İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı video konferans yöntemiyle düzenlendi. Toplantıya İMEAK DTO Yönetim kurulu üyeleri ve şube başkanları katıldı. Gündem maddelerinin okunup onaylanmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptı. Covid-19 pandemisinin yine gündemin üst sıralarına çıktığına işaret eden Kıran, salgında ikinci zirvenin yaşandığını kaydetti. Son Başbakan Binali Yıldırım ve eşinin Covid-19 testinin pozitif çıkmasının denicilik camiası açısından üzüntü verici olduğunu dile getiren Kıran, geçmiş olsun dileklerini ileterek sağlıklarına kavuşmalarını temenni ettiğini söyledi.

WISTA Türkiye, denizcilik sektörünü uluslararası konferansta bir araya getirdi WISTA Türkiye, denizcilik sektörünü uluslararası konferansta bir araya getirdi

 

Ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri olan Doğu Akdeniz’de son zamanlarda Türkiye’yi hedef alan gelişmeler yaşandığını belirten Kıran, tahmin edilen rezervler konusuda ilgili ilgisiz bazı devletlerin bu bölgede aktör olma konusunda ortaya çıktıklarını dile getirdi. Yunanistan’ın da gayri hukuki bir takım girişimlerle Türkiye’nin denizlerdeki haklarını sınırlamaya çalıştığına şahit olduklarına dikkat çeken Kıran, “Bilinmelidir ki, Doğu Akdeniz’de en büyük sınıra sahip olan ülkelerden biri olan Türkiye için bu bölge vazgeçilmezdir. Mavi vatan olarak adlandırdığımız alanda Cumhurbaşkanlığımız Sayın Recep Tayip Erdoğan liderliğinde savunma ve diplomasi alanlarında verdiğimiz büyük mücadeleyi takdirle izliyor, destekliyor, Türkiye Cumhuriyeti olarak tarihten ve deniz sınırlarından doğan hak ve çıkarlarımızın korunması noktasında atılan her adımın yanında olduğumuzu bildiriyorum” dedi.

 

‘Pandeminin gidişatı en temel belirleyen olmaya devam edecek’

 

Mart – Mayıs döneminde hem Türkiye hem de dünya ekonomisinde pandemiye bağlı yaşanan sert daralmalardan sonra Haziran ayından itibaren tüm öncü göstergelerin bir toparlanmaya işaret ettiğini ancak gelen Ağustos ayı verilerinin toparlanmada hızın düştüğünü işaret ettiğini belirtti. Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 9,9 oranında daralma verisinin dünyanın daha gelişmiş ülkelerinin daralma verilerine göre daha düşük bir daralmaya işaret ettiğini ifade eden Kıran, “Merkez Bankasının bu boyutta sağladığı likidite ve ekonomi yönetiminin attığı adımlarla bu parasal genişlemeyi kredi mekanizmasına yönlendirmesi hem ikinci çeyrek daralmasının daha büyük bir boyutta olmasını engelledi hem de birçok öncü verinin gösterdiği gibi Haziran sonrası V şeklinde dönüşünü sağladı. Fakat kredi genişmelesi ile gelen ivre cari açık ve enflasyonla yukarı yönlü baskı oluşturmaya başlayınca Merkez Bankası piyasalara sağladığı likiditeyi azaltmaya başladı ve bu durum kredi maliyetlerini yükseltti. Son haftalarda mevduat ve kredi faizlerinde yükselişler görüyoruz. Bu durum yılın son çeyreğine doğru ilerlerken ekonomideki toparlanmanın dengelenmeye doğru gideceğini üçüncü çeyreğe göre büyüme hızının yavaşlayacağını gösteriyor. Ekonomimizin kısa vadede seyri konusunda pandeminin gidişatı kısa vadede en temel belirleyen olmaya devam edecektir” diye konuştu.

 

Başta Avrupa olmak üzere dünya çapında vaka sayılarında yukarı yönlü bir seyir olduğunu ve pandeminin nasıl seyredeceğinin bilinmediğine işaret eden Kıran, “Bu nedenle önümüzdeki aylarda arz ve talep tarafında yeni sıkıntılar yaratmasına hazırlıklı olmak zorundayız” dedi.

 

 

Karadeniz’de bulunan rezerv önemli bir başlangıç

 

Ağustos ayında Karadeniz’de bulunan gaz rezervi ile ilgili değerlendirmesinde Kıran, “Bu rezervin ülkemizin enerji faturasını azaltma yolunda önemli bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Muhtemelen yeni rezervlerin eklenmesiyle orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisinin dış denge beklentilerini olumlu yönde etkileyecek çok önemli bir gelişmeyle karşı karşıyayız. Bunun yanında uzun vadede enerji güvenliğimiz ve dış dengeler açısından bulunduğumuz bölgedeki doğalgaz ve petrol kaynaklarına ulaşmamız ve kullanmamız kadar yenilenebilir enerji kaynaklarımızdaki maksimum potansiyeli kullanmamız fevkalade önemli” ifadalerini kullandı.

 

Küresel ekonomi için pandemi öncesi dönemin altında seyreden aktivitenin önümüzdeki dönemde de devam edecek gibi göründüğünü dile getiren Kıran, bu durumun denizcilik sektörüne yansımalarının yaşandığını ve bu durumun bir süre daha devam edeceğini kaydetti.

 

Koster filosu için görüşmeler sürüyor

 

İMEAK DTO olarak sektörün sorunlarının çözülmesi için aralıksız çalışmaya devam ettiklerini belirten Başkan Kıran, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünivar’ın da aralarında olduğu toplantıda sektörün yaşadığı sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulduğunu aktardı.

 

Kıran, koster filosunun yenilenmesi için Kosgep ile yapılan çalışmalarda gelinen noktada döviz kurlarındaki hızlı yükseliş ve bankaların faiz oranlarındaki artış nedeniyle şartların revize edilmesi ve günümüz koşullarına yeni bir faiz destek miktarı ve vade uzatılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Kosgep nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve görüşmelerinin devam ettiğini belirtti.

 

Denizcilik Günü’nün bu seneki teması sürdürülebilir taşımacılık

 

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) Eylül ayının son haftası olarak ilan ettiği Dünya Denizcilik Günü’nün bu yıl ki temasının sürdürülebilir bir dünya için sürdürülebilir deniz taşımacılığı olduğunun altını çizen Kıran, bu kapsamda IMO tarafından sürdürülebilir geleceğin inşa edilmesine yönelik sağlanan katkılara da vurgu yapılacağını söyledi. Kıran, şöyle devam etti: “Koronavirüs sürecinde bütün dünya denizcilik sektörünün ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu çok net bir şekilde gördü. Ekonomilerin ayakta kalması, toplumsal ihtiyaçların temini ve tedarik zincirinin sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda çok önemli görevler ifa eden deniz insanlarımıza da teşekkürlerimi sunuyorum.”

 

‘Preveze Deniz Zaferi’nin önemini daha iyi anlıyoruz’

 

Başkan Kıran, “19 Eylül’de Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e mareşal rütbesi ile gazi unvanı verilmesinin yıldönümü ve gaziler günü. 27 Eylül’de Türk Donanması’nın en büyük zaferlerinden biri olan Preveze Deniz Zaferi’nin 482. yıldönümü ile Deniz Kuvvetleri gününü kutlayacağız. Preveze Deniz Zaferi ile donanmamız Akdeniz’deki üstünlüğünü ve egemenliğini tüm dünyaya ilan etmiştir. Cennet vatanımızın karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerini tehdit eden gelişmelere şahit olduğumuz şu günlerde kahraman donanmamızın verdiği mücadeleyi gururla izliyor ve destekliyor, Preveze Deniz Zaferi’nin önemini daha da iyi anlıyoruz. Bu vesileyle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımızın bölünmez bütünlüğü için canını ortaya koymakta tereddüt etmeyen tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla yad ediyorum” şeklinde konuştu.  

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi