorsanız bu işin çok iyi araştırılması ve titiz bir şekilde incelenmesi gerek” dedi.

 

Gemileri aşırı zorluyorlar

 

Bıçağın kemiğe dayandığı bir sürece gelindiğini ve her bir projenin bir – iki sene içinde çok büyük önem kazanacağını dile getiren Kontaytekin, “Şimdilik uçuk kaçık görünüyor ama süreç bizi öyle yerlere eviriyor ki bu da artık geçer akçe olacak bir sistem. Çünkü IMO regülasyonları çaresiz bırakıyor Armatörlüğü resmen ölü bir evrim içine soktular. Gemileri bazı konularda çok aşırı zorluyorlar” diye konuştu.

Yunan filosuna Türk damgası Yunan filosuna Türk damgası

 

Armatörler Birliği olarak bir çalışma yapacağız

 

Armatörler muhakkak iyi bir dizayn büro ile çalışmalarını öneren Kontaytekin, şöyle devam etti: “Kullanacağınız sistemin reelde şirketlere ne kazandırdığını öğrenin. Ondan sonra bir projeye karar verebilirsiniz. Ama günün sonunda birkaç projeyi incelemeniz-incelememiz gerekiyor. Biz Armatörler Birliği olarak bunu inceleme altına alacağız. Ve sizlere yerini de tavsiye edecek şekilde bir çalışma yaparak sunacağız. Bu çalışmalarla projelerden hangisinin daha uygun olacağını hangi tersanelerin olabileceği konusunda çok hızlı bir çalışma yaparak önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşmanın iyi olacağı görüşündeyim. Çünkü bu bir yaşam savaşı. Geri dönülmez bir yoldayız ve ya bu işi bırakacağız ya da bu işe devam edeceğiz ki artık zengin devletler bunu diğer devletlerin eline vermek istemiyor. Çok zor bir sürece giriyoruz.”

 

7DENİZ – ÖZEL

 

Editör: Haber Merkezi