Habertürk’te Noyan Doğan’ın hazırladığı ‘Bakış’ programına katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, denizcilik sektörünün yurtiçi gayrisafi milli hasılaya 25 milyar dolar katkısı olduğuna işaret ederek, “Dünya Denizcilik pazarı dünya ticaretinin yüzde 85’i” dedi.

DTO, denizcilik sektörünü iftarda bir araya getirdi DTO, denizcilik sektörünü iftarda bir araya getirdi

 

‘20-25 milyar dolar katkımız var’

 

Deniz taşımacılığının önemine de vurgu yapan Kıran, “Deniz yolu taşımacılığı olmazsa dünya nüfusunun yarısı soğuktan diğer yarısı açlıktan ölür. Taşımanın en efektif biçimi yolu deniz yolu. Dünyada 11.6 milyar ton yük bir yerden bir yere taşınmış. 2019 yılında bunun 12 milyar ton olması bekleniyor. Biz Türk deniz taşımacılık bölümü olarak dünya üzerinde var olan 1.9 DWT gemi kapasitesinin 29 milyon DWT’sine hakimiz. Yüzde 2’ye denk gelen bir oran. Bunun artması gerekir. 20-25 milyar dolar arasında gayrisafi milli hasılaya katkımız var” diye konuştu.

 

‘Türkiye, gemi inşa ve tamir bakım sektöründe atılım halinde’

 

Türkiye’nin gemi inşa sektöründe son derece iyi durumda olduğunun altını çizen Kıran, “Gemi inşa ve tamir bakım sektöründe ülkemiz atılım halinde. 15-16 yıl önce 35 olan tersane sayımız 78’e çıkmış durumda. Nitelik olarak tersanelerimiz son derece gelişmiş durumda. 15 sene önce hayalini bile kuramayacağımız savunma sanayi projelerine tersanelerimiz giriyorlar. Hem ülkemiz hem de yabancı ülke deniz kuvvetleri için tedarik yapıyorlar. Çok önemli bir istihdam sağlıyorlar. Limanlardaki istihdam da 170 bin civarında. 100 bin civarında Deniz insanımız var. Deniz Ticaret odası olarak 75 maddelik devletin tüm kurumlarıyla çözmemiz gereken sorunlarımız var. Gittiğimiz her yerde kapıların bize açık olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi