Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın ana kısmında faaliyete başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, işgal edilen Kırım’daki limanlara yasa dışı giriş yapan 50 gemi hakkında tutuklama kararı alındığını bildirdi.

 

Azatlık Radyosu’nun başvurusu üzerine savcılıktan yapılan açıklamada, “Mahkeme, ihlalde bulunan 50 gemiye el koydu, bunlardan 11’i geçici işgal altındaki Kırım’ın kapalı limanlarına Rus bayrağı altında giriş yaptı. Mahkeme kararını yerine getirmek amacıyla haklarında tutuklama kararı alınan gemilerin yerini tespit çalışmaları yürütülüyor” denildi.

 

Açıklamada ayrıca, gemilerin Kırım’ın kapalı limanlarına giriş yapması nedeniyle Ukrayna Ceza Kanununun 332-1. maddesinin 2. fıkrası (geçici olarak işgal edilmiş Ukrayna topraklarına giriş-çıkış düzeninin ihlali) uyarınca açılan davada mahkeme öncesi soruşturma yürütüldüğü bildirildi.

 

Ukrayna Kırım'daki limanları kapattı

 

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanlarını uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.

 

ABD, Husilere ait İHA'ları vurdu ABD, Husilere ait İHA'ları vurdu

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul ettikten sonra, ulaştırma şirketlerinin işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklanmıştı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu kuralların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

 

İMEAK DTO Kırım'a yasak getirmişti

 

Türkiye İMEAK Deniz Ticaret Odası 6 Ekim 2017 tarihinde “Karadeniz’de Gemi Seferleri ve Kırım Bağlamında Belirlenen İlkeler” başlıklı bir açıklama yayımlamıştı.

 

Açıklamada, Kırım Bölgesinden ve limanlarından geldiği tespit edilen gemilerin ülkemize girişlerine müsaade edilmeyeceği ve ülkeden bu bölge limanlarına çıkış verilmeyeceği belirtilmişti.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi