İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, online ve fiziki katılımla gerçekleşti. İMEAK DTO Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya DTO üyeleri, Meslek Komite Başkanları ve şube başkanları katıldı.

 

İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır’ın başkanlığını yaptığı toplantı ilk gündem maddesi olan eylül ayı toplantı zabitlerinin onaylanması ve ağustos ayı mizanının okunup onaylanması ile başladı. Eylül ayı faaliyetlerine ilişkin hazırlanan video sunumunun ardından ilk sözü İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran aldı. Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı’nın ABD ziyareti nedeniyle Washington’dan bulunan Kıran, toplantıya zoom üzerinden katıldı.

 

Küresel ekonomide tarihi bir büyüme yılı içinde olunmasına rağmen düşüş sinyallerinin artmaya başladığını ve geçtiğimiz hafta bunun denizcilik piyasalarında da hissedildiğini belirten Kıran, tedarik zincirlerindeki sorunun artması ve enerji fiyatlarındaki artışın hızlanmasının düşüşte en temel neden olarak görüldüğünü kaydetti.

 

Tedarik zincirlerindeki sorunların maliyetler üzerindeki baskıyı artırması ve yükselen enerji fiyatlarının küresel enflasyonu daha da yukarı çıkaracak unsur olarak ortaya çıkmaya başladığını aktaran Kıran, “İvme kaybı yaşansa bile büyümenin belli bir gücü koruması, durgunluk beklentilerini şimdilik biraz uzakta tutmakla birlikte, enflasyondaki yükseliş eğilimi tüm dünyada çok daha fazla ortaya çıkıyor. Genel emtia fiyatları ve tedarik sorunları son bir yılda enflasyonu tüm dünyada zaten yükseltmeye başlamıştı. Enerji fiyatlarındaki yükseliş, enflasyon kaygılarını daha da arttırmış durumda. 2015 Paris İklim Anlaşması özellikle fosil yakıt arzını artırmaya yönelik yeni yatırımları azaltmaya başladı. Küresel ekonomide normalleşme çabalarının artmasıyla yükselen enerji talebi arzın üzerine çıkmaya başladı” dedi.

 

Enerji fiyatları ve artan enflasyon piyasaların nereye gideceğini gösterecek

 

Yenilenebilir enerjiye daha güçlü geçiş sağlanana kadar enerji fiyatlarında baskılar olacağını dile getiren Kıran, küresel enflasyonun beklenenden daha yüksek ve uzun olma ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, bu durumun dünya merkez bankalarının enflasyon ile mücadelelerini hızlandıracağını söyledi. Küresel enflasyon risklerinin arttığı bu ortamda enflasyon ile mücadeleye öncelik verilmesinin Türkiye’nin makroekonomik ekonomik istikrarı açısından son derece önemli olduğunu işaret eden Kıran, “Burada dikkat çekilmesi gereken iki nokta var. Bunlar tüm dünyada artan enerji fiyatları ve yine buna paralel olarak artan enflasyon endişeleri. Bu iki husus önümüzdeki dönemde global olarak piyasaların ne yana doğru gideceğine ve dolayısıyla denizcilik piyasalarını ne yöne doğru gideceğini bize gösterecek. Şu anda çok net bir tehdit olmamakla birlikte tedbirli olmakta fayda var” diye konuştu.

 

‘İhracatımızın rekor kırmaya devam etmesi memnuniyet verici’

 

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 18’e düşürmesini de değerlendiren Kıran, “Enflasyon yükselişini geçtiğimiz ay da sürdürdü ve yıllık TÜFE yüzde 19.58 olarak gerçekleşti. Enflasyon ve kur tarafında sıkıntılı seyir devam ederken, tüketici güveninde ise yükselme devam ediyor. Ekonomik Güven Endeksi geçen sene Eylül ayında 94.3 ve geçen yıl Ağustos ayındaki 100.8 seviyesinden, bu Eylül ayında 102.4’ geldi. Dış ticaretimizdeki hızlanma sürüyor. Eylül ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30 artışla 20.8 milyar dolara, ithalat ise yüzde 12 artışla 23.4 milyar dolara ulaştı. İhracatımızın rekorlar kırmaya devam etmesi ve büyümeye olan artan katkısı son derece memnuniyet verici. Bu gelişme, cari işlemler açığımızın azalmasına katkıda bulunurken, aynı zamanda rezerv artışını destekliyor. AB’deki yavaşlama ülkemizin ihracat artış hızını önümüzdeki dönemde bir miktar yavaşlatabilir ama önceki yıllara göre güçlü kalma ihtimali yüksek görünüyor. Turizmin katkısı da özellikle gelecek yıl artarak devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor

Ticaretteki gelişmeler denizcilik piyasalarına olumlu yansıdı

 

Ticaretteki gelişmelerin denizcilik piyasalarına da olumlu yansıdığını kaydeden Kıran, “Yılın ilk 9 ayı itibariyle dökme yük ve konteyner piyasasında kazançlar canlı kalmaya devam etti. Özellikle konteyner tarafında talep artışının devamı, liman sıkışıkları ve lojistik yetersizlikler gibi faktörler, navlunları ve gemi kiralamalarını rekor seviyelere taşıdı. Dökmecilerde de keza Çin kaynaklı ticari büyümenin pozitif etkisiyle hareketli bir piyasa yaşandı son haftaya kadar. Son bir haftadır bir düzeltme yaşanıyor. Hem konteyner piyasasında hem de dökme yük piyasasında” diye değerlendirdi.

 

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nün ihracat hedeflerine ulaşılması amacıyla lojistik sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda revize edilmesi çalışması başlattığını aktaran Kıran, Oda’nın çalışmalara katılarak lojistik ve taşımacılık sektörü için sağlanan desteklere ilişkin somut önerilerini bir yazı ile ilettiklerini kaydetti. Yazıda, sektörün kendine özgü dinamikleri, uluslararası kuralları, çalışma koşulları göz önüne alındığında lojistik ve taşımacılık sektörünün ayrı bir başlık altında ele alınması ile denizcilik sektörünün çalışma prensiplerine uygun destek unsurlarının belirlenmesinin faydalı olacağı taleplerini ilettiklerini belirterek, “Taleplerimizin büyük oranda kabul göreceğini umut ediyoruz” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta düzenlediği 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’na ilişkin de görüşlerini belirten Kıran, “Kayda değer politika önerilerinin oluştuğu şurayı başarıyla düzenleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki ülkemiz Şura’dan çıkan sonuçları da iyi değerlendirerek ulaştırma ve haberleşme teknolojilerini başarıyla uygulayan ülkeler arasında ön sıralarda ki yerini alacaktır” dedi.

 

Yangın ve sel felaketi için 2 milyon yardım

 

Deniz Ticaret Odası olarak Ağustos ayında çıkan yangınlar ve akabinde Karadeniz’de yaşanan sel felaketinin ardından yaraları sarmak ve zarar gören vatandaşların ihtiyaçlarının giderilmesi için birer milyon olmak üzere toplamda 2 milyon TL yardımda bulunduklarını ifade eden Kıran, “DTO olarak ülkemizin zor günlerinde üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtirken, ülkemizin benzer afetlerle bir daha hiç karşılaşmamasını temenni ediyorum” dedi.

 

Piri Reis Üniversitesi en yüksek kayıt oranına ulaştı

 

Piri Reis Üniversitesi’nin 2021’de de öğrencilerden büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken Kıran, şöyle devam etti: “Üniversitemize, yeni akademik yılda, Yükseköğretim Kurumları ilk tercih birinci ek kontenjan, dikey ve yatay geçiş, erasmus ve lisans üstü olmak üzere toplam 1411öğrenci kaydoldu. Bu en yüksek sayıda yaptığımız kayıtlar. Bunun üzerine gelecek olan ikinci ek kontenjan ile tahminen 1500’e yakın yeni kayıt yapmayı öngörüyoruz. Bugün itibariyle öğrenci sayımız 5700’e ulaşmıştır. Üniversitemiz sadece denizcilik fakültesi olarak değil, mühendislik ve hukuk fakülteleri ile denizcilik meslek yüksek okulunda da tam doluluk oranlarına ulaştı. Bölümlerimizin çoğu bu sene kontenjanlarının tamamına yakını doldurmayı başarırken, giriş puanları açısından da önemli yükselmeler oldu.”

 

TÜDEV ile DTO arasındaki bağ tartışmaya mahal vermeyecek şekilde düzenlendi

 

Kıran, son olarak Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın (TÜDEV) vakıf senedi değişikliğine ilişkin bir gelişmeyi aktardı. Kıran, değişikliğin ardından Vakıf Senedi’nin tescili için Temmuz’da Anadolu 30’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını ifade ederek şöyle devam etti: “Mahkeme 16 Eylül tarihinde yapmış olduğumuz Vakıf Senedi tadilinin hukuka uygun bulunduğunun tespit edildiğine ve tesciline karar verdi. 20 Eylül tarihinde de bu karar kesinlik kazandı. Bu karar sonucunda Vakıf Senedi değişikliğinin yasal süreci tamamlanmış olup, Oda seçimlerimizden önce taahhütte bulunduğumuz gibi TÜDEV ile DTO arasında zaten var olan bağ bundan sonra hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek şekilde düzenlendi.”

 

Kıran’dan Cumhuriyet Bayramı kutlaması

 

Bu sene 98’incisi kutlanacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kutlama mesajı yayınlayan Kıran, “Cumhuriyetimiz, Anadolu halkının Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği olağanüstü mücadele ile destan yazarak kazandığı kurtuluş savaşının sonucunda kuruldu. Yüzüncü yıla doğru emin adımlarla ilerliyor. Yanı başımızdaki birçok devlet çökmüş veya yakın zamanda toparlanamaz durumda. İstikrarsızlık sonucu binlerce insan güvenli liman gördükleri Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldı. Bölgemizdeki sorunların bir an önce çözüme kavuşması ve göç eden insanların ülkelerine dönmeleri en büyük temennimiz. Ancak çevremizde şahit olduğumuz acı olaylar Cumhuriyetimizin kıymetini bir kez daha anlamamızı ve ona sahip çıkmamızın ne derece önemli olduğu açık. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anıyor, tüm ulusumuzun Cumhuriyet Bayramını canı gönülden kutluyorum.”

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi