Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın iş dünyasına bulunduğu seferberlik çağrısının ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve TOBB çalışmalara başladı. Yasal düzenlemelerinde yürürlüğe girmesinin ardından başlayan seferberliği değerlendiren İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “Türk denizcilik sektörü olarak istihdam seferberliğinde elimizi taşın altına koyacağız” dedi.

 

Kıran’dan seferberliğe katılma çağrısı

 

25 Şubat tarihinde “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla başlayan İstihdam Seferberliği kapsamında iş dünyasına ve girişimcilere 8 farklı teşvik sunulduğunu belirten Kıran, “Bu destekler iş dünyamız için büyük fırsattır. İş dünyasını, özellikle denizcilik camiasını istihdam seferberliğine katılmaya davet ediyorum” dedi.

 

İş dünyasına çok büyük iki teşvik

 

İş dünyasına sunulan 8 farklı teşvikten 2’sinin çok önemli olduğu belirtin Kıran, “Bunlardan ilki Nisan ayı sonuna kadar sağlanacak her ilave istihdamın 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılıyor. İlk 3 ay maliyet sıfır. 2.021 TL ücret ve 1.113 TL sigorta ve vergiler olmak üzere 3.134 TL’yi devletimiz karşılayacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek. Yani aylık 1.113 TL’yi devletimiz karşılayacak. Biz işverenler olarak sadece ücret ödeyeceğiz. İşe alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzamış olacak. Yine imalat sanayi ve bilişim sektöründe aylık 1.113 TL olan prim ve vergi teşviki 2.712 TL olarak verilecek. İkincisi de; herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan girişimcilerimiz için çok önemli bir destek getirildi. Böylece devletimiz sıkıntılı günümüzde de yanımızda olduğunu bir kez daha gösteriyor. Eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor” dedi.

 

‘İstihdam seferberliği için var gücümüzle çalışacağız’

 

Valilik öncülüğünde İstanbul’daki tüm odalar ve iş dünyasının diğer temsilcilerinin biraraya gelerek harekete geçmiş olduklarını ve yakın bir zamanda bunu bir lansman toplantısı ile kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Kıran, “İMEAK DTO olarak bizim hizmet alanımız sadece İstanbul ile sınırlı değil, biz denizin olduğu, denizciliğin olduğu her yerde varız. Bu bakımdan Odamıza daha büyük bir yük düşüyor. Türkiye genelindeki 9 Şubemiz ve 15 Temsilciliğimizle birlikte istihdam seferberliği için var gücümüzle çalışacağız” diye konuştu.

Denizcilik sektörü PerCon'da buluşuyor Denizcilik sektörü PerCon'da buluşuyor

 

‘Yarının en çok kazananları bugün yatırım yapanlar olacak’

 

İş dünyasının her bir temsilcisinin yeni bir istihdamının, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmak anlamına geldiğini belirten Kıran, şöyle devam etti: “Türkiye kendine güvenenleri hiçbir zaman yanıltmamıştır. Dünün en çok kazananları, Türkiye’ye yatırım yapanlar, Türkiye’de istihdam sağlayanlar oldu. Yarının en çok kazananları da, bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar, insanımıza istihdam sağlayanlar olacak. Bu topraklarda, bu ülkenin denizlerinde bereket var, umut var. Burada iş var, Burada aş var, Burada gelecek var diyoruz.”

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi