İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Mart aya Meclis toplantısı gerçekleştirildi. DTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Hazine ve Maliye Bakan Yardımcı Nureddin Nebati, Eski Milletvekili Ali Torlak, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve DTO meclis başkanları ile çok sayıda kişi katıldı.

Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor

 

Meclis toplantısı zabıtların oylanması ve onaylanması ile gelir tablosunun oylanması ve onaylanması ile başladı. Oylamaların ardından Esin Aslıhan Göksel bir sunum gerçekleştirdi.

 

Bakanlık denizcilerin sıkıntılarını çözdü

 

Toplantıda konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Eylül ayının başında yayınlanan 85 sayılı kararnameye değinerek, “Döviz ile işlem yapılamama konusunda yeni uygulamalar getirilmişti. Denizcilik sektörünü fazlasıyla ilgilendiren bir konuydu. Başlarda sıkıntı yaşadık. Sonrasında 8 madde ile ilgili sıkıntılarımızı bakanlığa ilettik. Ardından iki ay gibi kısa bir sürede sekiz maddenin altısı çözüldü. Sayın Nureddin Nebati’ye bu konudaki uğraşları için teşekkür ediyorum” dedi.

 

Gemi inşa sektörü en hızlı büyüyen alan oldu

 

2018 yılı verilerine göre Türk deniz ticaret filosunun 29.3 milyon DWT ile dünyada 16. sırada yer aldığını kaydeden Kıran, Dünya deniz ticaretinin yüzde 83’ü, Türkiye ticaretinin ise yüzde 89’u deniz yolu ile gerçekleştirildiği belirterek, Türk deniz ticaret filosunun nitelik ve nicelik olarak dünya standartlarında iyileştirilmesinin hedefleri arasında yer aldığını söyledi. Kıran sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk sahipli filomuz 1547 adete çıktı. 8.9 milyon DWT’den 29.3 milyon DWT’ye çıktı. Limanlarımızda elleçlenen yük miktarı iki katına çıktı. Gemi inşa sektörü 2002 yılından itibaren en hızlı büyüyen sektörlerinden biri oldu. Tersanelerimizde inşa edilen gemilerimizden çoğu başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çok farklı yerlere ihraç ediliyor. Yat inşasında dünyada üçüncü sırada yer alıyoruz. Tersanelerimizde savaş gemileri inşa edilerek yurtdışına ihraç ediliyor. DTO olarak potansiyeli daha da yükseltebilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

 

‘Koster filomuzun yenilmesini istiyoruz’

 

Hazine ve Maliye Bakanlığından beklentileri olduğunu dile getiren Kıran,  “Deniz Taşımacılığının desteklenmesi geliştirilmesi kapsamında koster filomuzun yenilenmesini istiyoruz. Bunu birçok yerde dile getirdik. Her ortamda tekrar etmeye devam ediyoruz. Bölgemizin en kuvvetli filosu olan filomuzun yaş ortalaması 26’yı geçti. Rekabet gücünü kaybedip çevre, can ve mal güvenliği dolayısıyla filomuzun yenilenmesi zaruridir. Sanayi Bakanlığı ile yürüttüğümüz çalışmada KOSGEB desteklerini araştırıp bu konuda çalışıyoruz. Teşvik Uygulama, asgari 100 Milyon olursa ilgilenebileceğini söyledi. Ayrıca Avrupa Birliği’nin çevreci yeni nesil gemilere olan yakın duruşu ve fonlar sayesinde projemizi destekleyebileceklerini söylediler” diye konuştu.

 

‘Komisyon ve faiz oranları yüksek seviyelerde’

.

Teminat mektuplarına ilişkin yaşanan sıkıntılara da değinen Kıran, “Tersanelerimizin teminat mektuplarının kabul edilmemesi konusu da var. Bir yıla kadar vadeli teminat mektuplarına kabul verilmeye başlandı ancak bu sıkıntı tam olarak çözülmüş değil. Tersanelerimizin müşterilerinden olan özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri yerli bankalardan teminat istiyor. Zaman zaman siparişler de kaçırıyoruz. Exim Bank’ın bu konuya dahil olabileceği bilgisini aldık. Bizim düşüncemiz Exim Bank ve diğer Kamu bankalarının devreye girerek teminat mektuplarını daha makul komisyonlarla bizlere sağlayabilirler. Artan kredi maliyetleri ve krediye ulaşmadaki güçlükler. Komisyon ve faiz oranlarında biraz gerileme var ancak iş hayatının yapılması için halen yüksek seviyelerde. Gemi acentelerinin hizmetlerinin döviz kazandırıcı hizmet olarak kabul edilmesini istiyoruz. Gemi acentelerimizi döviz kazandırıcı hizmet yapan kurumlar listesine eklettiremedik” ifadelerini kullandı.

 

‘KDV oranının yüzde 1’e inmesini talep ediyoruz’

 

Kıran, “İstanbul’da yolcu motoru taşımacılığı yapan üyelerimizin sorunları var. İstanbul’da özel halk otobüslerinin bilet fiyatlarındaki KDV yüzde 1’e indirildi. Arkadaşlarımız Marmaray ve Avrasya Tüneli nedeniyle yolcu kaybettiler. Yolcu taşıyan üyelerimizin kaybı oldu. KDV oranının yüzde 18’den 1’e inmesini talep ediyoruz” dedi.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi