GİSBİR (Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği), 2018’in son toplantısını Murat Kıran başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantıda güncel sorunların yanı sıra GİSAŞ’la beraber ortaklaşa gerçekleştirilecek olan çalışmalar ve 2019 yılını fuar ve organizasyon takvimi masaya yatırıldı. Başkan Kıran, 2019 yılında da gemi inşaa sektörünü en iyi şekilde temsil edeceklerini söyledi. Kıran şu bilgileri verdi: “Gündemi çok yakından takip ettiğimiz için 2018’i değerlendirmedik. Y,ne güncel konulara yoğunluk verdik. Çevre konularında hassasiyetimiz var. GİSAŞ Çevre Birimi geldi, bizi bazı konularda brife etti.

 

KENDİMİZİ ÇOK İYİ İFADE EDEMİYORUZ

Yapısal bir problemimiz var. Sanırım kendimizi çok iyi ifade edemiyoruz. Gemilere ve havuzlara kesilen cezaların özellikle uygulama noktasında tereddütlerimiz var. Çünkü cezaya tabii tutulduğu ilkgünden bu yana yaklaşık 25 yıldır gemilerin gros ton’u baz alınıyor.

GEMİ BÜYÜDÜKÇE ÇALIŞAN SAYISI ARTMIYOR

Gros Ton, gemi büyüdükçe büyüyen bir ceza sistemi. Bugün 5 bin grostonluk bir gemde 18 personel çalışıyor, 35 bin gros tonluk bir tankerde de 16-17 kişi çalışıyor. Yani gemi büyüdükçe çalışan sayısı artmıyor. Bunu iyi ifade etmemiz lazım. Bunu değerlendirdik.

GİSAŞ’LA BERABER ÇEVRE BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞECEĞİZ

GİSAŞ’a görev verdik. GİSAŞ, bu konuda iyi bir çalışma gerçekleştirecek ve Çevre Bakanlığı ile konuyu etraflıca görüşeceğiz. Kullandığımız boyalar uluslararası sertifikalı, kullandığımız malzemelerin hepsi sertifikalı. Biz, kirlilik üretmiyoru. Dolayısıyla bu sektörde milyonlarca insan ekmek yiyor, bu pranga bu ayapa vurulmamalı. Kaza olur, hata olur o zaman cezalar devreye girsin ama bizler kirliliğe neden olmuyoruz. Kirlilik için sigortalar var. Bu işleri berteraf eden firmalar var. İhala açılıyor, firmalar ihaleye giriyor ve bu kirliliği bertaraf ediyorlar. Bunların hepsini Bakanlık’a iyi ifade etmemiz lazım. Aksi takdirde ülkemize gelmekte çok nazlı olan yabancı armatör zaten gelmez.

DÜNYA ÜLKELERİ KORUMACI BİR EKONOMİK POLİTİKA İZLİYOR

Arkadaşlarımızla geçen senenin bazı konularını pekiştirdik. Dünya açısından ekonomik durumlar malum. Ülkemizde de belirli bir daralma var ama biz dünyayla iş yaptığımız için 2008’den bu yana daralmayı yaşadık. Etraf da çok karışık. İçinde bulunduğumuz coğrafi konum çok karışık. Sulk olmadan dğnya ekonomisinin çok açılacağını düşünmüyoruz. Kaldı ki ülkeler artık kendi içine kapanmaya başladı. Özellkle ABD’nin buradaki ekonomik tutumu önemli. Bizim de bundan kendi payımıza düşen görevleri yerine getirmemiz lazım.

GENEL MÜDÜR VE EKİBİNİ KUTLUYORUM, DOĞRU YOLDALAR!

Uraloğlu: Ülkemize daha çok yatırım yapmalıyız Uraloğlu: Ülkemize daha çok yatırım yapmalıyız

Geçen hafta Ankara’da idik. Genel müdürle görüştük, güzel görüşmeler yaptık. Gururumuz bir sondaj gemisi ve ekipmanlar satın alındı. Bizim sektör olarak denizde sondaj anlamında yapabileceklerimiz var. Burada ciddi know how’ımız var. Haberler iyi... Denizlerde bu kaynakların olması iyi. Ciddi iş yaratacaktır. Petrolün, doğalgazın en azından belirli bir miktarını buralardan elde edebilirsek Türkiye çok daha farklı bir yere gelebilir. Genel müdürümüz ile bu konuları değerlendirdik. Genel müdürümüz ve ekibini tebrik ediyorum, doğru yolda gidiyorlar. Bu vesile ile tüm sektörümüzün, ülkemizin ve dünyamızın yeni yılını kutluyorum. Herkese huzur diliyorum. İstikrarımız inşallah devam ederek sürecektir. Önümüzdeki yıl yeni fuarlardaki sancaktarlığımız devam edecektir. Herkese sağlık, sıhhat diliyorum.”

Editör: Haber Merkezi