İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı’nda dış ticaret fazlasının oluşmasında denizcilik sektörünün payı gündeme geldi. Burada söz alan İMEAK DTO Envanter Komisyonu Başkanı Adem Kocadağ, envanter çalışmalarına değindi.

 

İMEAK DTO bünyesinde yürütülen envanter çalışmasında 18 ay boyunca kapsamlı bir çalışma yaptıklarını belirten Adem Kocadağ, çalışma sonucunda “Türk Denizcilik Sektörü Ekonomik Değer ve İstihdam Envanteri 2020” adlı yüzlerce sayfalık çok kapsamlı bir rapor hazırladıklarını kaydetti.

 

2019’da Türk sahipli filonun navlun geliri 8,5 milyar dolar oldu

 

İngilizce yayınlanan raporda, hiç yapılmayanı yaparak, armatörler, tersaneler, limanlar ve tedarikçilere ilişkin verileri ve Türk ekonomisine katkısını rakamlarla sektöre ve devletin ilgili kurumlarına sunduklarını ifade eden Kocadağ, “Bu rapor 2019 dataları baz alınarak yapıldı. O zaman ki filonun navlun değerleriyle ilgili kapsamlı verileri raporda görebilirsiniz. 2019 verilerine göre, Türk sahipli filonun navlun geliri 8,5 milyar dolar idi. Tersaneler ve limanlarda var burada” dedi.

 

Envanter rapordaki verilerin doğruluğuna ilişkin akademisyenlerde takdir aldıklarını dile getiren Kocadağ, “Çalışmamız kendi sektörümüzde çok takdir görmedi. Dataların doğru olduğunu çok iyi biliyoruz. Çünkü bilimsel bir çalışma yaptık. Bu envanter çalışması daha da geliştirilebilir. Güncellenebilir. Altyapımız var. Bu rapor, DTO’nun veya şu anda elinde bulunduranların kütüphanelerinde tozlanmasın. Ve her zaman hayatta kalsın” diye konuştu.

Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi