Denizcilik sektörünün öncü kuruluşları, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO), Türk Armatörler Birliği ve ClassNK, sektörün temel sorunlarını analiz etmek ve çözüme kavuşturmak amacıyla, “Günümüz deniz taşımacılığında makine hasarları, çıkarılan dersler ve alınabilecek önlemler” konulu seminer düzenledi. Sheraton Grand Ataşehir’de düzenlenen Seminere, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, ClassNK Türkiye Temsilcisi Hiroshi Shibako, NK Research Institute’den Koordinatör Naoko Sugawara, MAN Diesel SE Denmark Yöneticisi Peter Nerenst, denizcilik sektöründeki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sektörün çeşitli alanlarındaki duayen isimler ile birlikte çok sayıda kişi katıldı.

 

Çözümün tek yolu eğitim

 

Seminerde konuşan Başkan Tamer Kıran, yaşanan sorunların temelinde gemi insanlarının eğitim eksikliği olduğunu belirterek, “Bilgi, beceri, tecrübe eksikliği. Ve ofis çalışanlarının eksiklikleriyle bütünleşip ortaya bu sonuçların çıkması. Bunun üstüne bir de yöneticilerden kaynaklı hataları da koyabiliriz” dedi. Teknoloji gelişirken öngörülemeyecek sorunların da ortaya çıkabileceğini ancak önlenebilir sorunlar üzerine konuşulabileceğini aktaran Kıran, “Eğitim birinci konu. Dünya var olduğu sürece deniz taşımacılığı yapılmaya devam edecek. Deniz taşımacılığı için gemi insanlarına ihtiyaç olmaya devam edecek. Bunun bilincinde olarak biz bu işi bu insanlarla nasıl daha iyi götürürüzü araştırmak lazım. Bunun da temeli eğitimden geçiyor. Bu eğitimleri liselerimizde, meslek yüksekokullarımızda ve üniversitelerimizde yapacağız” diye konuştu.

 

 

‘En önemli sorun eğitici sorunu’

 

Genel olarak deniz kültürünü aşılamak anlamında harekete geçilmesi gerektiğinin de altını çizen Kıran, 48 lise, 12 fakülte ve 18 meslek yüksekokulunda toplamda 20 bin öğrencinin şu anda denizcilik eğitimi aldığını belirterek, okulların kapatılmasından daha ziyade kalitesinin arttırılması için çalışılması gerektiğini vurguladı. Kıran, “Eğitim kalitesini arttıracak eğiticileri nasıl bulacağızın hesabını yapmamız lazım. Bunu başarabileceğimize inanıyorum. Çünkü eğitilmek için bekleyen hazır güç var. Fiziki olarak ihtiyaçlar tamam. Buradaki en önemli sıkıntı eğitici. Yatırımımızı bundan sonra bu konu üzerinde yoğunlaştırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

DTO’dan 4 lise için MEB ile anlaşma

 

DTO olarak eğitime yatırım yapmak gibi bir hedefleri olduğuna dikkat çeken Kıran, “DTO olarak 4 denizcilik meslek lisesinin hamiliğini almak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile protokolün son safhasına geldik. Çünkü ciddi maddi yükümlülükler var. Bundan sonra ciddi olarak takip etmek gerekecek. Liselerde öyle bir adımımız oldu. Piri Reis Üniversitesi ve TÜDEV ile çalışmalarda çok dikkat ettiğimizi söylemek istiyorum. Ülkedeki denizcilik eğitimine nasıl faydada bulunabiliriz şeklinde çalışıyor” şeklinde konuştu.

 

 

‘Tüm tekliflere açığız’

 

GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı

Sektör içerisinde işbirliğinin önemine işaret eden Kıran, eğitim kalitesinin yükseltilmesi için çabalayacaklarını kaydederek, “Bize yapılacak olan tüm teklifleri ve değerlendirmeleri dikkate alıyoruz. Gelin DTO ile bu işi nasıl yapabileceğimizi konuşun ve çözüm yolu bulmaya çalışalım. Münferit uygulamaları bizi çok fazla ileriye götürmüyor. Koşarak gitmek varken adım adım gitmenin bir anlamı yok” dedi.

 

7DENİZ – ÖZEL

 

Editör: Haber Merkezi